Ljuta, ljuća, najljuća: saznajte više o vrstama ljutih papričica

Naučite sve o njihovoj ljutini i izgledu, pa zaljutite svoje nepce…

Ljuta, ljuća, najljuća: saznajte više o vrstama ljutih papričica

Vjerojatno svaka kuhinja na zemlji ima određena jela koja se pripremaju ljuta. U kojoj mjeri ljuta ovisi o tradiciji i ukusu. A jedan od najuobičajenih, makar ne i jedinih sastojaka koji se dodaju u jela radi postizanja ljutine jesu ljute papričice, koje daju posebnu aromu raznim jelima, a neke od njih i boju.

Vrsta tih malenih ljutih papričica zaista je mnogo, razlikuju se ne samo po obliku i boji, nego i po ljutini, što zahtjeva poseban oprez u njihovom dodavanju i konzumiranju, posebno kod osoba koje nisu naviknute na ljuta jela.

No, prije nego što predstavimo najčešće vrste ljutih papričica koje možete pronaći u trgovinama, vrlo je važno razumijevanje njihove ljutine koje se određuje Scoville skalom koja ima raspon od 0 do 1.000.000. Zapravo, ona označava razinu kapsicina, vrste alkaloida koji se nalazi u određenoj vrsti papričice. Naime, kada kapsicin dođe u dodir s receptorima na tijelu (jezik) živčani ih sustav interpretira kao osjećaj žarenja i pečenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image



Svaka vrsta tih ljutih papričica poznata je po rasponu ljutine, te znalci već prema toj skali znaju što mogu očekivati od njezinog okusa, za koja ih je jela najbolje upotrijebiti i u kojem omjeru. Na žalost, najčešće te razine ljutina na pakiranjima ljutih papričica nisu naznačene, nego je potrebno poznavanje vrste. Zato, kako više ne bi bilo nedoumica i „gorećih“ jezika, evo što morate znati o vrstama ljutih papričica.

1/10