Stani malo!

Pretjeruješ s pospremanjem i čišćenjem? Evo što ti je činiti

Nikakve krajnosti nisu dobre pa ni ta da se s tvog ulaštenog parketa može jesti. Ok, možda je sigurno za probavu, no nikako nije zdravo za tvoju psihu. Stoga jelo na tanjur, a krpu za pod daleko od očiju! Barem na trenutak

pexels-cottonbro-4108790.jpg
Foto: Pexels

Situacija u kojoj se nalazimo već više od godinu dana iznjedrila je neke nove navike i pravila ponašanja pa je više ni ne možemo zvati novom. No, nadamo se da ćemo je uskoro ostaviti iza sebe i vratiti se na staro, a dotad treba izdržati i naučiti nešto iz ovog. Ne samo o virusima i važnosti higijene, već i o sebi.

Možda si se i sama uhvatila kako puno više čistiš po kući otkad radiš od doma. Da se razumijemo, bitno je održavati urednost i higijenu, osobito u ovim vremenima, no ipak treba znati gdje je granica i izbjeći zamku u koju lako možeš upasti te se u jednom trenutku uhvatiti kako stalno čistiš za ukućanima, a pritom se osjećaš frustrirano i umorno jer poslu nema kraja. Nisi rob te krpe niti usisavača!

shimmer fallback

To što si stalno kod kuće, ne znači da tvoja kuća ili stan moraju biti čišći no ikada ili da je vrijeme za generalku podruma, tavana i ormara. Melissa Maker, autorica youtube kanala CleanMySpace kaže kako je i sama upala u zamku konstantnog i pretjeranog čišćenja, baš zbog toga jer proteklih godinu dana radi od kuće.

"Shvatila sam da moram prikočiti, jer ću u suprotnom izgorjeti od čišćenja. Odlučila sam se usredotočiti samo na ono što uistinu treba biti odrađeno kako bi moj dom bio zdravo, sretno i funkcionalno mjesto. Sve drugo može pričekati", kaže za Well and Good.

Image
Nje teško!

I život treba proljetnu generalku, a mi znamo kako je provesti

Dobro je u hodu pospremati jer tako preveniraš veliki nered, no i tu treba imati granicu. "Moj dnevni boravak trenutno je prepun razbacanih igračaka i rublja koje čeka glačanje, no uspjela sam se disciplinirati i pospremiti samo ono što je nužno, a ne cijeli dan i svaki dan potrošiti na čišćenje. To znači da ću danas odraditi posao koji je hitan, a nema veze s pospremanjem, a onda ćemo sutra ili prekosutra, kada kći ode spavati, suprug i ja u pola sata - sat očistiti što više stignemo. Najvažnije je znati granicu jer će te u suprotnom pospremanje po kući potpuno iscrpjeti. U ovoj situaciji treba čistiti samo onoliko koliko je bitno kako bi dom bio zdravo, sretno i ugodno mjesto. Trenutno i tako nije popularno ni preporučljivo primati goste i zaista nema potrebe od svog doma raditi izložbeni prostor", zaključuje Melissa.

Kako bi održala čistoću što dulje, po stanu ili kući ne hodajte u cipelama. Za svakog pripremi papuče. U kuhinji drži dezinficijens, kojim ćeš, s vremena na vrijeme pošpricati i prebrisati radne površine, stolić u boravku i kvake. U kupaonici svaki dan prebriši zahodsku dasku i slavinu. Ovo sve, i sama znaš, odradi se u par minuta.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.