S hrskavom korom i slatkim nadjevom od svježih jagoda, ova neodoljiva rustikalna poslastica u ljetnom izdanju osvojit će te na prvi zalogaj
Sastojci
Priprema
Napravi tijesto: U zdjelu dodaj 250 g brašna, 80 g palente, žličicu soli, žličicu šećera i 230 g hladnog maslaca narezanog na kockice. Dodaj 60 ml ledene vode i miješaj sve zajedno dok ne dobiješ tijesto. Isto može napraviti i u multipraktiku, samo vodu dodaj postupno.
Oblikuj u kuglice i pusti da odstoji: Okreni tijesto na pobrašnjenu površinu i oblikuj ga u kuglu. Izreži kuglu na 2 dijela i izravnaj svaki. Zamotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena.
Napravi nadjev: Dodaj sve sastojke za nadjev (430 g narezanih jagoda, 1 žlicu limunovog soka, 3 žlice šećera i 1.5 žlicu kukuruznog škroba) u posudu i sve zajedno promiješaj.
Priprema: Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
Oblikuj i sastavi: Kada se tijesto ohladi, razvaljaj svaki komad u grubi krug, promjera oko 30 centimetara. U sredinu svakog kruga stavi 1/2 nadjeva od jagoda. Ostavi oko 5 do 7 centimetara obruba. Polako preklopi bočne stranice galette preko jagoda do kraja. To ponovi s preostalim tijestom i nadjevom. Na kraju premaži koru tijesta razmućenim jajetom.
Peci oko 30 do 35 minuta ili dok galette ne poprime zlatno smeđu boju.
Savjet
Prema receptu ispadnu 2 galette koje možeš držati pokrivene folijom na sobnoj temperaturi do 2 dana. U hladnjaku ih možeš čuvati do 5 dana, a ako ih želiš podgrijati, to je njbolje učiniti u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva 5-10 minuta.