Pravilna briga i njega

Ima li spasa tvojoj orhideji? Evo kako znati je li uvenula ili samo hibernira

Orhideja je prava osjetljiva ljepotica i briga o njoj baš i nije tako jednostavna, no uz ovaj mali vodič možeš postati prava stručnjakinja

earl-wilcox-Ve6YVGRU0Hs-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Orhideje su jedne od onih biljaka o kojima većina nas malo toga zna, iako je mnogi imaju u svojim domovima. Ovaj je cvijet čest dar za rođendane, svete sakramente, godišnjice i blagdane - pa tako velik broj ovih cvjetnih ljepotica završi u našim domovima i pokušavamo skrbiti o njima bez ikakvog predznanja.

No, za razliku od dobrog starog kaktusa ili sukulenta, pravilna briga za orhideju zahtjeva ipak malo više pažnje - ne samo da ove lijepe biljke trebaju točno određenu količinu vode, nego traže i prave uvjete - od relativno vlažne zemlje za sobno bilje, do određene količine sunčeve svjetlosti, kako bi se pokazale u svom punom sjaju.

Image
KRALJICA MEĐU BILJKAMA

Elegantne biljke koje traže pažnju - evo što trebaš znati o orhidejama

Između faza cvjetanja orhideje hiberniraju kako bi obnovile svoje zalihe hranljivih tvari koje su izgubile tijekom samog cvjetanja - a tada ponekad i nije lako prepoznati jesu li uvele ili samo 'spavaju'.

Ako je u tvom domu trenutačno jedna takva orhideja koja izgleda prilično mrtvo, naš će ti vodič pomoći razlučiti je li riječ o izgubljenom slučaju ili se tvoja biljka tek odmara. Također, imamo nekoliko jednostavnih savjeta koji će ti pomoći da postaneš pravi ekspert za orhideje:

Kako znati je li orhideja uvenula?

Postoje ključni znakovi koji ukazuju na to da orhideji, nažalost, više nema spasa:

"Najprije provjeri njezino korijenje. Ako je korijen smeđ i kašast, umjesto da je zelen, bijel, debeo i čvrst, tada je sigurno da je tvoja biljka doživjela truljenje korijenja i da joj više nema spasa. Također, ako je stabljika koja povezuje lišće s korijenjem smeđa i mekana, ovo je znak truljenja", pojašnjava stručnjak za biljke Dan Bruce.

Dobar način za razlikovanje uvenuća od hibernacije je i detaljan pregled listova tvoje orhideje:

"Pažljivo prouči listiće, ako je svaki od njih požutio u isto vrijeme, ovo je znak da je tvoja biljka uvenula. Ipak, treba biti oprezan da ovo ne zamijeniš sa stanjem hibernacije u kojem će biljka imati samo jedan ili dva žuta listića. Ipak, nemoj očajavati ako je dosta listova žuto - ovo možeš riješiti uz više neizravnog sunčevo svijetla i nutrijenata, osobito onih namijenjenih samim orhidejama. Ukoliko lišće ima suha mjesta ili bijele točke, ovo je znak ozbiljnijeg stanja, kao što su gljivično oboljenje ili infekcija, što može brzo ubiti tvoju biljku. Orhideju koju je ovo snašlo ipak je moguć spasiti, no potrebno joj je sredstvo za kontrolu nametnika, ulje nima i pravilni uvjeti za njezin rast", naglašava Bruce.

Image
Foto: Pexels

Kako znati da orhideja hibernira?

Dakle, da je tvoja orhideja uspavana ljepotica koja se priprema na iduću fazu cvjetanja znat ćeš po nekim ključnim znakovima. Recimo, na ovo stanje ukazuju žuti listovi samo pri dnu biljke:

"Ako listovi pri dnu tvoje biljke postaju žuti onda ovo nije znak da je uvenula, nego je znak hibernacije jer na ovaj način biljka se rješava starog lišća kako bi napravila mjesta za novo. Slično, ako cvjetovi otpadnu nakon cvjetanja, ovo je znak ulaska u fazu hibernacije i pripreme za iduće cvjetanje", naglašava Bruce.

S obzirom na to da orhideje vole da sve bude točno kako treba, nažalost nije teško ubiti ili uništiti biljku ako nismo sigurni u ono što radimo.

"Jedan od najčešćih razloga zašto ubijemo biljku je zbog neprimjerene količine vode kojom je zalijevamo. Previše vode može dovesti do truljenja korijenja, a to je kao smrtna kazna za orhideju. S druge strane, premalo vode bit će uzrok žutog i suhog lišća. Isto je i s količinom sunčeve svjetlosti, previše će spaliti listove, dok premalo sunčeve svjetlosti rezultirati s manje cvjetanja. I na kraju, prehladna prostorija može za tvoju biljku biti šok i uzrokovati padanje lišća, zato neka temperatura u sobi bude iznad 15 stupnjeva, ali nikad viša od 23 stupnja jer, pogađaš, visoke temperature će je isušiti", upozorava Bruce.

Image
Foto: Unsplash

Kako oživjeti orhideju?

Iako je tehnički nemoguće ponovno u život vratiti uvelu orhideju, postoje načini kako pomoći biljci u lošem stanju. Prvi korak je fokusirati se na raspored zalijevanja.

"Orhideju treba zalijevati jednom tjedno i trebaš biti sigurna da je ishlapila sva voda prije no što uliješ novu. Osim toga, trebaš početi koristiti gnojivo za orhideje kako bi joj osigurala nutrijente i pomogla da se obnovi jer će se nutrijenti raspodijeliti samo u zdrave dijelove i potaknuti njihov rast. Orhideja također treba neizravnu sunčevu svjetlost i nikad je nemoj izlagati temperaturi ispod 15 stupnjeva", objašnjava Bruce.

Kako pravilno brinuti o orhideji?

Jednom kad se tvoja biljka oporavila, željet ćeš biti sigurna kako činiš sve kako treba da ostane lijepa i zdrava.

"Savjetujem redovito korištenje gnojiva, osobito onog namijenjenog specijalno orhidejama. Ove posebne vrste gnojiva biljku opskrbljuju vitaminima i nutrijentima koji su joj potrebni, Ipak, pripazi da se pridržavaš instrukcija o korištenju gnojiva jer postoji rizik da pretjeraš što može štetiti biljci i čak spaliti njezin korijen. Na kraju, osiguraj svojoj orhideji mjesto gdje nije na izravnoj sunčevoj svjetlosti jer ovo može isušiti biljku i drži je dalje od hladnih prostorija. Treba također otkloniti uvele cvjetove kako bi joj pomogla pripremiti se za iduću sezonu", zaključio je Bruce.

Image
Foto: Pixabay