
Domaća šalša iz pećnice - brzinsko jelo kao stvoreno za ljeto

Dolaskom ljeta naš organizam traži neku laganu hranu, a prava poslastica kao stvorena za ljetno vrijeme je ukusna tjestenina s umakom od rajčice iliti šalša iz pećnice. Zrele rajčice sadrže puno glutaminske kiseline, a češnjak i začinsko bilje dodatno će pojačati okus ovog jela.
Ono što je sjajno kod ovog jela je lakoća s kojom se priprema. Nije potrebno stajati iznad štednjaka i satima miješati umak. Ovaj recept je vrlo zahvalan za pripremu, a uz to je i toliko bogat okusima, možda čak i više sljedeći dan nakon što odstoji u hladnjaku. Može se iskombinirati i s kaparima, maslinama i naravno, sirom po izboru, a ono najbolje je što je gotov za svega pola sata!
Domaća šalša iz pećnice
Sastojci:
1 kg rajčica (malih, velikih ili mix - tvoj izbor)
8 režnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
2 žličice sušenog origana
Sol i papar, po želji
Prstohvat čilija, po želji
žlica šećera
šaka svježeg bosiljka
300 g omiljene tjestenine
Opcionalni dodaci:
2 žlice prženih krušnih mrvica
2 žlice pinjola (ili badema)
2 žlice kapara ili narezanih maslina
nekoliko žlica ricotte ili parmezana
Priprema:
Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Rajčice nareži na polovice ukoliko koristiš cherry rajčice ili na komade ukoliko koristiš veće rajčice i stavi ih na pleh za pečenje s neoguljenim i nožem zgnječenim režnjevima češnjaka. Promiješaj maslinovo ulje, začini s origanom, soli, paprom i čilijem (ako koristiš) i žlicom šećera (posebno ako nemaš domaće sočne i slatke rajčice). Na sve dodaj i šaku natrganog svježeg bosiljka. Peci u pećnici 25-30 minuta, a sve skupa dobro promiješaj na polovici pečenja.
Dok je šalša u pećnici, skuhaj tjesteninu. Kad rajčice puste sok i postanu mekane, izvadi pleh iz pećnice. Oguli pečeni češnjak, dodaj ga rajčicama i sve skupa izgnječi gnječilicom za pire krumpir ili običnom kuhačom, a možeš dodati i malo škrobne vode od kuhane tjestenine da se šalša bolje poveže.
Posluži šalšu preko tjestenine, po potrebi začini, dodaj naribanog sira ili ricotte i ostale dodatke po želji i to je to - dobar tek!
POGLEDAJ VIDEO: Kako smršavjeti uz jela koja kuhaš klincima?

Horoskop za subotu: Rakovi će otkriti kako više zaraditi, strijelci su umorni

Duga kosa nikad nije izgledala bolje: Slavne dame iznad 50-e nose je s ponosom

Horoskop za četvrtak: Ovnovi čuvajte se zabluda, rakovi očekuju nagradu na poslu
