Bogata i atipična jela od krumpira kao stvorena za dane u karanteni: Zagrijat će i dušu i tijelo

Krumpir je jednostavna i osnovna namirnica koja se može dugo skladištiti, a nutritivno je bogata i zasitna. Stoga je za doba života u karanteni i straha od izlaženja idealna za pripremu okrepljujućih jela

Bogata i atipična jela od krumpira kao stvorena za dane u karanteni: Zagrijat će i dušu i tijelo

Danas je krumpir jedna od nepravedno zapostavljenih i ozloglašenih namirnica. Iako dugo slušamo mitske priče o tome kako je krumpir bezvrijedno i nezdravo povrće koje ne obiluje zdravim vitaminima i mineralima, to nije istina i došlo je vrijeme da raskrinkamo sve te nutritivne laži.

U doba pandemije korona virusa osobito je važno opskrbiti se namirnicama koje dugo mogu stajati u našim smočnicama i koje su nutritivno bogate, a upravo se krumpir nalazi na vrhu liste adekvatnih namirnica za vrijeme života u izolaciji. Naime, niti jedno povrće nije toliko mnogostrano kao naoko skroman krumpir.  
Jednako ukusan u kuhanom, pečenom ili prženom obliku, krumpir je namirnica koju možemo pripremiti na bezbroj načina, a da nam i dalje ne dosadi. U obliku juhe, salata, pita, popečaka, palačinki, pirea ili jednostavno pomfrita, krumpir itekako može biti vladar stola.  
Uz to što ga se nepravedno ocrnjuje, zaboravlja se i da je krumpir odigrao povijesno iznimno važnu ulogu u razvoju čovječanstva. Hranio je generacije i generacije, spašavao ljude za vrijeme gladi, a pogodovao je i ekonomskom razvoju. Prvo su ga počeli uzgajati Peruanci prije više od 4000 godina, a iz Amerike u Europu je donesen krajem 16. Stoljeća.

Potrebno je i spomenuti kako je krumpir ekološki čista namirnica te da ga je jako lako i jeftino uzgajati. Zdrav je pod uvjetom da ga se ne prži u dubokom ulju, a raste čak i u lošim klimatskim uvjetima. Ne treba zaboraviti i da se po broju fenolnih spojeva krumpir može natjecati s brokulom, špinatom i keljom, a flavonoidi koje sadrže krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.

Zanimljivo je da postoji oko 1000 vrsta krumpira, a radi se i o četvrtoj uzgajanoj poljoprivrednoj kulturi u svijetu. Iako potječe iz Amerike, danas Europljani konzumiraju duplo više krumpira. 

S obzirom na to koliko i same volimo jesti krumpir, odlučile smo pronaći pet zanimljivih recepata u kojima je upravo ovo povrće zvijezda jela.

Juha od krumpira

Priprema:

Sastojci:

  • 700 g krumpira
  • 20 g maslaca
  • 50 g suhe slanine
  • 50 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 1 žlica Vegete
  • suhi mažuran
  • lovor
  • peršin
  • crni papar mljeveni
  • slatka paprika mljevena
  • Krumpir oguli i nareži na kocke pri čemu obrati pažnju da kockice budu podjednake veličine. Na maslacu popeci luk, dodaj nasjeckanu slaninu i krumpir. Posudu makni s vatre, dodaj crvenu papriku i zalij s 1, 2 l vode i nastavi kuhati.
  • Zatim dodaj Vegetu, lovor, mažuran, protisnuti češnjak i papar te sve zajedno kuhaj na laganoj vatri dok krumpir ne omekša. Kada je krumpir kuhan, izvadi žlicom lovorove listove i sa štapnim mikserom zblendaj juhu. Na kraju po želji u juhu dodaj kiselo vrhnje i sve na kratko prokuhaj. Netom prije posluživanja posipaj juhu nasjeckanim peršinom.

Pastirska pita

Priprema:

Sastojci:

  • 100 g luka
  • 125 g mrkve
  • 140 g korijena celera
  • 40 ml ulja
  • 650 g mljevene janjetine
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 1 žlica koncentrata od rajčice P
  • 500 ml vode
  • 1 kg krumpira
  • 100 g maslaca
  • 175 ml mlijeka
  • sol
  • crni papar mljeveni
  • Vegeta po želji
  • Sitno nareži luk, a mrkvu i celer nareži na tanke prutiće te ih sve zajedno pirjaj oko pet minuta na dobro zagrijanoj tavici. Zatim dodaj mljevenu janjetinu i pirjaj miješajući oko 8 minuta nakon čega dodaj Worcestershire umak, koncentrat rajčice i 1 žlicu Vegete. Neka se sve lijepo spoji pa zalij vodom te kuhaj na srednjoj vatri oko 30 minuta dok tekućina gotovo potpuno ne ispari i umak postane gust.
  • Nareži krumpir na kockice i skuhaj ga u slanoj vodi, nakon čega ga ocijedi i s dodatkom maslaca i mlijeka pretvori u kremasti pire.
  • U namašćenu posudu za pečenje prvo stavi pripremljenu janjetinu, a po njoj rasporedi pire od krumpira. Preostali maslac rastopi i njime premaži pire te sve stavi peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 35 minuta.

Salata od krumpira i kobasica

Priprema:

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 200 g mladog boba
  • 4 mlada luka
  • 8 rotkvica
  • sol
  • crni papar
  • 50 ml ulja
  • 2-3 žlice octa
  • 1 žlica nasjeckanog kopra
  • 200 g kobasice
  • 1 žličica senfa
  • Krumpir skuhaj u ljusci, a zatim oguli i nareži na kockice ili kolutiće. Skuhaj i bob te ga ocijedi, a kad se malo ohladi odstrani mu ljuskice. Krumpir stavi u zdjelu, dodaj mu narezni luk, rotkvice i bob, posoli, popapri i začini te sve dobro promiješaj.
  • Kobasicu nareži na tanje šnite ili tanke trakice i pomiješaj u salatu te sve dobro rashladi prije posluživanja.

Punjeni krumpir

Priprema: 

Sastojci:

  • 8 krumpira srednje veličine
  • 2 češnja češnjaka
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • 50 g gorgonzole
  • 100 g mozzarelle
  • 1 žličica chilija
  • 200 g svježe paprike
  • 150 g svježe rajčice
  • 2-3 žlice ulja
  • Krumpir u ljusci operi i posuši kuhinjskim papirom, a zatim ga stavi na kalup obložen aluminijskom folijom i zapeci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Peci ga oko 1 sat, tj. dok ne omekša, a zatim ga do pola oguli.
  • Oguljeni dio krumpita izdubi tako da dobiješ male lađice, a izdubljene komadiće krumpira usitni, dodaj im protisnuti češnjak, vrhnje, naribane sireve ili vrhnje po želji te trunčicu chilija.
  • Svježu papriku i rajčicu očisti od sjemenki, nareži na kockice, popeci na ulju i dodaj mješavini s krumpirom.

Popečci od krumpira

Priprema:

Sastojci:

  • 500 g mladog krumpira
  • 6 žlica maslinova ulja
  • Sol
  • Papar
  • Začini po želji
  • Krumpir operi i u ljusci ga kuhaj u posoljenoj vodi 20-ak minuta. Zatim ga ocijedi i ostavi u cjedilu neko vrijeme da se ohladi.
  • Kada se ohladi, grubo ga nareži, dodaj mu začine, 2 žlice maslinovog ulja i promiješaj.
  • Rukom oblikuj popečke i stavi ih na nauljenu zagrijanu tavu. Peci popečke do rumene boje.