Vino je naša omiljena alkoholna kapljica, a tijekom ljetnih mjeseci posebno nam prijaju lagana rosé vina koja oduševljavaju i naše okusne pupoljke, ali i naše oči, jer im nježno ružičasta boja daje poseban šarm.
Slatka, zavodljivih mirisa i okusa, lagana – to su rosé vina koja su posljednjih godina postala pravi hit. Iako ih se dugo smatralo ženskastim pićem, sada u njima sve više uživaju i muškarci. Uz to, mlađa generacija sve više voli uživati u dobroj čaši lijepog rozog vina, a i iskusni vinoljupci svjesni su kako je ispijanje čaše dobrog i kvalitetnog roséa osvježavajuće iskustvo.
Okus rosé vina generalno je sličniji bijelom vinu, no bojom podsjeća na poprilično razvodnjeno crno vino – dakle, radi se o graničnom slučaju. Kombinaciji koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
U Hrvatskoj se za ovu sortu vina još koriste i nazivi „vino ružica“ i „opoli“, ovisno o regiji. Inače, rosé vina mogu se proizvesti na dva načina – kao bijelo i kao crno vino. Ako se rosé proizvodi kao bijelo vino, crno grožđe se mulja i runji, masulj (smjesa tekućih i krutih sastojaka) se sumpori i zatim ide na ocjeđivanje te je tada rosé svijetle ružičaste boje. U tom slučaju dobivaju se nijanse rosé vina od svjetlijih do tamnije crvenih.
Ako se pak koristi proizvodnja slična proizvodnji crnih vina, grožđe se mulja, runji, a masulj se zatim podvrgava maceraciji koja omogućuje izdvajanje boje iz kožice koja prelazi u sok i taj postupak traje od 3 do 24 sata. Tek nakon maceracije masulj ide na cijeđenje i prešanje. Ovisno o tome koliko maceracija traje, vino postaje tamnije ružičaste boje.
Kao što smo već rekli, rosé vina po svojim su svojstvima sličnija bijelom vinu, a od njih ih ponajviše razlikuje specifična roskasta boja koja osobito privlačno izgleda u čaši. Ovom se tipu vina često dodaju note i okusi voća, pa su tako popularne kombinacije s jagodom, lubenicom, malinom te raznim citrusima, zbog čega možemo reći kako su to prava lagana ljetna vina.
Na okus samog vina mogu utjecati i biljke, pa neki proizvođači svojem vinu dodaju i mirise ruže, ciklame i ljubičice. Naravno, najznačajniji faktor kod određivanja krajnjeg okusa je vrsta grožđa koja se koristila za proizvodnju. Rosé se može raditi od bilo kojeg crnog vina pa se tako na policama vinoteka mogu pronaći cabernet sauvignon rosé, merlot rosé, syraha rosé , pinot noir rosé...
Što se boje tiče, kao što smo već rekli, rosé vina mogu biti u raznim nijansama ružičaste boje – od jako blijedo roze pa sve do boje rubina. Generalno govoreći, nijansa ovisi o vremenu koje mošt provede s kožicama grožđa.
I rosé vina mogu biti suha ili slatka, pa je pri odabiru najbolje voditi se s okusom koji inače volite i birati prema tome. Mi smo izdvojile osam odličnih butelja vina kojima se možeš počastiti već ovog vikenda i uživati u čaši punoj osvježavajućeg rozog napitka.