Viralni hit

Svjetski, a naša: Baka Luce iz sela u Konavlima završila je u Vogeu

Fotograf Adam Spencer Young za Vogue je snimio 95-godišnju Luce Đuratović, a njezine fotografije s razlogom su postale hit na društvenim mrežama

3. 5befca30-0101-11ed-bc49-3f85ca048603_gallery.jpg
Foto: Adam Spencer Young

Prije nekoliko godina fotograf Adam Spencer Young boravio je u Hrvatskoj, a na svom putovanju snimio je neke zaista prekrasne fotografije. Neke od njih ovih dana su postale pravi hit na društvenim mrežama, a sve zahvaljujući 95-godišnjoj Luce Đuratović iz najjužnijeg sela u Hrvatskoj - Vitaljine.

'Nije govorila ni riječi engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku'

Kao što je i sam napisao na svom Instagramu, baku Luce upoznao je kada je imala 92 godine i bila je jedna od rijetkih mještana koji su još uvijek njegovali hrvatsku tradiciju i narodnu nošnju, pa je tako i tijekom susreta baka Luce na sebi imala tradicionalnu konavsku nošnju.

shimmer fallback

"Nije govorila ni riječi engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku. Moja sestrična Kim Lucia Butigan bila je prevoditeljica i rekla mi je da je Luce samo jednom u životu napustila selo – kad su Talijani došli za vrijeme rata. Opisala mi je kako je imala težak život, ali je brzo potvrdila kako je bio sretan", napisao je Adam i dodao kako mu je gospođa Luce također otkrila tajnu sretnog života.

"Rekla mi je da je tajna sretnog života da budete zahvalni za ono što imate, da budete zahvalni Bogu i da ništa ne uzimate zdravo za gotovo."

shimmer fallback

Upravo tada, ovaj fotograf iz Manchestera odlučio je snimiti njezin portret u stražnjem vrtu pokraj stabla masline, a kako je napisao, ta ideja se jako svidjela Luce koja mu je otkrila kako je maslina jedno od najomiljenijih i najsvetijih stabala, te simbol mira i prijateljstva, a za nju osobno i simbol obitelji i snage.

Fotografije su bile su dio serije portreta 'Refleksije' u sklopu koje je britanski fotograf hrvatskih korijena želio predstaviti kulturu i tradiciju svake zemlje u koju putuje, a sada su završile i na stranicama prestižnog časopisa Vogue.

shimmer fallback

Jasno je zašto su ove prekrasne fotografije za pamćenje preko noći postale hit, a ono što je Adama posebno dojmilo bile su riječi bake Luce koju je opisao kao inspirativnu ženu prepunu emocija i životnog iskustva. "Luce je pričala kako je skromno živjela, a opet možete vidjeti kako je sretna - inspirativno", napisao je fotograf, a s nama je podijelio i jednu fotografiju 'iza scene', rekavši: "Bila je posebna čast upoznati Luce, istinska je inspiracija."

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.