Limun protiv mirisa
• Ostavite da se sasvim ohladi, potom odstranite ostatke hrane. Ukoliko su tako zapečeni da se ne daju očistiti, razmočite ih najprije u vodi. Roštilj operite vrućom vodom i običnim deterdžentom za sude, a spojeve očistite četkicom. Da biste odstranili miris ribe, istrljajte ga s pola limuna ili sa spužvicom natopljenom u topli ocat i ponovo isperite. Koristite li ga odmah, dobro ga izbrišite, a ne treba li vam trenutno, ostavite ga da se najprije dobro ocijedi. Kako se na njemu ne bi skupljala prašina, zamotajte ga u masni papir ili aluminijsku foliju.
BARBECUE: Oprezno sa žarom
• Neka se rešetka potpuno ohladi. Ukoliko je barbecue u blizini kuće ili je vjetar, najbolje da ga polijete vodom kako bi se žar posve ugasio. Ostanu li nakon pečenja veći komadi drvenog ugljena, izvadite ih i spremite za drugi put. Lopaticom odstranite pepeo i spremite ga u vrećicu, a preostali žar polijte vodom, ali ne naglo, nego kao da zalijevate cvijeće kako se ne bi digla prašina. Pepelom koji ste spremili možete čistiti masnoću s jako zaprljanih lonaca, može vam poslužiti za poliranje i izbjeljivanje rublja (složite komade opranog rublja u lonac, pokrijte komadom rijetke tkanine, te prelijte vodom u kojoj ste prokuhali pepeo. Ostavite da se sasvim ohladi.) Da biste posve očistili unutrašnjost barbecuea, može vam poslužiti i usisavač. Da biste skinuli hrđu s metalnih dijelova, ukoliko je stajao vani, prebrišite ga masnim papirom.
Ukoliko ga neko vrijeme nećete koristiti, posebno je važno da ga dobro namastite. Očistite i sav pribor za pečenje, te zamotajte u masni papir. Zidane dijelove, ukoliko su od kamena, operite vodom, a ukoliko su od cigle vodom i deterdžentom koji se ne pjeni. Mrlje s kamena možete skinuti ako u vodu dodate bjelilo za kamen, a s cigle dodate li malo octa. Sve dobro isperite. Da se masnoća ne bi zapekla, sve dijelove barbecuea redovito čistite.