S dolaskom prvih hladnijih dana uvijek poželimo neki sočan i ukusan comfort food desert koji će nam zasladiti život. Upravo to i predstavljamo - tradicionalni britanski bread pudding, odnosno slatki složenac od kruha, kao idealan doručak ili slatki snack uz omiljeni topli napitak.
Slatki složenac od kruha - 'comfort food' desert koji nam treba
Sastojci
Priprema
U većoj zdjeli umuti jaja, vanilin šećer i ekstrakt vanilije te mlijeko. Sve ostavi da se poveže. Nareži kockice kruha.
Sitne karamel bombone dodatno razreži na komadiće. Oguli jabuke i također ih nareži na komadiće.
Sada kockice kruha, jabuku i karamele pomiješaj sa smjesom s mlijekom i jajima te sve nježno špatulom dobro poveži. Ako vidiš da je previše mlijeka, dodaj još kruha, a ako pak kruh upija prebrzo mlijeko, natoči ga još malo.
Zatim namasti vatrostalnu posudu za pečenje ili pak keramičku zdjelu za pećnicu te posipaj dno cimetom. Prelij svoju smjesu s kruhom i dodacima u zdjelu te dodatno sve posipaj s još malo cimeta. Po želji prije pečenja dodaj i grožđice.
Stavi peći u pećnicu na prethodno zagrijanih 175 stupnjeva oko 25 minuta ili dok kolač ne dobije lijepu zlatnu boju po vrhu. Izvadi ga iz pećnice i pusti da se ohladi na zraku.
Posluži svoj bread pudding s preljevom od javorovog sirupa ili glazurom od šećera.
Savjet
Ovaj se recept može u velikoj mjeri prilagoditi tvojim željama. Od dodavanja začina, pa sve do dodatka preljeva od šumskog voća ili pak rezanih kockica breskvi u složencu - opcija je mnogo. Jedino što je bitno je baza od kruha, svi ostali okusi ovise o tvom ukusu.