
Francuska torta od jabuka: Desert koji ćete peći iznova i iznova

Jabuke slove za najzdravije voće na svijetu. Lako dostupne, sočne i ukusne, jabuke su vladarice voćnih košara, pa nije ni čudo da je upravo to voće biblijski izašlo iz raja. Estetski privlačne, hrskave, ali ne tvrde, jabuke su pune vitamina i minerala potrebnih za pravilno funkcioniranje našeg organizma.
1 kg jabuka, narezanih na osmine pa na listiće
1 žlica Calvadose, normandijske jabukovače
1 žlica soka od limuna
1 šalica glatkog brašna
1 šalica šećera
1 žlica šećera u prahu
1 prašak za pecivo
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
Ekstrakt vanilije
Malo soli
1 jaje
2 žutanjka
Šalica od 250 ml
Jabuke ogulite, narežite na osmine, pa na listiće. Stavite u posudu pogodnu za mikrovalnu, npr. vatrostalnu sa poklopcem. Poklopite i stavite u mikrovalnu na 3 - 3,5 minute. Ako nemate mikrovalnu, zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva te na pet minuta posudu s jabukama tako zagrijte. Izvadite jabuke i odmah ih prelijte limunovim sokom i Calvadosom (ako nemate poslužit će i neki drugi liker ili vinjak). Sve pustite da se ohladi 15 minuta.
Pomiješajte pjenjačom suhe sastojke – 1 šalicu brašna, 1 šalicu šećera, prašak za pecivo i sol. Po ukusu možete dodati i cimet i vanilin šećer.
Pjenjačom izmiješajte mokre sastojke – 1 jaje, 1 šalicu ulja, 1 šalicu mlijeka i ekstrakt vanilije. Neka se sve dobro pomiješa pa u tu smjesu dodajte suhe sastojke.
Kada ste sve dobro promiješali, od ukupne smjese odvojite jednu šalicu pa u nju dodajte dvije žlice brašna. S tom smjesom ćemo na kraju preliti tortu prije pečenja.
U ostatak smjese, a to je veći dio, dodajte dva žutanjka i zatim umiješajte jabuke.
Istresite smjesu sa jabukama u pripremljeni okrugli kalup koji ste prethodno namastili. Lijepo poravnajte i na kraju prelijte sa gušćom smjesom iz šalice.
Ovu tortu pecite na 170 stupnjeva oko sat vremena i to između donje i srednje prečke u pećnici. Kada se torta ohladi posipajte ju šećerom u prahu i poslužite.


Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije

Stradivarius oduševljava ljetnom kolekcijom sandala i natikača - donosimo favorite
