Cheesecake ili torta od sira jedan je od najomiljenijih svjetskih deserata, a gotovo svaka nacija ima svoju inačicu ove slastice. Danas ti predstavljamo onu baskijsku, posebnu po svojoj kremastoj teksturi i zapečenom izgledu.
Cheesecake na baskijski način: Savršeno kremasta slastica
Sastojci
Priprema
Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Pripremi okrugli kalup promjera 24 cm. Kalup obloži papirom za pečenje.
Sirni namaz sobne temperature i šećer izradi mikserom dok ne dobiješ kompaktnu i kremastu teksturu. Dodaj jaje po jaje miksajući cijelo vrijeme.
Sada dodaj prosijano brašno, sol i aromu vanilije. Mikserom sve poveži. Na kraju dodaj vrhnje za šlag.
Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci 50- 55 minuta, odnosno dok površina cheesecakea ne dobije specifičan tamni izgled. Kada izvadiš cheesecake iz pećnice, površina bi treba biti tamna, a unutrašnjost mekana. Kada protreseš kalup, cheese se treba ponašati kao puding.
Cheesecake ostavi na sobnoj temperaturi da se ohladi i rashlađenog ga posluži uz svježe voće ili voćni umak.
Savjet
Baskijski cheesecake je savršeno kremast kolač, stoga pazi na vrijeme pečenja. Kada ga izvadiš iz pećnice, prodrmaj kalup i on će se ponašati kao puding s mekanom unutrašnjosti i čvrstom površinom. Također, neka svi sastojci pri pripremi budu sobne temperature.