Cheesecake na baskijski način: Savršeno kremasta slastica

Cheesecake ili torta od sira jedan je od najomiljenijih svjetskih deserata, a gotovo svaka nacija ima svoju inačicu ove slastice. Danas ti predstavljamo onu baskijsku, posebnu po svojoj kremastoj teksturi i zapečenom izgledu.

Cheesecake na baskijski način: Savršeno kremasta slastica
Foto: Pexels
Baskijski cheesecake je jedan od najjednostavnijih cheescakeova i torti od sira. Za njegovu pripremu treba ti tek nekoliko sastojaka koje smiksaš i cheese je spreman za pečenje. Osim neodoljivog okusa, ovaj kolač karakterizira i rustikalni izgled. S obzirom da se peče u papiru za pečenje, ovaj kolač poprima teksturu nježnog pudinga s okusom sira, a izgleda kao desert „iz škartoca“, zapečen je i zlatno-smeđ. Često se baskijski cheesecake naziva i izgoreni cheesecake jer mu površina poprimi prepoznatljivu tamnu nijansu smeđe boje. Posluži ga uz obilje svježeg voća ili pak voćni preljev i dobit ćeš laganu slasticu koja će sve koji ju kušaju oboriti s nogu.

Sastojci

600 grama sirnog namaza
210 grama šećera
4 velika jaja
1 prstohvat soli
1 žličica arome vanilije
45 grama glatkog brašna
380 ml vrhnja za šlag

Priprema

01.

Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Pripremi okrugli kalup promjera 24 cm. Kalup obloži papirom za pečenje.

02.

Sirni namaz sobne temperature i šećer izradi mikserom dok ne dobiješ kompaktnu i kremastu teksturu. Dodaj jaje po jaje miksajući cijelo vrijeme.

03.

Sada dodaj prosijano brašno, sol i aromu vanilije. Mikserom sve poveži. Na kraju dodaj vrhnje za šlag.

04.

Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci 50- 55 minuta, odnosno dok površina cheesecakea ne dobije specifičan tamni izgled. Kada izvadiš cheesecake iz pećnice, površina bi treba biti tamna, a unutrašnjost mekana. Kada protreseš kalup, cheese se treba ponašati kao puding.

05.

Cheesecake ostavi na sobnoj temperaturi da se ohladi i rashlađenog ga posluži uz svježe voće ili voćni umak.

Savjet

Baskijski cheesecake je savršeno kremast kolač, stoga pazi na vrijeme pečenja. Kada ga izvadiš iz pećnice, prodrmaj kalup i on će se ponašati kao puding s mekanom unutrašnjosti i čvrstom površinom. Također, neka svi sastojci pri pripremi budu sobne temperature.

žena.hr
11.8.2021.