Vrijeme je za organizaciju kuhinje! Ovo su naši najbolji savjeti kako je dovesti u red

Kako nam je danas za relativno malo novaca dostupno sve i svašta, lako se može dogoditi da nam stvari zatrpaju dom. Ako imaš taj problem s kuhinjom, ima načina kako jednostavno organizirati stvari

Vrijeme je za organizaciju kuhinje! Ovo su naši najbolji savjeti kako je dovesti u red

Ako često tražiš stvari po kuhinji (ne mislimo na gledanje u frižider jer si ogladnjela), ako nikada ne možeš pronaći odgovarajući poklopac ili začin koji znaš da si kupila, ili ako pak ti kuhinja nikada ne izgleda čisto jer naprosto zatrpana s previše stvari - onda je vjerojatno vrijeme da odvojiš vrijeme i konačno dobro organiziraš ovu mnogima najvažniju prostoriju u domu.

Za razliku od onoga što mnogi ljudi misle, ne treba ti ogroman prostor za funkcionalnu kuhinju - tu se više radi o tome kako dobro i efikasno organizirati prostor koji imaš. U dobroj organizaciji pomoći će ti već i samo nekoliko praktičnih savjeta i trikova za početak. Evo što ti predlažemo kako bi optimizirala svoj prostor i dobila funkcionalan prostor u kuhinji u kojoj zaista možeš uživati!

Mali prostor, puno stvari

U malenoj kuhinji važno je dobro iskoristiti svaki centimetar prostora. Ako nemaš mogućnosti iznova raditi kuhinju po nekim novim, modernijim rješenjima, onda se moraš snaći što je bolje moguće iz onoga što imaš. Kod starijih kuhinja, skini fronte s polica koje su vjerojatno odavno izašle iz mode. Ili za jeftinijhu opciju postavi samo otvorene police.

Otvorenim policama ćeš stvoriti dojam prostora, a police oboji sa svijetlom i prozračnom bojom. Za hranu koja ne stoji u hladnjaku, možeš nabaviti zanimljive kutije različitih veličina, dimenzija i oblika. Stvari, kao što su podmetači, kuhinjske krpe, kućanski aparati koje ne koristiš na dnevnoj bazi i tako dalje, možeš držati u kutijama na vrhu polica.

.

Maksimalno iskorištavanje prostora

Svima je poznato da veliki plitki i duboki tanjuri, daske za rezanje, pladnjevi i slično zauzimaju mnogo prostora u kuhinjskim elementima. Jedno od rješenja je da ih postavite okomito uz pomoć držača i stalaka, bilo ugrađenih, bilo umetnutih.

Iskoristi unutrašnjost i vanjštinu vratiju (ormarića i svega ostaloga)

Na vrata od ormarića (i s bočnih strana) možeš staviti raznovrsne kukice ili police na koje možeš objesiti /staviti pribor za kuhanje, poklopce, začine i sve druge sitnice koje se nalaze u kuhinji.

.

.

.

.

.

Košarice spašavaju stvar

Bilo da se radi o hladnjaku ili prostoru na polici, sve će izgledati puno urednije ako stvari sortiraš po košaricama ili kutijama. Kakve ćeš odabrati ovisi o tebi. Mogu biti obične plastične prozirne, šarene ili pak od nekih drugih materijala - recimo pletene košare.

Mala praktičnost

Tko kaže da tvoja 20 godina stara kuhinja ne može imati neke novitete. Zamijeni stare fiksne police s novim policama na vodilicama, koje će ti omogućiti lakši pristup posuđu. Samo je izvučeš i vidiš što je na polici, čak i na stražnjem dijelu.

Bočni ormar na izvlačenje i skrivene police

Ovo je još jedan način pametno iskorištenog prostora. U bočne ormare koji se izvlače možeš staviti puno stvari, a kad ga zatvoriš izgleda u potpunosti uredno. Ovi su ormati savršeni upravo za manje posuđe, začine, kuhinjske krpe i druge stvari koje ne znamo kamo bismo stavili u kuhinji.

.

Skriveni ormari

Prošlo je vrijeme kada su se radili kuhinjski pultovi i šankovi, koji su stajali na šupljim beskorisnim okvirima. Ako u planu imaš novu kuhinju, to je nešto o čemu definitivno moraš razmisliti. Dodatnog prostora nikad dosta. Jedno od rješenja definitivno mogu biti nevidljiva vrata, koja kada se zatvore će biti ravne fronte, što će stvarati dojam elegancije.

.

Kante za otpad

U nekim dijelovima Lijepe naše već se nekoliko godina razvrstava smeće, a samo je pitanje vremena kada će se to početi primjenjivati i u cijeloj zemlji. Iako mnogi tvrde da oni to već i danas čine, budimo realni, 90 posto građana Hrvatske ne brine što baca u smeće. Ima mnogo zanimljivih načina kako da organiziraš kut za otpad i što lakše ga održiš čistim. Osim toga, sortiranje otpada će ti tada biti mnogo jednostavnije.

.

.