Banoffee pita: Neodoljivi kremasti desert koji spaja karamelu i banane

Sviđa li ti se kombinacija banane, keksa, mliječnog karamela i šlaga? Upoznaj banoffee pitu, britanski klasik među desertima

Banoffee pita: Neodoljivi kremasti desert koji spaja karamelu i banane

Jednostavna, ali odlična kombinacija okusa, omiljene namirnice i kremasta tekstura. Zvuči idealno, zar ne? Radi se o desertu poznatom pod nazivom Banoffee pita, a koji objedinjuje neke od najmilijih nam sastojaka iz svijeta deserata.

Image

Drobljenac od breskvi - lagani ljetni desert kojeg možeš pripremati svaki dan

Ova britanska pita tako spaja digestive kekse, dulce de leche mliječni karamel, banane i šlag koji zajedno tvore rapsodiju okusa idealnu za prve jesenske dane. Ime ove pite nastalo je spajanjem riječi „banana“ i „toffee“, tj. karamele. Ovo je prilično jednostavan kolač koji ne zahtijeva pečenje pa ga možeš probati napraviti već danas.

Image


(Foto: www.profimedia.hr)

Banoffee pita

Sastojci:

  • 250 g digestive keksa
  • 120 g maslaca, otopljen
  • 1 žlica meda
  • 400 g kondenziranog mlijeka u limenci
  • 2 banane
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • komadići čokolade za ukrašavanje, po želji

Priprema:

Prvo pripremi dulce de leche (mliječni karamel) tako da limenku kondenziranog mlijeka staviš u kipuću vodu i ostaviš da kuha na laganoj vatri sat, sat i 30. Pazi pritom da je limenka uvijek uronjena u vodu. U međuvremenu pripremi podlogu. U sjeckalici usitni kekse i prebaci ih u posudu.

Pripremi okrugli kalup za pite promjera 22-24 cm, namasti ga s malo maslaca pa ga ostavi po strani. Na vatri rastopi maslac pa ga dodaj usitnjenim keksima. Dodaj i med. Sve dobro sjedini pa podlogu prebaci u kalup. Ravnomjerno utisni kekse po cijelom kalupu pazeći da si ih utisnula i uz rub. Kalup s podlogom ohladi u hladnjaku na 10-ak minuta.

Sada na podlogu stavi dulce de leche. Banane nareži na kriške i posloži ih u krug preko dulce de leche-a. Vrhnje za šlag istuci u šlag pa s njim premaži pitu. Po želji, šlag pospi s komadićima čokolade ili čokoladnim mrvicama.

Image


(Foto: www.profimedia.hr)