7 jednostavnih recepata za osvježavajuće ljetne salate

Zdrave, niskokalorične i idealne za vruće ljetne dane

7 jednostavnih recepata za osvježavajuće ljetne salate

Tijekom vrućih ljetnih dana malo tko ima volje za kuhanjem kompliciranih jela stoga smo uvijek u potrazi za što jednostavnijim receptima koji će nam olakšati svakodnevicu.

Kao jedan od idealnih obroka tijekom vrućih ljetnih dana su osvježavajuće salate koje se mogu pripremiti na bezbroj načina, fine su i zasitne. Osim toga, uglavnom su vrlo zdrave i nemaju puno kalorija, a prilikom pripreme valja obratiti pažnju na sastojke koji se pritom koriste te valja izbjegavati gotove dodatke i preljeve.

Neki od sastojaka koji se često koriste u ovakvim salatama su tjestenina, ječam, riža, razne vrste sireva, avokado i sezonsko povrće poput rajčice, krastavaca, itd.

Mi salate apsolutno obožavamo, a u nastavku ti otkrivamo 7 odličnih recepata.

Ljetna salata s piletinom

Sastojci:

15 dag pilećeg mesa
20 dag riže
10 dag trapista
2 rajčice
1 paprika
4 žlice kukuruza
maslinovo ulje
listići bosiljka
sol i začini po želji
2 žlice grčkoj jogurta
1 žlica majoneze
sok od pola limuna

Priprema:

Skuhati rižu i ostaviti je da se ohladi. Narezati povrće i sir na kockice i pomiješati s začinima. Piletinu narezati i prepržiti na ulju na tavi. Ohlađenu rižu pomiješati s povrćem te dodati piletinu, vrhnje, majonezu, maslinovo ulje i limunov sok (ili ocat). Sve dobro promiješati i začiniti prema želju. Prije posluživanja dobro ohladiti.

Salata od krastavaca

Sastojci:

2 krastavca za salatu
pola glavice crvenog luka
1 grčki jogurt
1 limun
2 žlice kopra
1 režanj češnjaka
sol, papar i drugi začini po želji

Priprema:

Narezati povrće i pomiješati s ostalim sastojcima te ohladiti prije posluživanja. Začiniti po želji.

Bulgur salata s metvicom

Sastojci (4 obroka)

125 g bulghur pšeničnog zrnja (drobljeno zrno pšenice)
1 svježi krastavac od 10 cm
2 ljutike, oguljene
125 g mladog kukuruza šećerca
3 zrele ali čvrste rajčice

Dressing
Ribana korica 1 limuna 3 žlice limunovog soka 3 žlice svježe
nasjeckane metvice 2 žlice svježe
nasjeckanog peršina 1-2 žlice meda 2 žlice suncokretova
ulja sol i svježe mljeveni crni
papar

Priprema
1. Stavite bulghur pšenično zrnje u zdjelu i prelijte kipućom vodom.
2. Lagano kuhajte oko 10 minuta, tada temeljito procijedite i stavite u posudu za posluživanje.
3. Narežite krastavce na male kockice, ljutike nasjeckajte na tanko i odložite. Parite slatki kukuruz u zdjeli kipuće vode oko 10 minuta dok ne omekša. Ocijedite i narežite na deblje komadiće.
4. Zarežite križ na vrhu svake rajčice i stavite ih u kipuću vodu, dok im se ne počne guliti koža.
5. Rajčicama odstranite kožicu i sjemenke, narežite ih na male kockice.
6. Napravite dressing dobro miješajući sve sastojke u manjoj zdjeli.
7. Kad je bulghur pšenično zrnje donekle kuhano, dodajte spremljeno povrće i umiješajte dressing. Začinite po ukusu solju i paprom i poslužite.


Izvor: Niskokalorična jela

Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec

Salata sa slanutkom


Sastojci:

1 konzerva slanutka
15 komada cherry rajčica
2 velika krastavca za salatu
pola glavice crvenog luka
sok od pola limuna
2 žlice maslinova ulja
malo usitnjenog peršina
začini po želji

Priprema:

Pomiješati sve sastojke, začiniti i poslužiti.

Salata od prženog povrća i tofua

Sastojci

250 g tofua (sira od soje)
115 g mahuna
55 g gljiva
2 mrkve
2 korijena celera
4 mlada luka
60 ml (4 jušne žlice) maslinovog ulja
55 g cvjetova brokule
45 ml (3jušne žlice) limunovog soka
10 ml (2 čajne žlice) meda
5 ml (1 čajna žlica) naribanog svježeg đumbira
45 ml (3jušne žlice) sojinog umaka
Nekoliko kapi sezamovog ulja
25g neslanog pečenog kikirikija
115 g izdanaka graha
1/2 glavice kineskog kupusa (bijelog, crvenog)

Priprema

1. Dobro ocijedite tofu. Narežite na kockice od 1 cm. Odložite.
2. Očistite mahune. Oštrim nožem tanko narežite gljive.
3. Mrkvu i celer dijagonalno narežite na tanke ploške.
4. Očistite mladi luk i dijagonalno ga narežite. Odložite.
5. Zagrijte 15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja u woku ili velikoj tavi. Dodajte mahune, gljive, mrkvu, celer i brokule, te pržite i miješajte 2 minute.
6. Izvadite povrće iz woka i ostavite u zdjeli ili na tanjuru da se ohladi.
7. Ostatak maslinovog ulja stavite u malenu zdjelu i tucite s limunovim sokom, medom, đumbirom, sojinim umakom i sezamovim uljem.
8. Umiješajte mladi luk, kikiriki i izdanke graha u ohlađeno povrće.
9. Umiješajte preljev u povrće, a zatim dodajte tofu. Oprezno promiješajte da se tofu ne bi razmrvio.
10. Natrgajte kupus i složite na pladanj za posluživanje. Odozgo stavite povrće i tofu, dobro rashladite i poslužite.

Prijedlog za serviranje
Poslužite uz pečeni krumpir ili hrskava svježa peciva.

Napomena
Ako ne želite vegetarijansko jelo, upotrijebite kuhanu nemasnu piletinu ili govedinu umjesto tofua. Mahune možete zamijeniti slatkim graškom. Češnjakom zamijenite đumbir. Upotrijebite orahe umjesto kikirikija.

Savjet
Pazite da prženo povrće bude sasvim hladno prije dodavanja ostalih sastojaka salate, jer će inače izgubiti svoju hrskavost.


Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Grčka salata s tjesteninom

Sastojci:


200 g tjestenine od pira
1 limenka tunjevine
15 komada cherry rajčica
1 zelena paprika
1 crvena paprika
nekoliko kockica feta sira
pola glavice luka
10 komada maslina
sok od pola limuna
maslinovo ulje
origano, sol i začini po želji

Priprema:

Najprije skuhati tjesteninu i ostaviti je da se ohladi. Tunjevinu iz konzerve ocijediti i staviti u zdjelu te dodati očišćeno i narezano povrće, začine i na kraju feta sir narezan na kockice. Na kraju dodati limunov sok i maslinovo ulje, promiješati i poslužiti ohlađeno.

Salata od naranče, grejpa i metvice

Sastojci

2 grejpa
3 naranče
Tekući zasladivač, prema ukusu (ako želite)
8 grančica svježe metvice   


Priprema

1. Služeći se nazubljenim nožem, ogulite koru i bijelu srčiku grejpa i naranči.
2. Oprezno prerežite opnu svake kriške i izvadite meso.
3. Stisnite opne iznad zdjelice kako biste izvukli sav sok. Sok zasladite tekućim zasladivačem, ako ga koristite.
4. Kriške naranče i grejpa naizmjence složite na 4 zasebna tanjura.
5. Oštrim nožem veoma sitno nasjeckajte 4 grančice metvice. Nasjeckanu metvicu umiješajte u voćni sok.
6. Sokom zalijte složene kriške agruma i dobro rashladite prije posluživanja.
7. Svaku porciju ukrasite svježom grančicom metvice i poslužite.

Prijedlog za serviranje
Poslužite uz čašu svježe ocijeđenog narančinog soka, ili uz zobene kolačiće ili krekere.

Napomena
Upotrijebite crveni ili ružičasti grejpfrut i crvene naranče, kad ih možete nabaviti, umjesto obične vrste voća. Umjesto metvice upotrijebite listiće boražine i ukrasite s nekoliko plavih cvjetova.

Savjet
Pazite da s voća uklonite svu bijelu srčiku jer to stvara gorak okus. Ovo jelo možete pripremiti dan ranije i držati ga u hladnjaku.


Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/