Jedan od omiljenih priloga uz bilo koji umak zasigurno su domaći njoki, a uz ovaj jednostavan recept i ti ih možeš napraviti
Domaći njoki - jednostavan recept za omiljeni prilog od krumpira
Sastojci
Priprema
Krumpir stavi u veći lonac pun hladne slane vode. Stavi da se kuha i kuhaj 20-25 minuta ili dok vilicom lako ne probušiš krumpir. Ocijedi krumpir i ostavi ga sa strane dok ne bude mlak.
Gulilicom ili prstima ukloni kožicu krumpira, a krumpir zatim stavi u zdjelu i zgnječi ga dok ne nestanu sve grudice. Dodaj sol i papar i dobro promiješaj. Napravi rupu u sredini krumpira i u nju razlomi jedno jaje. Jaje umuti, a zatim ga rukama umiješaj u krumpir dok se ravnomjerno ne raspodijeli.
Brašno stavi na čistu površinu i na nju izvuci tijesto od krumpira, uz još malo brašna sa strane, u slučaju da ti zatreba. Zamijesi tijesto, ubacujući samo onoliko brašna koliko ti je potrebno dok tijesto ne izgubi ljepljivost i ne postane čvršće. Nareži tijesto na četiri dijela. Jedan dio razvaljaj i od njega napravi dugo uže, koje ćeš zatim narezati na male kvadrate i odložiti na pobrašnjenu površinu. Isto to ponovi i s preostalim tijestom.
Njoke stavi u zamrzivač, ili ih odmah skuhaj u slanoj vodi, lagano miješajući jednom ili dva puta kako bi bila sigurna da se ne lijepe. Kuhaj dok njoki ne isplivaju na površinu, a posluži ih uz željeni umak.
Savjet
Ako želiš, uzmi vilicu i svaki od njoka zarolaj od dna zubaca vilice do vrha kako bi svoje njoke ukrasila.