Lifestyle
BOJE PROLJEĆA

Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol

Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
U uskrsnoj dekoraciji stola vodila se sezonom i onim što priroda u ovo doba godine velikodušno nudi

Proljeće je vrijeme kada ponovno otkrivamo ljepotu cvijeća i uživamo u njegovom bogatstvu, a upravo je uskrsni stol mjesto na kojem želimo pokazati svu raskoš proljeća. Svake godine otkrivamo neke nove ideje, a pred ovaj Uskrs odlučili smo razgovarati s poznatom zagrebačkom floristicom.

Krunoslava Ivanković je žena koja je od djetinjstva voljela stvarati rukama – još kao djevojčica sadila je cvijeće sa svojim djedom, a ta ljubav prema prirodi nikad nije nestala. Iako je provela 14 godina u svijetu financija, osjećala je da to jednostavno nije to. Nedostajala joj je ispunjenost i kreativnost koju je oduvijek tražila. Uz veliku podršku obitelji, odlučila je napraviti zaokret i ostvariti svoj djevojački san – zamijenila je tipkovnicu škarama i posvetila se radu s cvijećem. Njezin studio donio je potpuno drukčije igre s cvijećem pa uz predivne bukete, radi i nakit od živog cvijeća i cvjetne tetovaže. No ovo proljeće odlučili smo s Krunoslavom razgovarati o dekoriranju uskrsnog stola, a otkrila nam je i koje je cvijeće ove godine u posebno u fokusu.Stiglo nam je proljeće i opet smo zaljubljeni u svaki proljetni cvijet, ali koje cvijeće je ove godine u fokusu?

Ovog proljeća glavne zvijezde su ranunkule, koje su osvojile titulu "cvijeta godine". Njihova slojevita, nježna ljepota i razigrane boje oduševljavaju floriste diljem svijeta. Na velika vrata vraćaju se i omiljeni božuri, poznati po svom raskošnom izgledu i slatkom, romantičnom mirisu. Sve popularnije postaje i mirisno, održivo cvijeće poput zumbula i jorgovana, koje savršeno prati globalne eko-trendove i sve veću potrebu za povezanošću s prirodom. Osim pojedinačnih cvjetova, posebno mjesto ovog proljeća zauzimaju i cvjetne grane – poput japanske trešnje, magnolije, viburnuma, forzicije i dunje – koje unose prirodnu raskoš i nježnu dinamiku u svaki prostor. Ovog proljeća traži se više od ljepote – cvijeće mora imati miris, poruku i osobnost.Čime se vodite kada uređujete stolove za blagdane? Bojom ili vrstom cvijeća?

Ove godine vodila sam se prvenstveno sezonskim cvijećem i povrćem. Igrala sam se strukturama i kompozicijom, stvarajući aranžmane koji su prirodni, ali vizualno zanimljivi. Naravno da su mi boje i vrste cvijeća bile važne, no najviše mi je stalo do toga da sve bude sezonski, održivo i dostupno svima - jer ljepota ne mora biti nedostižna.

Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol

Možete li nam reći nekoliko trikova za još ljepši ovogodišnji uskrsni stol?

Ove godine uskrsni stol zamišljam kao produžetak proljetnog vrta - opušten, svjež i topao. Nekoliko jednostavnih trikova može napraviti veliku razliku. Umjesto klasičnih ukrasa, posegnite za sezonskim povrćem koje unosi boju i teksturu na potpuno nov način. Grančice magnolije ili procvjetale voćke neka slobodno "izrastu" iz aranžmana, jer visina daje stolu skulpturalni dojam i eleganciju. Na tanjure možete staviti mala gnijezda od prirodnih materijala s pisanicom ili porukom pažnje za svakog gosta, jer to čini detalje koji stvaraju osjećaj topline i osobne povezanosti. I ono najvažnije - stol ne treba biti pretrpan. Prostor, svjetlo i spontanost su ono što ga čini posebnim. Jako mi se svidjela i ideja koju sam nedavno vidjela kod jedne blogerice - u vazu je stavila mrkve s lišćem, i dodala samo bijele tulipane. Jednostavno, efektno i jako šarmantno.

Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol

Kako kombinirati cvijeće ako volimo različite vrste i boje?

Ako volite više vrsta i boja cvijeća, odlična vijest je da ne morate birati. Upravo u toj raznolikosti leži čar. Ključ je u stvaranju ravnoteže kroz teksturu, ritam i paletu boja. Obično krenem s jednim glavnim cvijetom koji nosi ton aranžmana, bilo da je to boja, oblik ili karakter, a zatim ga nadopunjujem vrstama koje ga prate ili kontrastiraju na suptilan način. Kad radim s više boja, trudim se držati ih unutar jedne harmonične palete - primjerice pastelne, zemljane ili tonove jedne boje u više nijansi. Na taj način buket izgleda skladno, čak i kad je razigran. Za kraj, uvijek volim dodati pokoju granu ili nešto prozračno, da aranžman "diše".

Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol

Opis uskrsne dekoracije stola

U uskrsnoj dekoraciji stola vodila sam se sezonom i onim što priroda u ovo doba godine velikodušno nudi. Tulipani, grane magnolije, mladi luk, rotkvice, celer i šparoge - sve to postaje dio kompozicije, spoj dekora i dnevne inspiracije. Središtem stola dominira mladi luk, nježno obgrljen granama magnolije - aranžman koji je istovremeno lagan, prozračan i pun karaktera. Na svakom tanjuru nalazi se malo gnijezdo kao simbol pažnje, osobnog dodira i novog početka, baš kao što Uskrs i nosi u sebi. Dekoracija je razigrana, ali zadržava dozu minimalizma. Sve zajedno stvara atmosferu doma koji je svjež, živ i pun smisla.

Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol
Floristica Krunoslava Ivanković otkrila je kako dekorirati najljepši uskrsni stol

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx