Želiš se opustiti, ali ne i udebljati? Otkrivamo ti koliko tvoje omiljeno piće ima kalorija

Termin 'pivski trbuh' nema veze s bačvom za pivo, već s kalorijama koje to piće sadrži. Na žalost, nije jedino koje deblja. Otkrij u kojim čašama se kriju kalorijske bombe, a u kojima tvoje saveznice u mršavljenju

Želiš se opustiti, ali ne i udebljati? Otkrivamo ti koliko tvoje omiljeno piće ima kalorija

Kradeš od jutarnjeg sna kako bi odradila trening, jedeš zobenu kašu za doručak, za ručkom ti se s tanjura srami goli komad bijelog pilećeg mesa kojemu si oduzela dostojanstvo, skinuvši mu sočnu hrskavu kožicu. Umjesto pečenog krumpira za prilog žvačeš lešo mahune. Sama sebe uvjeravaš da te veseli jabuka i da je to isto kao čokolada, samo se treba naviknuti. Za večeru serviraš tanjur, malo gledaš u njega i spremaš ga natrag u vitrinu, samu sebe tješeći kako je to dobra taktika jer barem ne moraš prati suđe. Natačeš se vodom i spremaš za piće s frendicama.

Image

5 odličnih ljetnih koktela s tequilom (a nisu Margarita)


Unatoč svim rigoroznim mjerama koje poduzimaš i svakodnevnim odricanjima od užitaka koje nosi poštena trpeza i dalje trbuh "lijepiš" za kralježnicu kako bi zakopčala traperice (remen je suvišan kao i poplun u kolovozu), oblačiš majicu rezanu ispod grudi, a iste izbacuješ u zamamni dekolte posežući za posljednjom linijom obrane, diverzijom koja uvijek pali - tko će normalan gledati u šlauf oko struka kad mu se stepenicu iznad nude bajkoviti "zagorski bregi"?  


Frendice i ti sjedate za šank i naručujete gin-tonik sa svom pripadajućom florom (papar, lišće metvice, pupoljci ruže, limeta). Na sreću faunu se nitko nije sjetio ubaciti u čašu. Za sat vremena ide druga runda, prelazite na koktele. I tu, za šankom, u kasnim noćnim satima pada u vodu sav tvoj trud da skineš višak kilograma i konačno svijetu pokažeš taj skriveni struk. Naime, unijela si u tijelo toliko šećera da ćeš poništiti do jutra sve dobro što si napravila za svoju liniju.

Ne postoji bez razloga termin "pivski trbuh". Činjenica koje vjerojatno nisi svjesna je da alkohol obiluje ugljikohidratima i to ne onima koji tvojem tijelu trebaju kako bi dobro funkcioniralo. Kalorije iz alkohola su prazne kalorije koje jedino što čine je da te debljaju i to na najkritičnijem mjestu - oko struka. Onaj drugi učinak alkohola danas nije tema. Samo ćemo reći da mjeru treba znati bez obzira na broj kalorija u čašici. 

Image


(FOTO: Pexels)

Pivo nije jedino bogato kalorijama. I mnoga druga alkoholna pića, čak i ona koja ne smatraš slatkima, kriju neprijatelja tvoje vitke linije. U nastavku doznaj koja pića imaju najmanje, a koja najviše kalorija pa i za šankom mudro drži strategiju. 

Gin-tonic, 120 kalorija

Ako pronađeš tonik s puno manje šećera od onih koji se najčešće piju po našim kafićima i gin, broj kalorija možeš spustiti i na 64 po čaši.

Čaša bijelog vina - 170 kalorija

Detalj koji može dodatno smanjiti broj kalorija u vinu  - manje slatka vina, manje kalorija. 

Čaša proseka - 80 kalorija

Proseko nas je iznenadio. Ima vrlo malo kalorija s obzirom na svoju slatkoću, a i u usporedbi s drugim pićima.

Vodka (25 ml) - 55 kalorija

Prozirna i nimalo slatka (ako ne govorimo o voćnim okusima) vodka je piće s malo kalorija. No, neće ostati takvo dodaš li red bull ili od nje napraviš koktel. 


(FOTO: Pexels)

Pivo (0,5l)- 225 kalorija

Pivo obiluje praznim kalorijama koje debljaju i nemaju niti jednu drugu ulogu, a prema nekim istraživanjima pivo budi želju za masnijom hranom.  Želiš li smršavjeti, izbjegavaj ga ili strogo odredi količinu. Jedno malo pivo u nekoliko dana neće dovesti do promjene na tvojoj vagi.

Crno vino - 160 kalorija

Čaša crnog vina nakon ručka godi, a i ova vrsta vina bogata je antioksidansima koji čine dobro tvome tijelu i izgledu. No, neka te ovo ne ohrabri da posegneš za još jednom čašom (štoviše preteško je za ono bijelo meso s početka teksta). Preporučamo ti da piješ bevandu umjesto čistog vina, a ako ga naručuješ u kafiću, uzmi decilitar i kocku leda, a ne dva. 

Čaša šampanjca - 80 kalorija

Posebnim prilikama i posebnim ljudima nazdravljamo šampanjcem. S obzirom da ovo pjenušavo piće ima tek 80 kalorija, neka ti što više prilika bude posebnih.

Viski (25 ml) - 50 kalorija

Popiješ li jedan viski s ledom, nećeš naštetiti svojoj liniji. No, stani na jednom. Ne pretjeruj. 

Konjak (25 ml) - 110 kalorija

Konjak je već druga stvar. Obiluje kalorijama i bilo bi dobro izbjegavati ga. 


Kokteli - kalorijske bombe

Kokteli su priča za sebe kad smo kod kalorija. Najbolje bi bilo da ih zaobilaziš u širokom luku kad si na dijeti, a i inače da budeš umjerena u konzumaciji.

Margarita sadrži čak 740 kalorija, a Pina Colada 664. White Russian ih ima 425, Sex on the Beach 190, a Mojito i Cosmopolitan utješnih 150.


Martini - 70 kalorija

Elegantno piće, pristojno i po broju kalorija. 

Pamet u glavu!

Kada biraš vina, radije se opredijeli za ona trpka i suha, nego za slatka jer ova druga imaju više kalorija.

Također, izbjegavaj naručivati duple doze žestica i likera. Osim što nije nimalo damski, ovakva pića će povećati broj kalorija u tvom organizmu, a da to nećeš ni primijetiti (dupli Baileys ima 175 kalorija). Istina, puno toga nećeš primijetiti nakon nekoliko duplih pića pa će kalorije, nažalost, postati najmanji problem. Stoga, pamet u glavu i pij s mjerom! Uz svako piće popij čašu vode, to je najvažnije. 

Image


(FOTO: Pixabay)