
Bogata i atipična jela od krumpira kao stvorena za dane u karanteni: Zagrijat će i dušu i tijelo

Danas je krumpir jedna od nepravedno zapostavljenih i ozloglašenih namirnica. Iako dugo slušamo mitske priče o tome kako je krumpir bezvrijedno i nezdravo povrće koje ne obiluje zdravim vitaminima i mineralima, to nije istina i došlo je vrijeme da raskrinkamo sve te nutritivne laži.
Priprema:
Sastojci:
700 g krumpira
20 g maslaca
50 g suhe slanine
50 g luka
2 češnja češnjaka
200 ml kiselog vrhnja
1 žlica Vegete
suhi mažuran
lovor
peršin
crni papar mljeveni
slatka paprika mljevena
Krumpir oguli i nareži na kocke pri čemu obrati pažnju da kockice budu podjednake veličine. Na maslacu popeci luk, dodaj nasjeckanu slaninu i krumpir. Posudu makni s vatre, dodaj crvenu papriku i zalij s 1, 2 l vode i nastavi kuhati.
Zatim dodaj Vegetu, lovor, mažuran, protisnuti češnjak i papar te sve zajedno kuhaj na laganoj vatri dok krumpir ne omekša. Kada je krumpir kuhan, izvadi žlicom lovorove listove i sa štapnim mikserom zblendaj juhu. Na kraju po želji u juhu dodaj kiselo vrhnje i sve na kratko prokuhaj. Netom prije posluživanja posipaj juhu nasjeckanim peršinom.
Priprema:
Sastojci:
100 g luka
125 g mrkve
140 g korijena celera
40 ml ulja
650 g mljevene janjetine
1 žlica Worcestershire umaka
1 žlica koncentrata od rajčice P
500 ml vode
1 kg krumpira
100 g maslaca
175 ml mlijeka
sol
crni papar mljeveni
Vegeta po želji
Sitno nareži luk, a mrkvu i celer nareži na tanke prutiće te ih sve zajedno pirjaj oko pet minuta na dobro zagrijanoj tavici. Zatim dodaj mljevenu janjetinu i pirjaj miješajući oko 8 minuta nakon čega dodaj Worcestershire umak, koncentrat rajčice i 1 žlicu Vegete. Neka se sve lijepo spoji pa zalij vodom te kuhaj na srednjoj vatri oko 30 minuta dok tekućina gotovo potpuno ne ispari i umak postane gust.
Nareži krumpir na kockice i skuhaj ga u slanoj vodi, nakon čega ga ocijedi i s dodatkom maslaca i mlijeka pretvori u kremasti pire.
U namašćenu posudu za pečenje prvo stavi pripremljenu janjetinu, a po njoj rasporedi pire od krumpira. Preostali maslac rastopi i njime premaži pire te sve stavi peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 35 minuta.
Priprema:
Sastojci:
500 g krumpira
200 g mladog boba
4 mlada luka
8 rotkvica
sol
crni papar
50 ml ulja
2-3 žlice octa
1 žlica nasjeckanog kopra
200 g kobasice
1 žličica senfa
Krumpir skuhaj u ljusci, a zatim oguli i nareži na kockice ili kolutiće. Skuhaj i bob te ga ocijedi, a kad se malo ohladi odstrani mu ljuskice. Krumpir stavi u zdjelu, dodaj mu narezni luk, rotkvice i bob, posoli, popapri i začini te sve dobro promiješaj.
Kobasicu nareži na tanje šnite ili tanke trakice i pomiješaj u salatu te sve dobro rashladi prije posluživanja.
Priprema:
Sastojci:
8 krumpira srednje veličine
2 češnja češnjaka
1-2 žlice kiselog vrhnja
50 g gorgonzole
100 g mozzarelle
1 žličica chilija
200 g svježe paprike
150 g svježe rajčice
2-3 žlice ulja
Krumpir u ljusci operi i posuši kuhinjskim papirom, a zatim ga stavi na kalup obložen aluminijskom folijom i zapeci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Peci ga oko 1 sat, tj. dok ne omekša, a zatim ga do pola oguli.
Oguljeni dio krumpita izdubi tako da dobiješ male lađice, a izdubljene komadiće krumpira usitni, dodaj im protisnuti češnjak, vrhnje, naribane sireve ili vrhnje po želji te trunčicu chilija.
Svježu papriku i rajčicu očisti od sjemenki, nareži na kockice, popeci na ulju i dodaj mješavini s krumpirom.
Priprema:
Sastojci:
500 g mladog krumpira
6 žlica maslinova ulja
Sol
Papar
Začini po želji
Krumpir operi i u ljusci ga kuhaj u posoljenoj vodi 20-ak minuta. Zatim ga ocijedi i ostavi u cjedilu neko vrijeme da se ohladi.
Kada se ohladi, grubo ga nareži, dodaj mu začine, 2 žlice maslinovog ulja i promiješaj.
Rukom oblikuj popečke i stavi ih na nauljenu zagrijanu tavu. Peci popečke do rumene boje.