Istraživanja su poražavajuća

Odgovaramo na vječno pitanje - koliko često treba mijenjati plahte

Jedni kažu svaki tjedan, drugi svaka dva tjedna, no istraživanja tvrde U krevetu bi trebala provesti minimalno 56 sati tjedno, ukoliko spavaš preporučenih osam sati na noć. U dva tjedna to se penje na više od sto sati...na istim plahtama

toa-heftiba-bcLE7reXFLM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, koje prenosi BBC, pokazalo je rezultate koji su nas, ne krijemo, zaprepastili. Tema je bila koliko često Britanci mijenjaju, odnosno peru plahte i jastučnice. Ispostavilo se da muškarci koji su samci, njih gotovo polovica anketiranih, to čini svaka četiri mjeseca ili rjeđe, kada se sjete. Žene koje žive same posteljinu mijenjaju puno redovitije od muškaraca. Njih 62 posto svaka dva tjedna, dok parovi mijenjaju plahte u prosijeku svaka tri tjedna.

Stručnjakinja za spavanje i neuroznanstvenica dr. Lindsay Browning za BBC je komentirala rezultate ovog istraživanja, rekavši da nije dobro tako rijetko mijenjati plahte. Savjetuje da se to čini jednom tjedno ili eventualno svaka dva tjedna.

Image
Foto: Pexels

"Plahte upijaju znoj i osim što zaudaraju postaju 'začepljene'. Kroz njih zrak više ne cirkulira i stvara se učinak toplinskog vala. Osim toga, u plahtama se nakupljaju naše mrtve stanice, masnoće koje luči tijelo te one postaju plodno tlo za razmnožavanje grinja", objašnjava slikovito dr. Browning dodajući kako ovakvi uvjeti pogoduju razvoju alergija i različitih kožnih bolesti, a o kvaliteti sna da i ne govorimo.

Image
Znanost dobrog odmora

Zdrav san: Znaš li zašto ne bi trebala spavati na desnoj strani?

No, pravilo od tjedan dana ne vrijedi za sve. Postoje osobe koje bi trebale i češće mijenjati posteljinu. Ljudi koji imaju kućne ljubimce i puštaju ih da spavaju s njima u krevetu, plahte i jastučnice bi trebali mijenjati svaka tri do četiri dana, kao i alergičari i astmatičari.

Image
Foto: Unsplash

Doba godine još je jedan faktor koji utječe na higijenu u postelji. Zimi se, kaže dr. Browning možemo malo opustiti pa posteljinu mijenjati svaka dva tjedna, no ne treba zaboraviti da nije znojenje jedino što prlja plahte.

Također, o tome koliko ćeš često mijenjati posteljinu ovisi vrijeme kada se tuširaš. Ako ideš čista u krevet, logično je da ćeš manje zaprljati plahte pa da će ih i rjeđe trebati mijenjati.

U proljeće i ljeto bitno je češće prati posteljinu i zbog alergena. Preko kose i kože u krevet unosiš pelud i time pojačavaš simptome alergije te si uvelike narušavaš kvalitetu sna.

Kada govorimo o plahtama mislimo na jastučnice, navlake za poplune i klasične plahte koje stavljaš na madrac. U posteljinu se ubrajaju i jastuci koje bi trebalo prati svakih četiri do šest mjeseci, deke i jorgani svaka tri do četiri mjeseca, dok bi madrac na kojem spavaš trebalo očistiti svakih pola godine, a zamijeniti novim svakih šest do osam godina.

Uz poštivanje ovih preporuka poboljšat ćeš kvalitetu sna i zdravlje te biti puno funkcionalnija kroz dan. Krevet je mjesto koje bi trebalo biti tvoja opuštajuća oaza i potrudi se učiniti ga takvim radi svog dobra. U njemu sve treba biti savršeno, a prvi su korak čiste plahte...