Salata od prženog povrća i tofua
Sastojci
250 g tofua (sira od soje)
115 g mahuna
55 g gljiva
2 mrkve
2 korijena celera
4 mlada luka
60 ml (4 jušne žlice) maslinovog ulja
55 g cvjetova brokule
45 ml (3jušne žlice) limunovog soka
10 ml (2 čajne žlice) meda
5 ml (1 čajna žlica) naribanog svježeg đumbira
45 ml (3jušne žlice) sojinog umaka
Nekoliko kapi sezamovog ulja
25g neslanog pečenog kikirikija
115 g izdanaka graha
1/2 glavice kineskog kupusa (bijelog, crvenog)
Priprema
1. Dobro ocijedite tofu. Narežite na kockice od 1 cm. Odložite.
2. Očistite mahune. Oštrim nožem tanko narežite gljive.
3. Mrkvu i celer dijagonalno narežite na tanke ploške.
4. Očistite mladi luk i dijagonalno ga narežite. Odložite.
5. Zagrijte 15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja u woku ili velikoj tavi. Dodajte mahune, gljive, mrkvu, celer i brokule, te pržite i miješajte 2 minute.
6. Izvadite povrće iz woka i ostavite u zdjeli ili na tanjuru da se ohladi.
7. Ostatak maslinovog ulja stavite u malenu zdjelu i tucite s limunovim sokom, medom, đumbirom, sojinim umakom i sezamovim uljem.
8. Umiješajte mladi luk, kikiriki i izdanke graha u ohlađeno povrće.
9. Umiješajte preljev u povrće, a zatim dodajte tofu. Oprezno promiješajte da se tofu ne bi razmrvio.
10. Natrgajte kupus i složite na pladanj za posluživanje. Odozgo stavite povrće i tofu, dobro rashladite i poslužite.
Prijedlog za serviranje
Poslužite uz pečeni krumpir ili hrskava svježa peciva.
Napomena
Ako ne želite vegetarijansko jelo, upotrijebite kuhanu nemasnu piletinu ili govedinu umjesto tofua. Mahune možete zamijeniti slatkim graškom. Češnjakom zamijenite đumbir. Upotrijebite orahe umjesto kikirikija.
Savjet
Pazite da prženo povrće bude sasvim hladno prije dodavanja ostalih sastojaka salate, jer će inače izgubiti svoju hrskavost.
Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/