Vjerojatno svaka kuhinja na zemlji ima određena jela koja se pripremaju ljuta. U kojoj mjeri ljuta ovisi o tradiciji i ukusu. A jedan od najuobičajenih, makar ne i jedinih sastojaka koji se dodaju u jela radi postizanja ljutine jesu ljute papričice, koje daju posebnu aromu raznim jelima, a neke od njih i boju.
Vrsta tih malenih ljutih papričica zaista je mnogo, razlikuju se ne samo po obliku i boji, nego i po ljutini, što zahtjeva poseban oprez u njihovom dodavanju i konzumiranju, posebno kod osoba koje nisu naviknute na ljuta jela.
No, prije nego što predstavimo najčešće vrste ljutih papričica koje možete pronaći u trgovinama, vrlo je važno razumijevanje njihove ljutine koje se određuje Scoville skalom koja ima raspon od 0 do 1.000.000. Zapravo, ona označava razinu kapsicina, vrste alkaloida koji se nalazi u određenoj vrsti papričice. Naime, kada kapsicin dođe u dodir s receptorima na tijelu (jezik) živčani ih sustav interpretira kao osjećaj žarenja i pečenja.
Svaka vrsta tih ljutih papričica poznata je po rasponu ljutine, te znalci već prema toj skali znaju što mogu očekivati od njezinog okusa, za koja ih je jela najbolje upotrijebiti i u kojem omjeru. Na žalost, najčešće te razine ljutina na pakiranjima ljutih papričica nisu naznačene, nego je potrebno poznavanje vrste. Zato, kako više ne bi bilo nedoumica i „gorećih“ jezika, evo što morate znati o vrstama ljutih papričica.
Anaheim paprika
Scoville skala: 500 – 2.500 (blaža ljutina)
Najčešće se uzgaja u Kaliforniji i Novome Meksiku.
Odlične su u zapečenom chilli grahu i varivu od graha, blanširanim jajima s rajčicama…
Poblano papričice
Scoville skala: 1.000 – 2.000 (blaža ljutina)
Iako pripada skupini papričica koje imaju blažu ljutinu, većina se neće požaliti da je jelo premalo ljuto, posebno kada se peče. Ipak, ljutina može varirati. Kada se osuše, nazivaju ih ancho papričice.
Odlične su za spremanje meksičkih tacosa i ljutih gustih juha.
Guajillo papričice
Scoville skala: 2.500 – 5.000 (srednja ljutina)
Vjerojatno su među najpoznatijim ljutim papričicama u našim krajevima, često se mogu naći kako rastu u teglama na balkonima i vrtovima.
Najčešće se upotrebljavaju za spremanje salse (ili ajvara), umaka za tjesteninu te raznih vrsta variva.
Jalapeno papričice
Scoville skala: 2.500 – 8.000 (od srednje ljute prema jače ljutoj)
Još jedna vrlo poznata vrsta ljutih papričica koje se često mogu naći u našim teglama i vrtovima. Upotrebljavaju ih oni koji vole jelo ljuće, no tako da ga većina može konzumirati bez većih problema. Odlične su za raznorazne umake, meksička jela, te uz koktel margaritu.
Fresno papričice
Scoville skala: 2.500 – 10.000 (od srednje ljute prema jače ljutoj)
Vrlo su slične po obliku i veličini Jalapeño papričicama, a razlika je u boji – one su crvene. Često naginju na ljuću stranu scoville skale, zato su odlične za pripremu azijske i indijske hrane.
Serrano papričice
Scoville skala: 5.000 – 25.000 (jače ljute papričice)
Makar su male, s njima nema šale, a zbog izgleda u nekim krajevima ih zovu mini jalapeños papričica. Najčešće se upotrebljavaju za spremanje ljutih umaka, no ljubitelji ljutine često ih jedu kao izazov, može se reći, u prirodnom stanju.
Tajlandska (Thai) papričica
Scoville skala: 50.000 – 100.000 (jako ljuta paprika)
Ako niste veliki ljubitelj ljutine, azijske kuhinje i željni izazova, klonite se ove papričice, nije za amatere. Bez obzira, bile zelene i crvene, vrlo su ljute. Najčešće se sjeckaju i stavljaju u tajlandska jela.
Habanero papričice
Scoville skala: 100.000 – 350.000 (iznimno ljuta papričica)
Ova papričica je vrlo, vrlo, vrlo ljuta. Ima
ih u varijacijama od žute, narančaste, crvene, pa čak i smeđe. No, vjerovali ili ne, one se upotrebljavaju za izradu raznih umaka.
Duh (ghost) papričica
Scoville skala: iznad 1.000.000 – 2.200.000 (opasno za život ljuto)
Da, dobro ste pročitali, ova papričica probija Scoville skalu sa svojom ljutinom. Zato, ako imate problema sa srcem, može biti opasna za život. To je najljuća paprika na svijetu, a možete je pronaći u „super“ ljutim umacima. No, sklonite je iz kuhinje – definitivno vam nije potrebna.