Gastro
Gastro

7 jednostavnih recepata za osvježavajuće ljetne salate

7 jednostavnih recepata za osvježavajuće ljetne salate
Zdrave, niskokalorične i idealne za vruće ljetne dane

Tijekom vrućih ljetnih dana malo tko ima volje za kuhanjem kompliciranih jela stoga smo uvijek u potrazi za što jednostavnijim receptima koji će nam olakšati svakodnevicu.   Kao jedan od idealnih obroka tijekom vrućih ljetnih dana su osvježavajuće salate koje se mogu pripremiti na bezbroj načina, fine su i zasitne. Osim toga, uglavnom su vrlo zdrave i nemaju puno kalorija, a prilikom pripreme valja obratiti pažnju na sastojke koji se pritom koriste te valja izbjegavati gotove dodatke i preljeve.   Neki od sastojaka koji se često koriste u ovakvim salatama su tjestenina, ječam, riža, razne vrste sireva, avokado i sezonsko povrće poput rajčice, krastavaca, itd.   Mi salate apsolutno obožavamo, a u nastavku ti otkrivamo 7 odličnih recepata.

Ljetna salata s piletinom

Sastojci:   15 dag pilećeg mesa 20 dag riže 10 dag trapista 2 rajčice 1 paprika 4 žlice kukuruza maslinovo ulje listići bosiljka sol i začini po želji 2 žlice grčkoj jogurta 1 žlica majoneze sok od pola limuna   Priprema:   Skuhati rižu i ostaviti je da se ohladi. Narezati povrće i sir na kockice i pomiješati s začinima. Piletinu narezati i prepržiti na ulju na tavi. Ohlađenu rižu pomiješati s povrćem te dodati piletinu, vrhnje, majonezu, maslinovo ulje i limunov sok (ili ocat). Sve dobro promiješati i začiniti prema želju. Prije posluživanja dobro ohladiti.

Salata od krastavaca

Sastojci:   2 krastavca za salatu pola glavice crvenog luka 1 grčki jogurt 1 limun 2 žlice kopra 1 režanj češnjaka sol, papar i drugi začini po želji   Priprema:   Narezati povrće i pomiješati s ostalim sastojcima te ohladiti prije posluživanja. Začiniti po želji.

Bulgur salata s metvicom

Sastojci (4 obroka) 125 g bulghur pšeničnog zrnja (drobljeno zrno pšenice) 1 svježi krastavac od 10 cm 2 ljutike, oguljene 125 g mladog kukuruza šećerca 3 zrele ali čvrste rajčice Dressing Ribana korica 1 limuna 3 žlice limunovog soka 3 žlice svježe nasjeckane metvice 2 žlice svježe nasjeckanog peršina 1-2 žlice meda 2 žlice suncokretova ulja sol i svježe mljeveni crni papar   Priprema 1. Stavite bulghur pšenično zrnje u zdjelu i prelijte kipućom vodom. 2. Lagano kuhajte oko 10 minuta, tada temeljito procijedite i stavite u posudu za posluživanje. 3. Narežite krastavce na male kockice, ljutike nasjeckajte na tanko i odložite. Parite slatki kukuruz u zdjeli kipuće vode oko 10 minuta dok ne omekša. Ocijedite i narežite na deblje komadiće. 4. Zarežite križ na vrhu svake rajčice i stavite ih u kipuću vodu, dok im se ne počne guliti koža. 5. Rajčicama odstranite kožicu i sjemenke, narežite ih na male kockice. 6. Napravite dressing dobro miješajući sve sastojke u manjoj zdjeli. 7. Kad je bulghur pšenično zrnje donekle kuhano, dodajte spremljeno povrće i umiješajte dressing. Začinite po ukusu solju i paprom i poslužite.

Izvor: Niskokalorična jela

Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Salata sa slanutkom

  Sastojci:   1 konzerva slanutka 15 komada cherry rajčica 2 velika krastavca za salatu pola glavice crvenog luka sok od pola limuna 2 žlice maslinova ulja malo usitnjenog peršina začini po želji   Priprema:   Pomiješati sve sastojke, začiniti i poslužiti.

Salata od prženog povrća i tofua

Sastojci 250 g tofua (sira od soje)115 g mahuna55 g gljiva2 mrkve2 korijena celera4 mlada luka60 ml (4 jušne žlice) maslinovog ulja55 g cvjetova brokule 45 ml (3jušne žlice) limunovog soka10 ml (2 čajne žlice) meda5 ml (1 čajna žlica) naribanog svježeg đumbira45 ml (3jušne žlice) sojinog umakaNekoliko kapi sezamovog ulja25g neslanog pečenog kikirikija115 g izdanaka graha1/2 glavice kineskog kupusa (bijelog, crvenog) Priprema 1. Dobro ocijedite tofu. Narežite na kockice od 1 cm. Odložite.2. Očistite mahune. Oštrim nožem tanko narežite gljive.3. Mrkvu i celer dijagonalno narežite na tanke ploške.4. Očistite mladi luk i dijagonalno ga narežite. Odložite.5. Zagrijte 15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja u woku ili velikoj tavi. Dodajte mahune, gljive, mrkvu, celer i brokule, te pržite i miješajte 2 minute.6. Izvadite povrće iz woka i ostavite u zdjeli ili na tanjuru da se ohladi.7. Ostatak maslinovog ulja stavite u malenu zdjelu i tucite s limunovim sokom, medom, đumbirom, sojinim umakom i sezamovim uljem.8. Umiješajte mladi luk, kikiriki i izdanke graha u ohlađeno povrće.9. Umiješajte preljev u povrće, a zatim dodajte tofu. Oprezno promiješajte da se tofu ne bi razmrvio.10. Natrgajte kupus i složite na pladanj za posluživanje. Odozgo stavite povrće i tofu, dobro rashladite i poslužite. Prijedlog za serviranjePoslužite uz pečeni krumpir ili hrskava svježa peciva. NapomenaAko ne želite vegetarijansko jelo, upotrijebite kuhanu nemasnu piletinu ili govedinu umjesto tofua. Mahune možete zamijeniti slatkim graškom. Češnjakom zamijenite đumbir. Upotrijebite orahe umjesto kikirikija. SavjetPazite da prženo povrće bude sasvim hladno prije dodavanja ostalih sastojaka salate, jer će inače izgubiti svoju hrskavost.  

Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Grčka salata s tjesteninom

Sastojci:

  200 g tjestenine od pira 1 limenka tunjevine 15 komada cherry rajčica 1 zelena paprika 1 crvena paprika nekoliko kockica feta sira pola glavice luka 10 komada maslina sok od pola limuna maslinovo ulje origano, sol i začini po želji   Priprema:   Najprije skuhati tjesteninu i ostaviti je da se ohladi. Tunjevinu iz konzerve ocijediti i staviti u zdjelu te dodati očišćeno i narezano povrće, začine i na kraju feta sir narezan na kockice. Na kraju dodati limunov sok i maslinovo ulje, promiješati i poslužiti ohlađeno.

Salata od naranče, grejpa i metvice

Sastojci 2 grejpa3 naranče Tekući zasladivač, prema ukusu (ako želite)8 grančica svježe metvice    Priprema 1. Služeći se nazubljenim nožem, ogulite koru i bijelu srčiku grejpa i naranči.2. Oprezno prerežite opnu svake kriške i izvadite meso.3. Stisnite opne iznad zdjelice kako biste izvukli sav sok. Sok zasladite tekućim zasladivačem, ako ga koristite.4. Kriške naranče i grejpa naizmjence složite na 4 zasebna tanjura.5. Oštrim nožem veoma sitno nasjeckajte 4 grančice metvice. Nasjeckanu metvicu umiješajte u voćni sok.6. Sokom zalijte složene kriške agruma i dobro rashladite prije posluživanja.7. Svaku porciju ukrasite svježom grančicom metvice i poslužite. Prijedlog za serviranjePoslužite uz čašu svježe ocijeđenog narančinog soka, ili uz zobene kolačiće ili krekere. NapomenaUpotrijebite crveni ili ružičasti grejpfrut i crvene naranče, kad ih možete nabaviti, umjesto obične vrste voća. Umjesto metvice upotrijebite listiće boražine i ukrasite s nekoliko plavih cvjetova. SavjetPazite da s voća uklonite svu bijelu srčiku jer to stvara gorak okus. Ovo jelo možete pripremiti dan ranije i držati ga u hladnjaku.  

Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx