Galette s jagodama - rustikalna francuska pita

S hrskavom korom i slatkim nadjevom od svježih jagoda, ova neodoljiva rustikalna poslastica u ljetnom izdanju osvojit će te na prvi zalogaj

Galette s jagodama - rustikalna francuska pita
Foto: Unsplash
Kad god zaželiš jednostavni, a preukusni desert bez prljanja puno pribora za kuhanje ili trošenja puno vremena, napravi galette! Bilo slane ili slatke, galette volimo u svakoj varijanti, a danas ovu francusku pitu pripremamo sa sezonskim svježim jagodama. Iako na prvi pogled možda izgleda komplicirano zbog svoje privlačne prezentacije, ovu rustikalnu pitu lakše je napraviti od klasične, pa čak ni najveći amateri neće imati problema oblikovati i pripremiti je. Isprobaj ovaj neodoljivi desert iz francuske kuhinje već danas i garantiramo ti da će postati jedno od tvojih omiljenih 'go to' poslastica.

Sastojci

250 grama glatkog brašna
80 grama kukuruzne palente
1 žličica soli
1 žličica šećera
230 grama maslaca
60 mililitara ledene vode
430 grama jagoda
1 žlica limunovog soka
3 žlice šećera
1.5 žlice kukuruznog škroba
1 srednje jaje

Priprema

01.

Napravi tijesto: U zdjelu dodaj 250 g brašna, 80 g palente, žličicu soli, žličicu šećera i 230 g hladnog maslaca narezanog na kockice. Dodaj 60 ml ledene vode i miješaj sve zajedno dok ne dobiješ tijesto. Isto može napraviti i u multipraktiku, samo vodu dodaj postupno.

02.

Oblikuj u kuglice i pusti da odstoji: Okreni tijesto na pobrašnjenu površinu i oblikuj ga u kuglu. Izreži kuglu na 2 dijela i izravnaj svaki. Zamotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena.

03.

Napravi nadjev: Dodaj sve sastojke za nadjev (430 g narezanih jagoda, 1 žlicu limunovog soka, 3 žlice šećera i 1.5 žlicu kukuruznog škroba) u posudu i sve zajedno promiješaj.

04.

Priprema: Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Veliki lim za pečenje obloži papirom za pečenje.

05.

Oblikuj i sastavi: Kada se tijesto ohladi, razvaljaj svaki komad u grubi krug, promjera oko 30 centimetara. U sredinu svakog kruga stavi 1/2 nadjeva od jagoda. Ostavi oko 5 do 7 centimetara obruba. Polako preklopi bočne stranice galette preko jagoda do kraja. To ponovi s preostalim tijestom i nadjevom. Na kraju premaži koru tijesta razmućenim jajetom.

06.

Peci oko 30 do 35 minuta ili dok galette ne poprime zlatno smeđu boju.

Savjet

Prema receptu ispadnu 2 galette koje možeš držati pokrivene folijom na sobnoj temperaturi do 2 dana. U hladnjaku ih možeš čuvati do 5 dana, a ako ih želiš podgrijati, to je njbolje učiniti u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva 5-10 minuta.

A.Š.
11.5.2021.