Čuvanje gljiva u hladnjaku

Gljive su nezamjenjiva namirnica jer imaju malo kalorija i blaga su okusa pa se odlično slažu s drugima i lijepo ih nadopunjavaju. Da biste ih pravilno sačuvali i pripremili te dobili najbolje od njih, vrijedi imati na umu nekoliko savjeta kulinarskih stručnjaka.

Čuvanje gljiva u hladnjaku

Poseban tretman u hladnjaku
'Njima je potreban zrak', naglašava stilistica za hranu Sue Li te za Bon Apetit dodaje da kako će gljive zatvorene u posudi dobiti blago sluzavu i naboranu teksturu. Zapravo ih treba čuvati u otvorenoj papirnatoj vrećici kako bi ostale svježe i nepromijenjena izgleda. Kako se ne bi isušile, preko njih nježno stavite komad papirnatog ručnika. I nikako ih nemojte prati prije pospremanja u hladnjak, već pred samo kuhanje ako imate tu naviku jer će ih dodatna vlaga uništiti.

Treba li uopće prati gljive i zašto moraju biti dobro posušene
Ovdje su jako podijeljena mišljenja jer neki ne mogu zamisliti da namirnicu ne operu prije upotrebe, a neki smatraju suprotno pa će primjerice gljive samo prebrisati papirnatim ručnikom. Kako god bilo, slažu se u jednom – ne smiju biti mokre prije kuhanja jer će zbog toga ostati gumena okusa. Stoga, ako ih morate oprati jer vam je nezamislivo da drugačije, svaku pojedinačno posušite papirnatim ručnikom.

A kada ih posoliti?
Za većinu jela nije važno hoćete li ih odmah posoliti, ali kod gljiva to može biti kobno. Sol će iz njih izvući tekućinu pa će se sasušiti i uništiti fin okus.

Tava za prženje gljiva
Nije svejedno ni kakvu tavu koristite zbog topline koju zadržava. Zbog toga uvijek najbolja teška tava od lijevanog željeza jer će zadržati toplinu i kada stavimo namirnice. Tanje tave najčešće u tom trenutku ne zadrže temperaturu i kada ona padne, u slučaju s gljivama znači da se neće lijepo zapeći sa svih strana već pustiti prirodni sok te izgubiti taj čaroban sočni okus.