Kuhanje ukusnog jela ne mora ti oduzeti puno vremena, truda ili sastojaka
Točno takvo je i trenutno najpopularnije jelo o kojem bruji cijeli svijet: Baked feta pasta iliti zapečena feta s tjesteninom.
Koliko je ovaj feta pasta recept uistinu popularan, govori i zanimljivost da je u Finskoj (otkud je ovaj viralni trend krenuo) u jednom trenutku ponestalo feta sira u trgovinama. S obzirom na jednostavnost, brzu pripremu i rezultat od kojeg nam sline cure, uopće nismo iznenađene.
Dakle, sve što ti treba je staklena ili keramička posuda za pečenje, a glavne zvijezde su feta i tjestenina. Ostale sastojke možeš prilagoditi po vlastitom ukusu, a ono najbolje je što će ti cijela priprema prije pečenja oduzeti svega nekoliko minuta.
'Originalna' verzija uključuje cherry rajčice, češnjak, bosiljak i maslinovo ulje, a mi smo pronašle još dva, jednako jednostavna i jednako ukusna recepta. Provjeri ih sve u nastavku.
Feta pasta sa cherry rajčicama
Sastojci:
- tjestenina po izboru
- jedno pakiranje cherry rajčica
- jedan cijeli feta sir
- maslinovo ulje
- sol, papar
- češnjak
- nasjeckani svježi bosiljak
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi cherry rajčice u staklenu ili keramičku posudu za pečenje. Prelij ih maslinovim uljem i začini solju i paprom. Dobro promiješaj.
- Stavi komad feta sira na sredinu posude za pečenje okruženu cherry rajčicama, i nekoliko puta ga preokreni te premaži maslinovim uljem i začinima.
- Peci u zagrijanoj pećnici 35 minuta, dok se cherry rajčice ne raspuknu, a feta sir ne otopi.
- Odmah dodaj nasjeckanog češnjaka i bosiljka kuhanim rajčicama i fetama i promiješaj.
- Prebaci kuhanu tjesteninu u posudu za pečenje (i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom pomiješaj. Odmah posluži.
Feta pasta s paprikama, lukom i maslinama
Sastojci:
- tjestenina po izboru
- paprika
- luk
- masline
- jedan cijeli feta sir
- maslinovo ulje
- sol, papar
- peršin
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. U staklenu ili keramičku posudu za pečenje stavi narezanu papriku, luk i masline. Prelij ih maslinovim uljem i začini solju i paprom. Dobro promiješaj.
- Stavi komad feta sira na sredinu posude za pečenje okruženu cherry rajčicama, i nekoliko puta ga preokreni te premaži maslinovim uljem i začinima.
- Peci u zagrijanoj pećnici 35 minuta i odmah dodaj peršina te sve dobro promiješaj.
- Prebaci kuhanu tjesteninu u posudu za pečenje (i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom pomiješaj. Odmah posluži.
Feta pasta sa šampinjonima i špinatom
- Sastojci
- tjestenina po izboru
- šampinjoni
- luk
- češnjak
- 1 cijeli feta sir
- baby špinat
- timijan, origano
- pinjoli ili neki drugi orašasti plodovi
- malo limuna
- sol, papar po želji
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- U staklenu ili keramičku posudu stavi narezane šamponjone i luk. Dodaj par režnja češnjaka (cijelih) i malo svježih listića timijana. Sve poprskaj maslinovim uljem, dodaj malo soli i papra po želji i dobro promiješaj.
- Feta sir stavi u sredinu posude i začini ga oreganom i maslinovim uljem. Peci u pećnici 25-30 minuta.
- Nakon pečenja, vilicom izgnječi češnjak, sve dobro pomiješaj, a zatim dodaj baby špinata, a onda i kuhane tjestenine (zajedno s malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom sve pomiješaj.
- Na kraju dodaj par kapi limuna, pinjole ili neke druge nasjeckane orašaste plodove i posluži.