Francuska salata - najbolji recept za omiljeni blagdanski prilog

Sezona je omiljene francuske salate, a mi smo pronašle najbolji recept za ovu kraljicu blagdanskog stola

Francuska salata - najbolji recept za omiljeni blagdanski prilog
Foto: Profimedia.hr
Iako francuska salata uopće ne dolazi iz Francuske niti je ostatak svijeta tako zove - ovo jelo neizostavan je blagdanski prilog u hrvatskoj kuhinji. U ostatku svijeta poznata kao ruska salata iliti Olivier salata, francuska salata omiljena je tijekom Božića i Nove godine u svim krajevima Hrvatske. Budući da se slaže s gotovo svime i nevjerojatno je jednostavna za pripremu, nije ni čudo što je frncuska salata već godinama istinska kraljica svakog svečanog stola. Ali kako to obično biva sa svim klasicima u kulinarskom svijetu, postoji bezbroj varijanti jednog jela, a svi se nadaju da je upravo njihova francuska salata najbolja. Ako si u potrazi za onim savršenim receptom za francusku salatu - na pravom si mjestu!

Sastojci

250 grama graška
200 grama mrkve
200 grama kuhanih krumpira
100 grama kiselih krastavaca
3 tvrdo kuhana jaja
2 stabljike celera
1 veća jabuka
300 grama majoneze
30 mililitara limunovog soka
2 žlice senfa

Priprema

01.

Sve sastojke za salatu sitno nasjeckaj na kockice. Ostavi sa strane kuhani krumpir, kisele krastavce, jaja i jabuku.

02.

Zakuhaj par litara vode u većem loncu, dodaj smrznuti grašak i kuhaj dok ne omekša. Dodaj mrkvu i celer i kuhaj još 10-ak minuta. Ako želiš da mrkva i celer budu hrskaviji, ostavi ih da prokuhaju 5 minuta.

03.

Pomiješaj sastojke za dresing: majonezu, limunov sok, senf i po želji sol i papar.

04.

Pomiješaj sve sastojke (sada dodaj i narezani krumpir, kisele krastavce, jaja i nasjeckanu jabuku) i dresing u velikoj zdjeli i ostavi u hladnjaku nekoliko sati dok se ne ohladi ili još bolje preko noći da se okusi dobro povežu.

Savjet

Ako želiš nešto zdraviju varijantu francuske salate, koristi 150 grama majoneze i 150 grama grčkog jogurta. Jabuku možeš i ne moraš staviti, kako više voliš.

a.š.
30.12.2021.