S blagdanima iza ugla, pravo je vrijeme za planiranje slastica u kojima ćemo uživati bez trunke grižnje savjesti. Složit ćeš se, ove godine smo to itekako zaslužili!
Uz tradicionalne vanil kiflice, raspuknutiće, medenjake i ostale blagdanske poslastice, ove godine na našem će se stolu naći i domaće Snickers pločice jer smo pronašle savršen recept koji jedva čekamo isprobati.
Snickers je klasik u svijetu slatkiša, a četiri su razloga zbog kojih ga obožavamo: nougat, karamela, kikiriki i čokolada. Osim toga, izgleda da je napraviti domaću verziju slavne čokoladice poprilično jednostavno, a najbolji dio je što nema konzervansa, umjetnih bojila ili upitnih sastojaka kao u kupljenoj varijanti.
Tko ne bi htio uživati u domaćem Snickersu koji je okusom jednak (ako ne i bolji), a definitivno puno zdraviji od originala! Srećom za nas, Doris Valković koja se krije iza bloga Foodoris podijelila je upravo takav recept. Provjeri ga u nastavku.
Sastojci za nougat:
- 1/2 šalice kokosove kreme (gusti dio iz konzerve kokosovog mlijeka)
- 1 + 1/4 šalice indijskih oraščića (namočiti preko noći)
- 1/3 šalice od brašna od badema
- 2 žlice javorovog sirupa
- prstohvat soli
- pola žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za karamel:
- 1/2 šlice kokosovog ulja (otopljenog)
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 4 žlice kikiriki maslaca
- prstohvat soli
- oljušteni, neslani kikiriki za posipati
Sastojci za čokoladni preljev:
- 200 g tamne čokolade
- 2 žličice kokosovog ulja
Priprema:
1. Indijske oraščiće procijediti i staviti u blender s preostalim sastojcima. Izmiksati u gustu kremu. Po potrebi dodati mlijeka ako imate slabiji blender no ne npreviše (cca 1/4 šalice).
2. Kalup za kruh obložiti papirom za pečenje (ili koristiti silikonski kalup). Prebaciti smjesu i poravnati.
3. U zdjeli pomiješati otopljeno kokosovo ulje, sirup, maslac i sol dok se skroz ne sjedini smjesa. Preliti preko nougata, poravnati i posipati komadiće kikirikija.
4. Staviti u zamrzivač na minimalno 4 sata. Izvaditi iz kalupa kada se skroz stisnulo, narezati toplim nožem na prutiće i umakati u čokoladu otopljenu na pari s kokosovim uljem.
5. Staviti u zamrzivač da se skroz stisne. Prutiće je najbolje držati u zamrzivaču te vaditi po potrebi ili u hladnjaku ako će se pojesti u kratkom roku.