Gastro
Gastro

Fantastični recepti s keljom!

Fantastični recepti s keljom!
Spremite kelj na puno raznovrsnih načina

Kelj kao lisnato povrće dostupan je cijele godine, a vrlo popularan zbog svojih hranjivih sastojaka. Bogat vitaminima, kalcijem i željezom, odlična je namirnica koja se može spremiti na razne načine. Zeleno povrće, pripada porodici kupusnjača, a vrlo je zdrava hrana u borbi protiv raka i sprečavanja osteoporoze s obzirom na to da obiluje kalcijem.  Vrhunac sezone kelja je od kasne jeseni do početka proljeća, ali dostupan je cijele godine. Također, kelj sadrži snažna antioksidativna svojstva i djeluje protuupalno, a zbog visokog udjela kalija koji sadrži preporučuje se osobama s visokim krvnim tlakom. Mladi kelj je  lakši za probavu jer su njegova vlakna više topiva u vodi i ima manje celuloze nego „stari“ kelj, a može se konzumirati i kao salata.  Kelj u prehrani Pokušajte što češće uvrstiti kelj u svoju prehranu. Kelj je potrebno dobro prokuhati (u vodi ili na pari), najčešće oko 40 minuta, ali nije nužno pravilo. Može se spremati na razne načine – kao varivo, juha, zapečen... Isto tako, po želji ga možete začiniti čime god želite, ovisno o načinu na koji ga pripremate. Prije bilo kakve pripreme, listove kelja dobro operite pod vodom, a zatim narežite na željenu veličinu i oblik. Donosimo vam par jednostavnih recepata!  

Juha od graha i kelja Sastojci: 1 nasjeckani luk 3 žlice maslinovog ulja 1/2 šalice nasjeckane mrkve 1/2 šalice nasjeckanog celera 1/2 žličice soli 2 češnja češnjaka, mljevenog 4 šalice jušnog temeljca 1 glavica sjeckanog kelja  2 konzerve graha, opranog 1/2 žličice mljevenog crnog papra 1 žličica svježeg ružmarina U malo veću posudu stavite maslinovo ulje, luk, mrkvu, celer te pirjajte šest minuta ili dok ne omekša. Umiješajte 1/2 žličice soli i češnjak. U to dodajte jušni temeljac i malo vode te kelj. Jednu konzervu graha lagano usitnite u sjeckalici. Tu smjesu dodajte u posudu s ostalim sastojcima te stavite preostalu konzervu graha. Lagano pirjajte, a unutra umiješajte svježi ružmarin te po potrebi dodajte sol.  

Pečeno pile s keljom  

Sastojci: dva komada batak/zabatak 1/2 žličice mljevenog papra sol 5 češnja češnjaka 1 manja glavica kelja pelati rajčice 1 žlica vinskog octa jušni temeljac Zagrijte pećnicu na srednju temperaturu. Na batak i zabatak stavite sol i papar, nauljite posudu i stavite peći. Nakon pola sata okrenite meso i dodatno nauljite ako treba te između dolijte vode. U posebnoj tavici zagrijte ulje, dodajte češnjak, narezani kelj, rajčicu i jušni temeljac. Lagano dinstajte bar pola sata, a zatim sve to umiješajte u posudu s mesom i stavite peći na još sat vremena. Prije kraja lagano polijte žlicom vinskog octa. Kuhani kelj sa slaninom i octom Sastojci: 3 kriške slanine 1 veliki nasjeckani crveni luk 1 manja glavica kelja, nasjeckana 2/3 šalice jušnog temeljca 1 žlica octa ulje sol Popržite na kratko slaninu (narezanu na kockice) na tavici na ulju. Izvadite van i ostavite sa strane. U istu tavu dodajte luk i lagano dinstajte. Na to stavite kelj i kuhajte dok on omekša. Posolite. Ulijte u to jušni temeljac, pokrijte i kuhajte još barem 15 minuta. Na kraju svega u to stavite žlicu octa i promiješajte. Kod serviranja po tome pospite kockice popržene slanine.  

cookinglight.com Foto: © maljalen - Fotolia.com Photo credit: naotakem / Foter / CC BY

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx