Slatki složenac od kruha - 'comfort food' desert koji nam treba

S dolaskom prvih hladnijih dana uvijek poželimo neki sočan i ukusan comfort food desert koji će nam zasladiti život. Upravo to i predstavljamo - tradicionalni britanski bread pudding, odnosno slatki složenac od kruha, kao idealan doručak ili slatki snack uz omiljeni topli napitak.

Slatki složenac od kruha - 'comfort food' desert koji nam treba
Foto: www.profimedia.hr
Znanstveno je dokazano da uživanje u omiljenoj hrani poboljšava raspoloženje, pa zašto onda ne bi uživala što češće i što više? Danas ti iz tog razloga donosimo ukusan, a iznimno jednostavan recept za sočni bread pudding, tradicionalni britanski recept od starog kruha i mlijeka. Bread pudding iliti puding od kruha je desert koji je izvorno nastao u Velikoj Britaniji u 18. stoljeću, no varijacije recepta danas se spremaju diljem svijeta. Baza svakog dobrog pudinga od kruha je, očekivano, stari kruh te mlijeko ili slatko vrhnje, uz dodatak jaja, maslaca i preljeva ili voća po želji. Isprobaj napraviti ovaj brz i jeftin desert još danas te se uvjeri kako i najmanji zalogaj ove slastice popravlja dan.

Sastojci

1 kg narezanog bijelog kruha
3 komada jaja
10 karamel bombona
2 velike jabuke
400 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
80 grama šećera
3 žlice maslaca
2 žlice javorovog sirupa
2 žlice cimeta
1 šaka grožđica za posipanje

Priprema

01.

U većoj zdjeli umuti jaja, vanilin šećer i ekstrakt vanilije te mlijeko. Sve ostavi da se poveže. Nareži kockice kruha.

02.

Sitne karamel bombone dodatno razreži na komadiće. Oguli jabuke i također ih nareži na komadiće.

03.

Sada kockice kruha, jabuku i karamele pomiješaj sa smjesom s mlijekom i jajima te sve nježno špatulom dobro poveži. Ako vidiš da je previše mlijeka, dodaj još kruha, a ako pak kruh upija prebrzo mlijeko, natoči ga još malo.

04.

Zatim namasti vatrostalnu posudu za pečenje ili pak keramičku zdjelu za pećnicu te posipaj dno cimetom. Prelij svoju smjesu s kruhom i dodacima u zdjelu te dodatno sve posipaj s još malo cimeta. Po želji prije pečenja dodaj i grožđice.

05.

Stavi peći u pećnicu na prethodno zagrijanih 175 stupnjeva oko 25 minuta ili dok kolač ne dobije lijepu zlatnu boju po vrhu. Izvadi ga iz pećnice i pusti da se ohladi na zraku.

06.

Posluži svoj bread pudding s preljevom od javorovog sirupa ili glazurom od šećera.

Savjet

Ovaj se recept može u velikoj mjeri prilagoditi tvojim željama. Od dodavanja začina, pa sve do dodatka preljeva od šumskog voća ili pak rezanih kockica breskvi u složencu - opcija je mnogo. Jedino što je bitno je baza od kruha, svi ostali okusi ovise o tvom ukusu.

žena.hr
4.9.2021.