Crumble od šljiva - savršeni desert za kraj ljeta

Ako voliš šljive i nemaš ideju kako ih iskoristiti, s ovim desertom sigurno nećeš pogriješiti jer osim što je brz i jednostavan, također je i nevjerojatno ukusan. Kao stvoren za ove kasne ljetne dane!

Crumble od šljiva - savršeni desert za kraj ljeta
Foto: Profimedia.hr
Sezona je šljiva, ukusnog, ali i niskokaloričnog voća bogatog vitaminom A i C. Osim što su odlične za naše zdravlje, mogu se konzumirati sirove, suhe ili termički obrađene, a kod nas se najčešće koriste za pripremu džemova i popularnih knedli. Kao još jedan favorit izdvajamo i neodoljiv crumble iliti drobljenac od šljiva je osim što je brz i jednostavan, također je i nevjerojatno ukusan. Pripremi ga već danas!

Sastojci

70 g glatkog brašna
25 g bademovog brašna
3 žlice smeđeg šećera
40 g maslaca
450 g šljiva
2 žlice šećera
0.5 žličice cimeta
0.5 žličice pimenta
3.5 g mljevenog đumbira
1 žličica kukuruznog brašna
1 žlica soka od limuna

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.

02.

Stavi brašno, bademovo brašno i šećer u zdjelu i pomiješaj. Dodaj male komadiće maslaca i ubaci ih u mješavinu brašna da dobiješ smjesu grubih mrvica.

03.

Prepolovi šljive, izvadi im koštice pa ih nareži na male komadiće. Stavi ih u posudu za pečenje.

04.

Dodaj šećer, cimet, piment, đumbir i kukuruzno brašno u šljive i promiješaj tako da budu ravnomjerno obložene. Dodaj malo naribane limunove korice i sok od limuna te promiješaj da se smjesa ujednači. Poravnaj gornji sloj šljiva tako da bude ravnomjerno.

05.

Prelij šljive mrvičastom smjesom i rasporedi je sa strane tako da prekrije šljive. Peci otprilike 35 - 45 minuta dok lagano ne porumeni na vrhu.

06.

Posluži toplo, ali pripazi jer će biti jako vruće čim izađe iz pećnice (ostavi da se ohladi 10-ak minuta). Posluži uz vrhnje ili kuglicu sladoleda.

žena.hr
1.9.2022.