Gastro
Lagano, brzo & ukusno

Domaća šalša iz pećnice - brzinsko jelo kao stvoreno za ljeto

Domaća šalša iz pećnice - brzinsko jelo kao stvoreno za ljeto
Tražiš neko jednostavno jelo za ljetne vrućine? Ovaj brzinski recept za domaću šalšu iz pećnice savršen je izbor

Dolaskom ljeta naš organizam traži neku laganu hranu, a prava poslastica kao stvorena za ljetno vrijeme je ukusna tjestenina s umakom od rajčice iliti šalša iz pećnice. Zrele rajčice sadrže puno glutaminske kiseline, a češnjak i začinsko bilje dodatno će pojačati okus ovog jela.

Ono što je sjajno kod ovog jela je lakoća s kojom se priprema. Nije potrebno stajati iznad štednjaka i satima miješati umak. Ovaj recept je vrlo zahvalan za pripremu, a uz to je i toliko bogat okusima, možda čak i više sljedeći dan nakon što odstoji u hladnjaku. Može se iskombinirati i s kaparima, maslinama i naravno, sirom po izboru, a ono najbolje je što je gotov za svega pola sata!

Domaća šalša iz pećnice

Sastojci:

1 kg rajčica (malih, velikih ili mix - tvoj izbor)

8 režnja češnjaka

3 žlice maslinovog ulja

2 žličice sušenog origana

Sol i papar, po želji

Prstohvat čilija, po želji

žlica šećera

šaka svježeg bosiljka

300 g omiljene tjestenine

Opcionalni dodaci:

2 žlice prženih krušnih mrvica

2 žlice pinjola (ili badema)

2 žlice kapara ili narezanih maslina

nekoliko žlica ricotte ili parmezana

Priprema:

Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Rajčice nareži na polovice ukoliko koristiš cherry rajčice ili na komade ukoliko koristiš veće rajčice i stavi ih na pleh za pečenje s neoguljenim i nožem zgnječenim režnjevima češnjaka. Promiješaj maslinovo ulje, začini s origanom, soli, paprom i čilijem (ako koristiš) i žlicom šećera (posebno ako nemaš domaće sočne i slatke rajčice). Na sve dodaj i šaku natrganog svježeg bosiljka. Peci u pećnici 25-30 minuta, a sve skupa dobro promiješaj na polovici pečenja.

Dok je šalša u pećnici, skuhaj tjesteninu. Kad rajčice puste sok i postanu mekane, izvadi pleh iz pećnice. Oguli pečeni češnjak, dodaj ga rajčicama i sve skupa izgnječi gnječilicom za pire krumpir ili običnom kuhačom, a možeš dodati i malo škrobne vode od kuhane tjestenine da se šalša bolje poveže.

Posluži šalšu preko tjestenine, po potrebi začini, dodaj naribanog sira ili ricotte i ostale dodatke po želji i to je to - dobar tek!

POGLEDAJ VIDEO: Kako smršavjeti uz jela koja kuhaš klincima?