Bijeli žganci, teletina ispod peke i zlevanka: Imamo Vlatkove pobjedničke recepte

Pobjednik prvog tjedna 'Večere za 5 na selu' naučio je kuhati još kao dijete jer je volio eksperimentirati u kuhinji

Bijeli žganci, teletina ispod peke i zlevanka: Imamo Vlatkove pobjedničke recepte

U prvom tjednu jedanaeste sezone 'Večera za 5 na selu' svoje kulinarsko umijeće pokazali su kandidati iz okolice Zagreba.  

Većina jela koja su se pripremala, kao i ugođaj u kojem su se večere odvijale, bile su rustikalne i u duhu tradicije.

Na kraju tjedna birao se pobjednik tjedna, koji je ujedno i najbolji kuhar u svojoj regiji. 



Ovaj tjedan tu je titulu odnio Vlatko Materny iz Vurnovca, pokraj Sesveta, sa svojim zanimljivim jelovnikom. Imamo recepte za njegovo predjelo, glavno jelo i desert:


KUCMOK

  • krumpir
  • sol
  • brašno
  • luk
  • slanina


Kucmok ili bijeli žganci dobivaju se kuhanjem krumpira, vode i brašna.
Pri samom posluživanju prelije se zapečenim lukom i špekom.


AJNC A TELETINA

  • teletina
  • krumpir
  • paprika, luk, češnjak, bijelo vino


Teletina ispod peke s krumpirom i povrćem. 

Krumpire narezati na komade otprilike kao za pečenje u pećnici. Promiješati s rastopljenom svinjskom masti, solju, malo crvene paprike. U krumpire dodati na krupnije komade nasjeckan crveni luk, tj. kapulu, i promiješati te ostaviti sa strane dok ne pripremimo meso. U lim za pečenje zamastimo pod, dodamo nekoliko zrna bibera , nekoliko ploški crvenog luka. Na to slažemo prethodno zasoljene komade teletine. Nakon nekih dva do dva i pol sata meso će dobiti lijepu boju i hrskavost, krumpir će upiti sokove pečenja, a višak sokova će se reducirati. 


BAKINA ZLEVANKA

  • kukuruzno brašno
  • šećer
  • mlijeko
  • ulje
  • prašak za pecivo
  • glatko brašno
  • jaja
  • kiselo vrhnje
  • višnje


Svi se sastojci umiješaju u biskvit i ispeku u pećnici te se na kraju preliju kiselim vrhnjem i šećerom i ukrase višnjama.



Napiši nam u komentarima pratiš li 'Večeru za 5 na selu' i hoćeš li isprobati Vlatkove recepte?