Vjerojatno svaka kuhinja na zemlji ima određena jela koja se pripremaju ljuta. U kojoj mjeri ljuta ovisi o tradiciji i ukusu. A jedan od najuobičajenih, makar ne i jedinih sastojaka koji se dodaju u jela radi postizanja ljutine jesu ljute papričice, koje daju posebnu aromu raznim jelima, a neke od njih i boju.
Vrsta tih malenih ljutih papričica zaista je mnogo, razlikuju se ne samo po obliku i boji, nego i po ljutini, što zahtjeva poseban oprez u njihovom dodavanju i konzumiranju, posebno kod osoba koje nisu naviknute na ljuta jela.
No, prije nego što predstavimo najčešće vrste ljutih papričica koje možete pronaći u trgovinama, vrlo je važno razumijevanje njihove ljutine koje se određuje Scoville skalom koja ima raspon od 0 do 1.000.000. Zapravo, ona označava razinu kapsicina, vrste alkaloida koji se nalazi u određenoj vrsti papričice. Naime, kada kapsicin dođe u dodir s receptorima na tijelu (jezik) živčani ih sustav interpretira kao osjećaj žarenja i pečenja.
Svaka vrsta tih ljutih papričica poznata je po rasponu ljutine, te znalci već prema toj skali znaju što mogu očekivati od njezinog okusa, za koja ih je jela najbolje upotrijebiti i u kojem omjeru. Na žalost, najčešće te razine ljutina na pakiranjima ljutih papričica nisu naznačene, nego je potrebno poznavanje vrste. Zato, kako više ne bi bilo nedoumica i „gorećih“ jezika, evo što morate znati o vrstama ljutih papričica.