Gastro
Gastro

Bogata i atipična jela od krumpira kao stvorena za dane u karanteni: Zagrijat će i dušu i tijelo

Bogata i atipična jela od krumpira kao stvorena za dane u karanteni: Zagrijat će i dušu i tijelo
Krumpir je jednostavna i osnovna namirnica koja se može dugo skladištiti, a nutritivno je bogata i zasitna. Stoga je za doba života u karanteni i straha od izlaženja idealna za pripremu okrepljujućih jela

Danas je krumpir jedna od nepravedno zapostavljenih i ozloglašenih namirnica. Iako dugo slušamo mitske priče o tome kako je krumpir bezvrijedno i nezdravo povrće koje ne obiluje zdravim vitaminima i mineralima, to nije istina i došlo je vrijeme da raskrinkamo sve te nutritivne laži.   U doba pandemije korona virusa osobito je važno opskrbiti se namirnicama koje dugo mogu stajati u našim smočnicama i koje su nutritivno bogate, a upravo se krumpir nalazi na vrhu liste adekvatnih namirnica za vrijeme života u izolaciji. Naime, niti jedno povrće nije toliko mnogostrano kao naoko skroman krumpir.   Jednako ukusan u kuhanom, pečenom ili prženom obliku, krumpir je namirnica koju možemo pripremiti na bezbroj načina, a da nam i dalje ne dosadi. U obliku juhe, salata, pita, popečaka, palačinki, pirea ili jednostavno pomfrita, krumpir itekako može biti vladar stola.   Uz to što ga se nepravedno ocrnjuje, zaboravlja se i da je krumpir odigrao povijesno iznimno važnu ulogu u razvoju čovječanstva. Hranio je generacije i generacije, spašavao ljude za vrijeme gladi, a pogodovao je i ekonomskom razvoju. Prvo su ga počeli uzgajati Peruanci prije više od 4000 godina, a iz Amerike u Europu je donesen krajem 16. Stoljeća.   Potrebno je i spomenuti kako je krumpir ekološki čista namirnica te da ga je jako lako i jeftino uzgajati. Zdrav je pod uvjetom da ga se ne prži u dubokom ulju, a raste čak i u lošim klimatskim uvjetima. Ne treba zaboraviti i da se po broju fenolnih spojeva krumpir može natjecati s brokulom, špinatom i keljom, a flavonoidi koje sadrže krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.   Zanimljivo je da postoji oko 1000 vrsta krumpira, a radi se i o četvrtoj uzgajanoj poljoprivrednoj kulturi u svijetu. Iako potječe iz Amerike, danas Europljani konzumiraju duplo više krumpira.    S obzirom na to koliko i same volimo jesti krumpir, odlučile smo pronaći pet zanimljivih recepata u kojima je upravo ovo povrće zvijezda jela.  

Juha od krumpira

Priprema:

Sastojci:

700 g krumpira

20 g maslaca

50 g suhe slanine

50 g luka

2 češnja češnjaka

200 ml kiselog vrhnja

1 žlica Vegete

suhi mažuran

lovor

peršin

crni papar mljeveni

slatka paprika mljevena

Krumpir oguli i nareži na kocke pri čemu obrati pažnju da kockice budu podjednake veličine. Na maslacu popeci luk, dodaj nasjeckanu slaninu i krumpir. Posudu makni s vatre, dodaj crvenu papriku i zalij s 1, 2 l vode i nastavi kuhati.

Zatim dodaj Vegetu, lovor, mažuran, protisnuti češnjak i papar te sve zajedno kuhaj na laganoj vatri dok krumpir ne omekša. Kada je krumpir kuhan, izvadi žlicom lovorove listove i sa štapnim mikserom zblendaj juhu. Na kraju po želji u juhu dodaj kiselo vrhnje i sve na kratko prokuhaj. Netom prije posluživanja posipaj juhu nasjeckanim peršinom.

Pastirska pita

Priprema:

Sastojci:

100 g luka

125 g mrkve

140 g korijena celera

40 ml ulja

650 g mljevene janjetine

1 žlica Worcestershire umaka

1 žlica koncentrata od rajčice P

500 ml vode

1 kg krumpira

100 g maslaca

175 ml mlijeka

sol

crni papar mljeveni

Vegeta po želji

Sitno nareži luk, a mrkvu i celer nareži na tanke prutiće te ih sve zajedno pirjaj oko pet minuta na dobro zagrijanoj tavici. Zatim dodaj mljevenu janjetinu i pirjaj miješajući oko 8 minuta nakon čega dodaj Worcestershire umak, koncentrat rajčice i 1 žlicu Vegete. Neka se sve lijepo spoji pa zalij vodom te kuhaj na srednjoj vatri oko 30 minuta dok tekućina gotovo potpuno ne ispari i umak postane gust.

Nareži krumpir na kockice i skuhaj ga u slanoj vodi, nakon čega ga ocijedi i s dodatkom maslaca i mlijeka pretvori u kremasti pire.

U namašćenu posudu za pečenje prvo stavi pripremljenu janjetinu, a po njoj rasporedi pire od krumpira. Preostali maslac rastopi i njime premaži pire te sve stavi peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 35 minuta.

Salata od krumpira i kobasica

Priprema:

Sastojci:

500 g krumpira

200 g mladog boba

4 mlada luka

8 rotkvica

sol

crni papar

50 ml ulja

2-3 žlice octa

1 žlica nasjeckanog kopra

200 g kobasice

1 žličica senfa

Krumpir skuhaj u ljusci, a zatim oguli i nareži na kockice ili kolutiće. Skuhaj i bob te ga ocijedi, a kad se malo ohladi odstrani mu ljuskice. Krumpir stavi u zdjelu, dodaj mu narezni luk, rotkvice i bob, posoli, popapri i začini te sve dobro promiješaj.

Kobasicu nareži na tanje šnite ili tanke trakice i pomiješaj u salatu te sve dobro rashladi prije posluživanja.

Punjeni krumpir

Priprema: 

Sastojci:

8 krumpira srednje veličine

2 češnja češnjaka

1-2 žlice kiselog vrhnja

50 g gorgonzole

100 g mozzarelle

1 žličica chilija

200 g svježe paprike

150 g svježe rajčice

2-3 žlice ulja

Krumpir u ljusci operi i posuši kuhinjskim papirom, a zatim ga stavi na kalup obložen aluminijskom folijom i zapeci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Peci ga oko 1 sat, tj. dok ne omekša, a zatim ga do pola oguli.

Oguljeni dio krumpita izdubi tako da dobiješ male lađice, a izdubljene komadiće krumpira usitni, dodaj im protisnuti češnjak, vrhnje, naribane sireve ili vrhnje po želji te trunčicu chilija.

Svježu papriku i rajčicu očisti od sjemenki, nareži na kockice, popeci na ulju i dodaj mješavini s krumpirom.

Popečci od krumpira

Priprema:

Sastojci:

500 g mladog krumpira

6 žlica maslinova ulja

Sol

Papar

Začini po želji

Krumpir operi i u ljusci ga kuhaj u posoljenoj vodi 20-ak minuta. Zatim ga ocijedi i ostavi u cjedilu neko vrijeme da se ohladi.

Kada se ohladi, grubo ga nareži, dodaj mu začine, 2 žlice maslinovog ulja i promiješaj.

Rukom oblikuj popečke i stavi ih na nauljenu zagrijanu tavu. Peci popečke do rumene boje.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx