Baš poput sunčevog svjetla, osmijeha ili cvijeća, i lijepa (i ukusna) hrana može nam u potpunosti popraviti dan. Možda je pomalo klišejasto za priznati, ali volimo lijepu hranu, posebno lijepe torte. A kad su pored toga i nevjerojatno ukusne, ima li bolje stvari?
Kako nam se bliži vikend, pomislile smo koji je bolji način za proslavu istog od veličanstvene ljetne torte? Budući da ovih dana uživamo u zdravim, slasnim i moćnim borovnicama, upravo su one zajedno s limunom glavni sastojci torte koja nas je osvojila svojimbogatim osvježavajućim okusom.
Iako na prvi pogled izgleda komplicirano, zapravo je puno jednostavnija nego što misliš. Uz to, izgleda očaravajuće - bez gotovo ikakvog truda. Nema dovoljno riječi koje bi mogle opisati koliko je ova torta dobra, ali dovoljno je znati da je svaki zalogaj ispunjen svježim bobicama borovnica i njihovim slatkim džemom, a svaki je sloj sočan, bogat limunom i kremom od mascarponea. Točno ono u čemu ovaj vikend želimo uživati.
Sastojci:
- 15 žlica otopljenog kokosovog ulja (oko 200 g)
- 140 g grčkog jogurta
- 3 velika jaja
- 250 g šećera
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 250 ml mlijeka + 1 žlica limunovog soka (za zamjenu za mlaćenicu)
- 3 žlice limunovog soka (+ malo naribane limunove korice po želji)
- 400 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 300 g džema od borovnica
- 200 g borovnica
Krema od borovnica:
- 300 g maslaca
- 100 g mascarponea
- 200 g šećera u prahu
- 4-5 žlica džema od borovnica
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Namasti tri kalupa za tortu (20 cm) ili ih obloži papirom za pečenje. (Ako nemaš tri kalupa, samo imaj na umu da će ti oduzeti više vremena jer ćeš tri puta ponoviti proces pečenja u istom)
2. U zdjeli mikserom pomiješaj kokosovo ulje, jogurt, jaja, šećer, ekstrakt vanilije, limunov sok i mlaćenicu koju si dobila tako da si prethodno dodala žlicu limunovog soka mlijeku i pustila da odstoji pet minuta. Nakon toga dodaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol i miksaj dok se smjesa ne sjedini.
3. Dodaj borovnice i špatulom ih umiješaj u smjesu, a nakon toga polako umiješaj i džem od borovnica.
4. Izlij smjesu u tri kalupa i peci 30-35 minuta. Izvadi ih iz pećnice, ohladi pet minuta i zatim nožem obrubi kako bi lakše izvadila biskvite da se ohlade prije slaganja.
5. Za kremu od borovnica dodaj maslac, mascarpone i šećer u prahu te izmiksaj mikserom dok smjesa ne potane lagana. Kremu ravnomjerno (odokativno) podijeli u tri zdjelice. U prvu zdjelicu dodaj 1-2 žlice džema od borovnica, u drugu dodaj 2-3 žlice, a u trećoj ostavi samo kremu.
6. Vrijeme je za slaganje: Prvi biskvit stavi na tanjur za posluživanje ili stalak za torte. Preko njega premaži najtamniju kremu od borovnice (prva zdjelica), zatim dodaj drugi biskvit te njega premaži svjetlijom kremom (druga zdjelica). Na kraju dodaj posljednji biskvit i premaži ga s običnom kremom (treća zdjelica). Lagano cijelu tortu prođi špatulom i ne brini se ako ne izgleda 'savršeno', tako i treba biti. Ostavi je u hladnjaku na 30-ak minuta i posluži.