Francuska torta od jabuka: Desert koji ćete peći iznova i iznova

Pite i kolači od jabuka čest su ukras naših stolova, a ova će vas francuska inačica svojom sočnošću oboriti s nogu

Francuska torta od jabuka: Desert koji ćete peći iznova i iznova

Jabuke slove za najzdravije voće na svijetu. Lako dostupne, sočne i ukusne, jabuke su vladarice voćnih košara, pa nije ni čudo da je upravo to voće biblijski izašlo iz raja. Estetski privlačne, hrskave, ali ne tvrde, jabuke su pune vitamina i minerala potrebnih za pravilno funkcioniranje našeg organizma.

Već su stari Kelti vjerovali kako baš jabuke imaju čudotvorna svojstva i da onaj tko ih jede neće biti više gladan, ni žedan ni bolestan te da nikada neće ostarjeti. Iako im ne možemo pridati baš tolika ljekovita  svojstva, jabuke su definitivno vrlo zdrava namirnica koja bi se na vašem jelovniku trebala naći u što više oblika.

U samo jednoj jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A,E, B1, B2 i B6, kao i beta-karotena. Ona sadrži minerale kalij te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Uz to, jabuke su bogate i polifenolima, biljnim spojevima koji imaju vrlo snažnu antioksidativnu aktivnost.

Uključivanje jabuka u vašu prehranu učinit će čuda za vaše zdravlje. Ojačat će vam imunitet, a tijelo će se lakše boriti od virusa i bakterija. Dokazano je i da jabuke štite od prehlada te da smanjuju rizik od karcinoma debelog crijeva.

Zanimljivo je i kako neka istraživanja pokazuju da jedenjem samo jedne jabuke uništavamo oko 90 posto bakterija usne šupljine, dok pranjem zuba uspijevamo uništiti tek 60 posto. Upravo zbog svega navedenog, jabuke su tradicionalna i često korištena namirnica diljem svijeta, a u našoj se kuhinji pojavljuju u obliku raznih pudinga, nadjeva, pita i kolača, kao i kaša.

Pripremili smo francusku tortu od jabuka, malo drugačiju inačicu naših pita. Sočna i dupkom puna jabuka, ova jednostavna torta oduševit će sve vaše ukućane.

Image



Francuska torta od jabuka   Sastojci:

  • 1 kg jabuka, narezanih na osmine pa na listiće
  • 1 žlica Calvadose, normandijske jabukovače
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1 šalica šećera
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • Ekstrakt vanilije
  • Malo soli
  • 1 jaje
  • 2 žutanjka
  • Šalica od 250 ml


Priprema:

  • Jabuke ogulite, narežite na osmine, pa na listiće. Stavite u posudu pogodnu za mikrovalnu, npr. vatrostalnu sa poklopcem. Poklopite i stavite u mikrovalnu na 3 - 3,5 minute. Ako nemate mikrovalnu, zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva te na pet minuta posudu s jabukama tako zagrijte. Izvadite jabuke i odmah ih prelijte limunovim sokom i Calvadosom (ako nemate poslužit će i neki drugi liker ili vinjak).  Sve pustite da se ohladi 15 minuta.
  • Pomiješajte pjenjačom suhe sastojke – 1 šalicu brašna, 1 šalicu šećera, prašak za pecivo i sol. Po ukusu možete dodati i cimet i vanilin šećer.
  • Pjenjačom izmiješajte mokre sastojke – 1 jaje, 1 šalicu ulja, 1 šalicu mlijeka i ekstrakt vanilije. Neka se sve dobro pomiješa pa u tu smjesu dodajte suhe sastojke.
  • Kada ste sve dobro promiješali, od ukupne smjese odvojite jednu šalicu pa u nju dodajte dvije žlice brašna. S tom smjesom ćemo na kraju preliti tortu prije pečenja.
  • U ostatak smjese, a to je veći dio, dodajte dva žutanjka i zatim umiješajte jabuke.
  • Istresite smjesu sa jabukama u pripremljeni okrugli kalup koji ste prethodno namastili. Lijepo poravnajte i na kraju prelijte sa gušćom smjesom iz šalice.
  •  Ovu tortu pecite na 170 stupnjeva oko sat vremena i to između donje i srednje prečke u pećnici. Kada se torta ohladi posipajte ju šećerom u prahu i poslužite. 
Image