Bulgur salata s metvicom
Sastojci (4 obroka)
125 g bulghur pšeničnog zrnja (drobljeno zrno pšenice)
1 svježi krastavac od 10 cm
2 ljutike, oguljene
125 g mladog kukuruza šećerca
3 zrele ali čvrste rajčice
Dressing
Ribana korica 1 limuna 3 žlice limunovog soka 3 žlice svježe
nasjeckane metvice 2 žlice svježe
nasjeckanog peršina 1-2 žlice meda 2 žlice suncokretova
ulja sol i svježe mljeveni crni
papar
Priprema
1. Stavite bulghur pšenično zrnje u zdjelu i prelijte kipućom vodom.
2. Lagano kuhajte oko 10 minuta, tada temeljito procijedite i stavite u posudu za posluživanje.
3. Narežite krastavce na male kockice, ljutike nasjeckajte na tanko i odložite. Parite slatki kukuruz u zdjeli kipuće vode oko 10 minuta dok ne omekša. Ocijedite i narežite na deblje komadiće.
4. Zarežite križ na vrhu svake rajčice i stavite ih u kipuću vodu, dok im se ne počne guliti koža.
5. Rajčicama odstranite kožicu i sjemenke, narežite ih na male kockice.
6. Napravite dressing dobro miješajući sve sastojke u manjoj zdjeli.
7. Kad je bulghur pšenično zrnje donekle kuhano, dodajte spremljeno povrće i umiješajte dressing. Začinite po ukusu solju i paprom i poslužite.
Izvor: Niskokalorična jela
Nakladnik: Zrinski d.d., Čakovec