Razmišljate o kolaču kojim biste iznenadili obitelj i goste za božićne blagdane? Predlažemo da to bude panj, rolada od čokolade koja se tradicionalno oblikuje kao panj s par grana, te kiti prigodnim božićnim ukrasima kako bi se dočarao pravi božićni ugođaj. Božićni panj je blagdanaska slastica izvorno nastala u Francuskoj krajem 19.stoljeća kao ideja pariških slastičara da naprave kolač koji će izgledom podsjećati na panj koji se tradicionalno pali u pećima na badnjak poznat po nazivom Bûche de Noël.
Kako mu i samo ime kaže, Božićni panj podsjeća na odsječeni komad drveta i podsjeća na ono vrijeme kada je bio običaj unijeti u kuću na Badnjak tri velika panja, koja simboliziraju Sveto Trojstvo i postaviti ih pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se svijeće, a često bi se u vatru u kojoj su ti panjevi gorjeli dodavao dio gozbe i pića, a njihova bi vatra trebala donijeti mir i dobro svim ukućanima. Badnjakom se nazivao i samo jedan veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid doma.
Božićni panj svjetski je poznat blagdanski kolač koji svoju popularnost zahvaljuje jednostavnoj izradi, posebnom okusu i maštovitim kremama. Zato neka se ovaj klasik među kolačima svakako nađe na vašem blagdanskom stolu.
Božićni panj
Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
7 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice kakaa
1 čajna žličica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
100 ml mlijeka
100 ml ulja
Za glazuru/punjenje:
400g tamne čokolade
400ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za kremu zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja, dodati čokoladu natrganu na komadiće pa ju uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Miješati tako dugo dok masa ne postane potpuno sjajna i ravnomjerno tamna. Kremu potpuno ohladiti uz povremeno miješanje kako bi se krema dobro zgusnula i kako bi postala maziva. Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u velik lim od pećnice preko papira za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva oko 15 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posipanu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u roladu zajedno sa krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi.Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovicom ohlađene kreme, pa ga ponovo pažljivo zarolati u roladu. Sa svake strane rolade odrezati ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kremom, ukrasiti žlicom da bi se dobio učinak pravog drveta i prigodno ukrasiti.
Foto: © marilyn barbone - fotolia