U prvom tjednu jedanaeste sezone 'Večera za 5 na selu' svoje kulinarsko umijeće pokazali su kandidati iz okolice Zagreba.
Većina jela koja su se pripremala, kao i ugođaj u kojem su se večere odvijale, bile su rustikalne i u duhu tradicije.
Na kraju tjedna birao se pobjednik tjedna, koji je ujedno i najbolji kuhar u svojoj regiji.
Ovaj tjedan tu je titulu odnio Vlatko Materny iz Vurnovca, pokraj Sesveta, sa svojim zanimljivim jelovnikom. Imamo recepte za njegovo predjelo, glavno jelo i desert:
KUCMOK
- krumpir
- sol
- brašno
- luk
- slanina
Kucmok ili bijeli žganci dobivaju se kuhanjem krumpira, vode i brašna.
Pri samom posluživanju prelije se zapečenim lukom i špekom.
AJNC A TELETINA
- teletina
- krumpir
- paprika, luk, češnjak, bijelo vino
Teletina ispod peke s krumpirom i povrćem.
Krumpire narezati na komade otprilike kao za pečenje u pećnici. Promiješati s rastopljenom svinjskom masti, solju, malo crvene paprike. U krumpire dodati na krupnije komade nasjeckan crveni luk, tj. kapulu, i promiješati te ostaviti sa strane dok ne pripremimo meso. U lim za pečenje zamastimo pod, dodamo nekoliko zrna bibera , nekoliko ploški crvenog luka. Na to slažemo prethodno zasoljene komade teletine. Nakon nekih dva do dva i pol sata meso će dobiti lijepu boju i hrskavost, krumpir će upiti sokove pečenja, a višak sokova će se reducirati.
BAKINA ZLEVANKA
- kukuruzno brašno
- šećer
- mlijeko
- ulje
- prašak za pecivo
- glatko brašno
- jaja
- kiselo vrhnje
- višnje
Svi se sastojci umiješaju u biskvit i ispeku u pećnici te se na kraju preliju kiselim vrhnjem i šećerom i ukrase višnjama.
Napiši nam u komentarima pratiš li 'Večeru za 5 na selu' i hoćeš li isprobati Vlatkove recepte?