Toskanska pileća tava
Piletinu mnogi vole u različitim kombinacijama, a ako ti je dosadila varijanta filea 'na naglo' ili bečkog odreska, možda je vrijeme za malo drugačiji recept. Umak mesu daje sočnost, a ostalo ćeš procijeniti sama.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 6 pilećih bataka s kostima i kožom
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica origana
- pola žličice luka u prahu
- pola žličice soli
- malo papra
- luk
- 2 režnja češnjaka
- nekoliko cherry rajčica
- 700 grama pakiranog špinata
- 200 grama vrhnja za šlag
- 60 grama parmezana
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
Priprema:
Zagrij tavu na srednje niskoj temperaturi pa dodaj po jednu žlicu maslinova ulja i maslaca. Otopi. U maloj zdjeli pomiješaj češnjak i luk u prahu, sol, papar i origano. Začini pileće batke (ostavi im kožu) i kožom okreni prema dolje. Peci desetak minutak ili dok kožica ne postane zlatna i hrskava. Okreni piletinu i peci još petnaest minuta. U tavu dodaj luk i češnjak pa kuhaj nekoliko minuta dok ne omekšaju. Umiješaj rajčice i špinat i kuhaj dok ne omekšaju. Dodaj vrhnje i pusti da zavrije. Zatim dodaj parmezan i dvije žlice svježe nascjeskanog peršina - miješajući dok se umak ne zgusne. Stavi piletinu u umak i dodaj još malo na vrh. Ukrasi peršinom.