Nizozemska pećnica

'Dutch oven': Tri recepta za jela iz duboke tave koju gurmani obožavaju

Svestrani dutch oven nezaobilazan je komad posuđa za sve koji vole kuhati, a mi smo izdvojile tri super recepta za jela koji u ovoj nizozemskoj pećnici mogu biti gotova za svega 30 minuta

profimedia-0549081860.jpg
Foto: Profimedia

Pikantni pileći gulaš

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veliki ljubičasti luk
  • 2-3 veće mrkve
  • 5 režnja češnjaka
  • 1 žlica kumina
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 950 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 konzerva slanutka
  • 1 konzerva sjeckanih rajčica
  • 450 g pilećih prsa ili zabataka
  • 2 žlice limunovog soka
  • sol, papar
  • svježe začinsko bilje po želji (peršin, korijander…)

Priprema:

  1. U velikoj nizozemskoj pećnici zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i mrkvu i dobro začini. Kuhaj dok luk i mrkva ne omekšaju, oko 5 minuta.
  2. Dodaj usitnjeni češnjak, kumin i papriku u prahu. Kuhaj još minutu, pa dodaj temeljac, slanutak i rajčice i dobro promiješaj.
  3. Izvadi 2 šalice smjese iz dutch ovena i izmiksaj ih u blenderu ili štapnim mikserom. Vrati dobiveni pire u gulaš, provjeri je li dovoljno začinjen po tvom ukusu, pa na jakoj vatri dovedi do vrenja.
  4. Smanji vatru, dodaj narezane komade piletine i pirjaj (nemoj dopustiti da krčka) 5-10 minuta (dok se piletina ne skuha).
  5. Na kraju dodaj nasjeckano začinsko bilje po želji i malo soka od limuna pa posluži.
2/4