Savršen hrskavi vrh, super fudgy sredina, sočnost na svim pravim mjestima i otopljeni komadići čokolade - riječi su koje najbolje opisuju savršene browniese, a mi imamo najbolji recept
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Lagano namaži kalup za pečenje 20 x 30 cm s malo maslaca. Ako želiš, dodatno obloži papirom za pečenje i stavi na stranu.
U zdjeli srednje veličine pomiješaj otopljeni maslac, ulje i šećer. Dobro umuti da se sjedini. Dodaj jaja i vaniliju; tuci do svjetlije boje (još jednu minutu).
Prosij brašno, kakao prah i sol. Lagano pomiješaj suhe sastojke s mokrim sastojcima dok se ne sjedine (nemoj pretjerati jer to utječe na teksturu browniesa). Smjesi dodaj 3/4 komadića čokolade ili čokoladnih kapljica.
Izlij tijesto u pripremljeni kalup, ravnomjerno zaglađujući gornji dio, a na vrh stavi preostale komadiće čokolade.
Peci 25-30 minuta za tek gotove browniese slabije teksture ili mslo dulje dok sredina kolačića više ne podrhtava, a ako želiš da su browniesi nešto čvršći - peci 35-40 minuta.
Browniesi će se nastaviti peći u vrućem kalupu i nakon što ih izvadiš iz pećnice. Ako testiraš čačkalicom, čačkalica bi trebala ispasti prljava za kolače s fudge, odnosno sočnijom teksturom. Nakon 15-20 minuta pažljivo ih izvadi iz kalupa i ostavi da se ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih narežeš na 16 komada (koliko će ti ih ispasti ako radiš u kalupu navedenih omjera).
Savjet
U svoje browniese uvijek možeš dodati dodatke po želji, primjerice: usitnjene orahe, kikiriki, bademe, pekane, komadiće maslaca od kikirikija, nasjeckani kokos, sušeno voće (brusnice, grožđice, itd.), a čuvati ih možeš na sobnoj temperaturi 3 dana, ili u hladnjaku do 5 dana.