Što se smije čistiti octom, a što svakako trebaš izbjegavati?

Zbog zdravstvenih i ekoloških razloga sve se više okrećemo prirodnim sredstvima za čišćenje. Alkoholni ocat prirodna je tekućina koja će očistiti mnoga područja, ali neke površine u domu može oštetiti. Dobro je znati što trebaš izbjegavati

Što se smije čistiti octom, a što svakako trebaš izbjegavati?

Svi smo veliki obožavatelji octa, prirodan je i pomaže da prostor oko nas bude dobro očišćen. Ukljanja mrlje, osvježava rublje, čisti prozore i još mnogo toga. Osim toga, jako je jeftin i uvijek ga imamo kod kuće. Ali ocat je također kiselina, što znači da može oštetiti neke materijale i površine. Zato ti donosimo popis mjesta koje trebaš očistiti octom, ali i ona koja nikako ne smiješ čistiti octom.

Image

Redovito dezinficiraj ove predmete u svome domu i smanji rizik od zaraze kornavirusom

Prozori

Umjesto da trošiš novac na sredstva za čišćenje prozora napravi svoje sredstvo. Pomiješaj 2 žlice alkoholog octa i litru vode u boci s raspršivačem i imaš sredstvo za pranje prozora. Na prozore stavi sredstvo i obriši suhom krpom, ako su jako prljavi potrebno je ponoviti postupak. Prozore je najbolje prati tijekom tmurnog dana ili predvečer kada se mrlje mogu bolje uočiti.

Ručnici
Kada ručnici postanu kruti, stavi u perilicu ½ šalice alkoholog octa, ali bez deterdženta i operi ih. Ovo će pomoći da se uklone ostaci deterdženta i minerala s ručnika. 

Perilica posuđa
Kako bi se očistila perilica za posuđe dovoljno je staviti dvije šalice alkoholnog octa na gornju rešetku, a zatim stroj upali kao obično – bez deterdženta i na niskoj temperaturi. Ocat će se pomiješati s vodom i cirkulirati, te će dubinski očistiti perilicu.

Image


(Foto: Pixabay)

Tepih

U čišćenju mrlja s tepiha može pomoći alkoholni ocat. Pomiješaj jednu žlicu alkoholnog octa i jednu žlicu deterdženta za pranje posuđa s dvije šalice tople vode. Koristi bijelu krpu ili spužvicu i nježno čisti, malo po malo, a cijelo vrijeme briši sa suhom krpom dok mrlja potpuno ne nestane.

Namirnice
Alkoholni ocat može pomoći kod ukaljanja bakterija i ostatak pesticida s voća i povrća. Pomiješaj vodu i ocat u omjeru 3:1 te stavi u bocu s raspršivačem. Pošpricaj te napokon toga isperi voće i povrće s vodom. 

Uklanjanje ljepila
Ako imaš problem s ukljanjem naljepnica ili ako se slučajno nešto zalijepi, koristi ocat kao otapalo. 

Image


(Foto: Pixabay)

Što ne smiješ čistiti alkoholnim octom:

Pegla
Ocat može uništiti unutrašnje dijelove pegle. Dakle nemoj ga čistiti octom ili stavljati u njega.

Tvrdokorne mrlje
Mrlje od trave, tinte, sladoleda i krvi neće nestati uz pomoć octa. Obično se brzo uvlače u tkaninu ili jednostavno ne reagiraju na kiselinu pa je bolje koristiti sredstva za uklanjenje mrlja prije pranja. 

Granitne i mramorne ploče
Kiselina iz alkoholog octa može oštetiti kamen. Umjesto njega koristi blagi tekući deterdžent za posuđe i toplu vodu.

Image


(Foto: Pixabay)

Drveni podovi

Puno je bolje koristiti posebna sredstva za drvo. Ali ako želiš probati čišćenje s octom, uvijek ga razrijedi s vodom i tretiraj prvo na nekom neupadljivom mjestu.

Kamene podne pločice
Ovoj podlozi ne odgovaraju sredstva koja sadrže alkoholni ocat i limun. Također izbjegavaj amonijak i koristi posebna sredstva za čišćenja. 

Mrlje od jaja
Ako ti je jaje slučajno ispalo i napravila se mrlja nikako nemoj čistiti s alkoholnim octom. Doći će zgrušavanja pa će mrlje teže biti očistiti.

Image


(Foto: Pixabay)