Jaja su jedna od najosnovnijih namirnica u gotovo svim kuhinjama svijeta, a ljudi već godina konzumiraju jaja kao dio zdrave i uravnotežene prehrane znajući za njihova izvrsna nutritivna svojstva. Iako ih nije preporučljivo konzumirati svakoga dana, jaja su zdrava namirnica koja uvelike može pospješiti pravilno funkcioniranje našeg organizma.
Jaja su hranjiva, a istovremeno niskokalorična. 100 grama kuhanih jaja iznosi samo 155 kalorija, a obiluje mineralima i vitaminima. Jedan od nutrijentata kojima su jaja bogata je i kolin, nedovoljno poznat nutrijent odgovoran za uspješno funkcioniranje našeg mozga. Kolin naime služi za izgradnju membrana ćelija i za proizvodnju molekula koje šalju poruke u mozgu, a pospješuje i pamćenje.
Jaja sadrže i mnogo vitamina A koji štiti zdravlje očiju i vid, a puna su i kvalitetnih proiteina. Jedno jaje sadrži oko 6 grama proteina, što je oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti. Uz to, jaja su i vrlo zasitna hrana koja će vas dugo držati sitima, pa ćete sveukupno konzumirati manje kalorija u danu. Ako pojedete jedno jaje umjesto peciva za doručak osjećat ćete sitost i do 30 posto dulje.
S obzirom na to, odlučili smo vam ponuditi pet zanimljivih recepata za doručak na bazi jaja.
Jaja su namirnica bogata mineralima i vitaminima, pa bi trebala biti sastavni dio uravnotežene prehrane. Ova jednostavna namirnica može se iskoristiti na mnogo različitih načina, a mi smo istražili neke od njih