Zastarjela pravila u uređenju malih prostora na koja možeš zaboraviti

'Manje je više' ne mora uvijek vrijediti za male prostore i svaki centimetar prostora može biti odlično iskorišten

Zastarjela pravila u uređenju malih prostora na koja možeš zaboraviti

Bijeli zidovi. Minimalistički namještaj. Neobojene površine. Savjeti za uređenje doma poput ovih čine uređenje malih prostora dosadnim.

Sljedeći primjeri dokaz su da 'manje je više' ne mora uvijek vrijediti za male prostore. Uostalom, svaki manji prostor uređen funkcionalno, kreativno i sa srcem dokazuje da ne trebaš stotine kvadratnih metara da bi stvorila dom sa stilom.

Upravo zbog toga izdvojile smo nekoliko ukorijenjenih pravila u dizajnu interijera koje slobodno možeš preskočiti uređuješ li mali prostor jer su itekako zastarjela i vrijeme je da zaboravimo na njih.

Image

10 pametnih i kreativnih ideja za uređenje male kuhinje iz snova

Mali namještaj za mali prostor + minimalizam

Ponekad će jedan komad glomaznog namještaja dodati privlačnosti malom prostoru. Primjerice, ispunjavanje male dnevne sobe s velikim kaučem čini ga vrlo primamljivim. Također, uvriježeno je mišljenje da će previše detalja dodatno zagušiti ionako mali prostor, ali to uopće ne mora biti slučaj ako su zanimljivi detalji poput ovog galerijskog zida iznad kauča. 

Manje je više

Francuska blogerica Éléonore Bridge transformirala je svoju garsonijeru od 35 kvadrata u moderan dom držeći se tematike 'više je više'. Zidovi i namještaj u mekim nijansama postavili su temelj njenoj šarenoj zidnoj umjetnosti, te zanimljivim ukrasima i detaljima u domu.


Stropovi uvijek u bijeloj boji

Tamni stropovi mogu dodati dubinu malom svijetlom prostoru s bijelim zidovima. Trik zbog čega ovo funkcionira je upotreba satenske ili polusjajne boje koja odražava svjetlost. Za razliku od obične tamne boje, ona sa sjajem održavat će tvoj prostor svijetlim, a stoga i prostranijim.

Bijeli zidovi

Tamni zidovi mogu dodati odličan izgled malom prostoru kada su upareni sa značajkama u kontrastnoj svijetloj nijansi. Ova elegantna kuhinja sjajna je kombinacija dramatičnih crnih zidova s bijelim kuhinjskim ormarićima i svijetlim drvom

Stropno osvjetljenje

Ugradbena stropna rasvjetna tijela poboljšavaju male prostore bez zauzimanja dragocjenog poda ili okomitog prostora. Međutim, različita rasvjeta (dobro raspoređena) omogućit će ti da dodaš svjetlinu i stil tamo gdje želiš. Podna svjetiljka odličan je detalj i može poslužiti za čitanje, a stolne svjetiljke također pružaju odlično difuzno ukrasno svjetlo.