Zrno heljde je hranjivo, bogato vitaminima B-skupine i lako probavljivo. Kuha se poput riže, guli i od njega radi heljdina kaša. Mljevenjem heljdinog zrna dobiva se kvalitetno brašno za palentu, odnosno miješanjem s drugim žitaricama heljdino brašno je osobito pogodno za izradu kruha i peciva. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Brašno od heljde može imati tamniju ili svjetliju boju. Od heljdinog brašna prave se palačinke koje su prava poslastica. Također, postoji med od heljde koji je vrlo taman i aromatičan..
Heljda je stigla u Europu u kasnome srednjemu vijeku. Potječe iz Azije, gdje se upotrebljavala za proizvodnju kruha. Heljda je danas najpopularnija u Rusiji i Poljskoj gdje igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji. Također, dosta se koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po palačinkama od heljdinog brašna.
Ljekovita svojstva heljde
Cijenjena je zbog svoje proteinske vrijednosti, odličan je izvor vlakana te minerala mangana i magnezija. Heljda bi se svakako trebala naći što češće na vašemu jelovniku jer je bogata dijetalnim vlaknima, mineralima, kao što su fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima, smanjuje razinu šećera u krvi. Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične. Otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol, te održava zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Palačinke od heljdinog brašna
Sastojci:
1 ½ čaše buttermilka (može se zamijeniti mješavinom jogurta i mlijeka ili kiselim mlijekom)
3 jušne žlice rastopljenoga maslaca
6 jušnih žlica heljdinoga brašna
6 jušnih žlica bijeloga brašna
1 čajna žlica šećera ili agava sirupa
½ čajne žlice sode bikarbone
½ čajne žlice praška za pecivo
maslac/ulje za pečenje palačinki
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješati suhe sastojke, a u drugoj – buttermilk i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 45 minuta (a najbolje je da odstoji preko noći). Zagrijte tavu i dodajte jednu žlicu maslaca ili ulja. Kada se maslac otopi, sa žlicom stavite tijesto tako, da oblikujete palačinku promjera 8-10 cm. Pecite nekoliko minuta, dok ne dobije smeđu boju, zatim prevrnite i pecite na drugoj strani. Palačinke prelite javorovim sirupom, namažite pekmezom ili poslužite uz džem od voća i šlag.
Juha od heljde
Sastojci:
20 dag heljdine kaše
1 mrkva
1 šaka šampinjona
1 komorač
1 crvena paprika
1 veća rajčica
1 veći luk
2 režnja češnjaka
1 tikvica
0,5 dl maslinovog ulja
vezica peršina
sol i papar
Priprema:
Luk očistite, sitno narežite na kockice i prepržite na masnoći do zlatnožute boje. Zatim dodajte mrkvu i ostalo povrće po tvrdoći, koje isto tako lagano prepržite. Dodajte heljdu i češnjak, zalijte vodom ili temeljcem i pustite da lagano kuha. Dotjerajte okus i pred kraj dodajte rajčicu koju ste prethodno narezali na kockice. Još lagano prokuhajte da heljda skroz omekša. Poslužite tako da juhu obilno pospete sitno sjeckanim peršinom.
(M.G.)
Foto: Foter.com / CC BY-SA
vj_pdx / Foter.com / CC BY-NC-SA