Mudro sadi

Uspijevaju svima: Ove biljke vole sunce, a preživjet će i najveće vrućine

Želiš li da tvoj balkon ili vrt izgleda čarobno i u vrijeme najvećih ljetnih vrućina, u njega posadi cvijeće koje dobro podnosi sušu i visoke temperature. U nastavku pročitaj koje je to

pexels-pixabay-65255.jpg
Foto: Pexels

Lako je u proljeće imati lijep vrt, no što kada zavlada žega i sunce spali zemlju i sve na njoj? Umjesto da trošiš velike količine vode zalijevajući redovito u praskozorje ili predvečer vrt i pokušavajući spasiti nježno cvijeće i sav svoj višemjesečni trud, radije mudro izaberi cvijeće koje ćeš posaditi u njega.

Image
Poput parfema

Najmirisnije biljke koje će pretvoriti tvoj balkon u oazu mirisa

Biraj one biljke koje vole sunce (to su one koje bez problema mogu izdržati šest sati direktnog sunca) i mogu preživjeti i najveću žegu.

No, to što mogu izdržati nehumane uvjete, ne znači da ne moraš paziti na njih i njegovati ih. Tijekom sušnih razdoblja povremeno ih zalijevaj te otkidaj suho lišće, cvijeće i grančice kako bi im pomogla da energiju usmjere u svoje vitalne dijelove. U nastavku ti otkrivamo deset prekrasnih cvjetnica otpornih na sunce i žegu.

Angelonia

Ovoj biljci prirodno je stanište južna Amerika. Iako izgleda vrlo krhko i osjetljivo, ustvari je jako lagana za uzgoj i prilično žilava. Cvjeta cijelo ljeto i voli sunce. Posadi je u dobro drenirano, vlažno tlo i održavaj ga vlažnim dok je biljka mlada. Kada ojača, bez problema će podnijeti sušu, no to ne znači da je uopće ne trebaš zalijevati.

Kadifa

Ova skromna ljepotica zaslužuje svu tvoju pažnju. Podrijetlom je iz Srednje Amerike, cvate predivnim žutim i narančastim cvjetovima od lipnja pa sve do rane zime, vrlo je izdržljiva, podnosi sušu i vrućine, no razveselit će se svaki put kada je zaliješ. Kadifa će svojim mirisom u vrt ili na balkon privući leptire i pčele, a otjerati biljne nametnike.

Ehinacea

Ova zeljasta višegodišnja biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike, odlično podnosi vrućinu. Otporna je na sušu, voli sunce i dobro podnosi mraz. Posadi je u drenirano tlo i uživaj u njezinim ružičastim, ljubičastim ili bijelim cvjetovima. Osim što očarava ljepotom. Ehinacea ima i ljekovita svojstva. Jača imunitet i otpornost tijela na infekcije.

Kuglasti šćir

Gomphrena globosa iliti kuglasti šćir biljka je neobičnog izgleda, potječe iz Amerike, a zahvaljujući tome što je vrlo otporna, proširila se cijelim svijetom. Jednostavna je za uzgoj, a naraste do 30-ak centimetara u visinu. Posadi je u sunčani dio vrta ili u veću žardinjeru, u dobro drenirano tlo: Odlično podnosi sušu, no bolje će uspijevati ako joj je tlo vlažno.

Vrtni hibiskus

Ova biljka predivnih velikih, pojedinačnih cvjetova potječe iz Azije, grmolikog je oblika i može narasti do pet metara u visinu. Cvat traje samo jedan dan, no cvjetovi cvatu neprestano od lipnja do listopada. Hibiskus jako dobro podnosi sušu te visoke i niske temperature. Vodi računa da hibiskus uvijek ima dovoljno kalija u zemlji jer ćeš na taj način dobiti ljepše cvjetove.

Ageratum

Ageratum je jednogodišnja zeljasta biljka podrijetlom iz Meksika i Gvatemale. Naraste do 50 centimetara u visinu, cvjetovi su pahuljasti, najčešće plavi ili ljubičasti, no mogu biti i ružičasti i bijeli. Na grčkom joj ime znači 'ona koja ne stari', upravo zbog cvjetova koji jako dugo traju i ne mijenjaju izgled. Ageratum voli direktno sunce, a ne podnosi vjetar. Sušu može izdržati, no puno je bolje povremeno je zalijevati.

Jenetina (penstemon)

Ova grmolika biljka neobičnog dvospolnog cvijeta prekrasnog mirisa, naraste do tri metra u visinu. Cvate od lipnja do listopada, a njezini zvonoliki cvjetovi privlače pčele, kolibriće i leptire. Voli sunce i dobro drenirano tlo te lagano alkalnu zemlju. Jako dobro podnosi ljetnu sušu.