Viralni hit

Svjetski, a naša: Baka Luce iz sela u Konavlima završila je u Vogeu

Fotograf Adam Spencer Young za Vogue je snimio 95-godišnju Luce Đuratović, a njezine fotografije s razlogom su postale hit na društvenim mrežama

3. 5befca30-0101-11ed-bc49-3f85ca048603_gallery.jpg
Foto: Adam Spencer Young

Prije nekoliko godina fotograf Adam Spencer Young boravio je u Hrvatskoj, a na svom putovanju snimio je neke zaista prekrasne fotografije. Neke od njih ovih dana su postale pravi hit na društvenim mrežama, a sve zahvaljujući 95-godišnjoj Luce Đuratović iz najjužnijeg sela u Hrvatskoj - Vitaljine.

'Nije govorila ni riječi engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku'

Kao što je i sam napisao na svom Instagramu, baku Luce upoznao je kada je imala 92 godine i bila je jedna od rijetkih mještana koji su još uvijek njegovali hrvatsku tradiciju i narodnu nošnju, pa je tako i tijekom susreta baka Luce na sebi imala tradicionalnu konavsku nošnju.

Image
Foto: Adam Spencer Young

"Nije govorila ni riječi engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku. Moja sestrična Kim Lucia Butigan bila je prevoditeljica i rekla mi je da je Luce samo jednom u životu napustila selo – kad su Talijani došli za vrijeme rata. Opisala mi je kako je imala težak život, ali je brzo potvrdila kako je bio sretan", napisao je Adam i dodao kako mu je gospođa Luce također otkrila tajnu sretnog života.

"Rekla mi je da je tajna sretnog života da budete zahvalni za ono što imate, da budete zahvalni Bogu i da ništa ne uzimate zdravo za gotovo."

Image
Foto: Adam Spencer Young

Upravo tada, ovaj fotograf iz Manchestera odlučio je snimiti njezin portret u stražnjem vrtu pokraj stabla masline, a kako je napisao, ta ideja se jako svidjela Luce koja mu je otkrila kako je maslina jedno od najomiljenijih i najsvetijih stabala, te simbol mira i prijateljstva, a za nju osobno i simbol obitelji i snage.

Fotografije su bile su dio serije portreta 'Refleksije' u sklopu koje je britanski fotograf hrvatskih korijena želio predstaviti kulturu i tradiciju svake zemlje u koju putuje, a sada su završile i na stranicama prestižnog časopisa Vogue.

Image
Foto: Adam Spencer Young

Jasno je zašto su ove prekrasne fotografije za pamćenje preko noći postale hit, a ono što je Adama posebno dojmilo bile su riječi bake Luce koju je opisao kao inspirativnu ženu prepunu emocija i životnog iskustva. "Luce je pričala kako je skromno živjela, a opet možete vidjeti kako je sretna - inspirativno", napisao je fotograf, a s nama je podijelio i jednu fotografiju 'iza scene', rekavši: "Bila je posebna čast upoznati Luce, istinska je inspiracija."

Image
Foto: Adam Spencer Young