Konstantno si pod stresom? Ove biljke će te smiriti

Biljke imaju moć da opuste, unesu u prostor energiju iz prirode, komadić šume i učine tvoj dom još ljepšim mjestom za boravak

Konstantno si pod stresom? Ove biljke će te smiriti
Play logo

Protekli mjeseci bili su stresni za mnoge od nas, vjerojatno ni ti nisi ostala imuna na sve što se događalo. Ponekad napetost osjetiš tek kada stresna situacija prođe. Psiha se na taj način pokušava zaštititi. Osjećaš li se konstantno napetom, trzaš se na svaki dodir i ne nalaziš načina da se opustiš, donesi u svoju blizinu biljke.

Play logo
Image

14 kućnih biljaka koje čiste zrak od toksina


Prisjeti se samo koliko opušta boravak u šumi. Iz nje se uvijek vraćaš preporođena. Ako nemaš taj luksuz da živiš blizu šume, komadić tog prirodnog bogastva donesi kući. Ne u doslovnom smislu. Ne potičemo te da devastiraš šumu i krišiš zakone, već da u svome stanu, dvorištu ili balkonu napraviš malu oazu, posadiš biljke koje imaju umirujuća svojstva.

shimmer fallback(FOTO: Pexels)

Počni od kupaonice. Ona je izvrsno mjesto za paprat, puzavice i bršljan koji traži stanište bogato vlagom i ne trebaju puno svjetla. Već i samo jedna biljka potpuno će promijeniti energiju u kupaonici. Želiš li mini prašumu, u nju ih smjesti nekoliko i uživaj u njihovom društvu dok se tuširaš ili kupaš.

Otkrit ćemo ti maleni trik. Prije, no što uđeš u tuš kabinu, nakapaj o njoj eterična ulja eukaliptusa, mente i limunske trave pa pusti vruću vodu (30-ak sekundi, ne treba dulje). Tuš kabina napunit će se parom, a mirisi iz eteričnih ulja osloboditi te ćeš dobiti uvijete slične sauni. 

Play logo


I bambus možeš držati u kupaonici jer voli sjenovita područja, ali i u ostalim prostrijama u stanu pa čak i u spavaćoj sobi jer pročišćuje zrak. Njegovi nježni zeleni listići vizualno "omekšavaju" prostor. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Lavanda je jedna od biljaka koja ima izuzetno jaka opuštajuća svojstva. Tajna se krije u njezinom eteričnom ulju, ali i ljubičastim cvjetićima koji odmaraju oči. Posadi ju u lončanicu pa stavi na balkon ili u stan.

Svaki put kad prođeš kraj nje protrljaj među prste cvijet i pomiriši ruku. To je besplatna aromaterapija. Lavanda će, ako je na balkonu ili u vrtu, privući pčele i leptire pa ćeš  moći uživati i u njihovom društvu. Zujanje marljivih pčela opušta. 

Mi smo na Instagramu pronašli najmanju moguću lavandu i odmah nam je popravila raspoloženje. 

Play logoPasiflora ili Kristova kruna ima divan ljubičasti cvijet, no i vrlo jaka umirujući učinak. Čaj od pasiflore priprema se od njezinog osušenog cvijeta, a ima bolje djelovanje na anksioznost, depresiju i nesanicu od gospine trave. Što je nabitnije, nema nuspojava. Samo treba voditi računa o tome da kada konzumiraš ovaj čaj, ne sjedaš za upravljač jer bi mogla zaspati. Pasifloru možeš posaditi i u vrtu i u tegli u stanu.


Kada u svome domu želiš pomoću biljaka stvoriti opuštajući učinak, biraj one koje nemaju oštre rubove listova, špicaste listove i bodlje. Kaktus, primjerice, nisu dobar izbor. No, kao i u svemu, ti budi mjerilo. Uređuješ svoj prostor i u njega možeš pozvati koga hoćeš. Svidi li ti se jako neka biljka, a ima trnje, udomi je. Možda se baš budete dobro slagale i možda ti baš ona bude izazivala lijepe osjećaje.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.