Ljeto je u punom jeku, a mnogi ovo vrijeme vole iskoristiti za izlete u prirodu i druženja na otvorenom. U takvim prigodama ukusan snack je neizostavan, a odličan izbor za ukrašavanje ljetnog stola je sirna plata odnosno daska sa sirevima, poznatija i kao cheese board.
Bilo da je riječ o ležernoj prijateljskoj večeri ili pak okupljanju uoči neke posebnije prigode, daska sa sirevima izbor je s kojim se ne može pogriješiti jer nudi ponešto za svačije nepce, a izgleda jako lijepo i svečano. Osim toga, uz samo malo truda i mašte, svatko je napraviti.
Međutim, ako nikad dosad nisi radila dasku sa sirevima, možda ne znaš odakle krenuti. Koje sireve odabrati? Kako stilizirati i koje još namirnice dodati na platu? Postupak je jednostavan, a u nastavku donosimo nekoliko odličnih savjeta i trikova za sastavljanje daske sa sirevima koja će oduševiti baš svakog gosta.
Izbor sireva
Za savršeni cheese board, najprije je potrebno odabrati nekoliko vrsta sireva. Dobro je imati različite okuse i teksture pa bi se na dasci trebale nalaziti barem tri do četiri vrste sira iz različitih kategorija:
- Tvrdi ili polutvrdi sirevi – cheddar, gouda, edam, itd.
- Sirevi za mazanje ili mekani sirevi – brie, camembert ili mekani kozji sir.
- Sirevi neobičnih okusa – primjerice, gorgonzola ili plavi sir.
Ako odabereš dva sira iz iste kategorije, što je sasvim u redu, ipak se pobrini da na neki način budu različiti.