Gastro trend

Feta pasta: Tri recepta za tjesteninu koja je postala viralni hit

Ovaj viralni food trend započeo je u Finskoj, gdje je u jednom trenutku čak ponestalo feta sira u trgovinama. Kad isprobaš recept, bit će ti jasno i zašto

Zapečena tjestenina
Foto: www.profimedia.hr

Kuhanje ukusnog jela ne mora ti oduzeti puno vremena, truda ili sastojaka

Točno takvo je i trenutno najpopularnije jelo o kojem bruji cijeli svijet: Baked feta pasta iliti zapečena feta s tjesteninom.

Koliko je ovaj feta pasta recept uistinu popularan, govori i zanimljivost da je u Finskoj (otkud je ovaj viralni trend krenuo) u jednom trenutku ponestalo feta sira u trgovinama. S obzirom na jednostavnost, brzu pripremu i rezultat od kojeg nam sline cure, uopće nismo iznenađene.

Dakle, sve što ti treba je staklena ili keramička posuda za pečenje, a glavne zvijezde su feta i tjestenina. Ostale sastojke možeš prilagoditi po vlastitom ukusu, a ono najbolje je što će ti cijela priprema prije pečenja oduzeti svega nekoliko minuta.

'Originalna' verzija uključuje cherry rajčice, češnjak, bosiljak i maslinovo ulje, a mi smo pronašle još dva, jednako jednostavna i jednako ukusna recepta. Provjeri ih sve u nastavku.

Feta pasta sa cherry rajčicama

Sastojci:

  • tjestenina po izboru
  • jedno pakiranje cherry rajčica
  • jedan cijeli feta sir
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • češnjak
  • nasjeckani svježi bosiljak

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi cherry rajčice u staklenu ili keramičku posudu za pečenje. Prelij ih maslinovim uljem i začini solju i paprom. Dobro promiješaj.
  2. Stavi komad feta sira na sredinu posude za pečenje okruženu cherry rajčicama, i nekoliko puta ga preokreni te premaži maslinovim uljem i začinima.
  3. Peci u zagrijanoj pećnici 35 minuta, dok se cherry rajčice ne raspuknu, a feta sir ne otopi.
  4. Odmah dodaj nasjeckanog češnjaka i bosiljka kuhanim rajčicama i fetama i promiješaj.
  5. Prebaci kuhanu tjesteninu u posudu za pečenje (i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom pomiješaj. Odmah posluži.

Feta pasta s paprikama, lukom i maslinama

Sastojci:

  • tjestenina po izboru
  • paprika
  • luk
  • masline
  • jedan cijeli feta sir
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • peršin

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. U staklenu ili keramičku posudu za pečenje stavi narezanu papriku, luk i masline. Prelij ih maslinovim uljem i začini solju i paprom. Dobro promiješaj.
  2. Stavi komad feta sira na sredinu posude za pečenje okruženu cherry rajčicama, i nekoliko puta ga preokreni te premaži maslinovim uljem i začinima.
  3. Peci u zagrijanoj pećnici 35 minuta i odmah dodaj peršina te sve dobro promiješaj.
  4. Prebaci kuhanu tjesteninu u posudu za pečenje (i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom pomiješaj. Odmah posluži.

Feta pasta sa šampinjonima i špinatom

  • Sastojci
  • tjestenina po izboru
  • šampinjoni
  • luk
  • češnjak
  • 1 cijeli feta sir
  • baby špinat
  • timijan, origano
  • pinjoli ili neki drugi orašasti plodovi
  • malo limuna
  • sol, papar po želji

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. U staklenu ili keramičku posudu stavi narezane šamponjone i luk. Dodaj par režnja češnjaka (cijelih) i malo svježih listića timijana. Sve poprskaj maslinovim uljem, dodaj malo soli i papra po želji i dobro promiješaj.
  3. Feta sir stavi u sredinu posude i začini ga oreganom i maslinovim uljem. Peci u pećnici 25-30 minuta.
  4. Nakon pečenja, vilicom izgnječi češnjak, sve dobro pomiješaj, a zatim dodaj baby špinata, a onda i kuhane tjestenine (zajedno s malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom sve pomiješaj.
  5. Na kraju dodaj par kapi limuna, pinjole ili neke druge nasjeckane orašaste plodove i posluži.