Koliko dugo koronavirus 'živi' na odjeći - i hoće li sredstvo za pranje rublja ubiti COVID-19?

Kako se koronavirus sve više širi, moramo biti oprezniji. I Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove, strože upute o tome kako se ponašati

Koliko dugo koronavirus 'živi' na odjeći - i hoće li sredstvo za pranje rublja ubiti COVID-19?

Kako se novi koronavirus i dalje širi, svi mi poduzimamo sve strože mjere opreza kako bi osigurali da u našem kućnom okruženju nema virusa i da je rizik od infekcije što manji. Već tjednima svi pazimo na često pranje ruku, nosimo zaštitu i dezinficiramo prostor u kojem boravimo, ali što je s pranjem drugih stvari, poput odjeće?

Image

Kako sigurno kupovati svakodnevne namirnice za vrijeme života u koroni? Imamo sve odgovore


Iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da se koronavirus najčešće prenosi kapljičnim putem (od zaražene osobe koja kiše ili kašlje), a rjeđe kroz predmete i materijale,  u svojim smjernicama ipak naglašavaju da virus može ostati 'živ' satima, a ponekad i  danima na površinama poput odjeće.

"Pretpostavljam da virus može preživjeti nekoliko sati, pa čak i dan na određenoj odjeći. To uvelike ovisi o uvjetima u našoj okolini. Vlaga je osobito pogodna za razmnožavanje virusa", objasnio je Amesh A. Adalja, infektolog i više znanstvenik iz Centra John Hopkins u Marylandu za Health. Općenito, dr. Adalja kaže da ne vjeruje da je odjeća veliki rizik za širenje novog koronovirusa. Ali bolje spriječiti nego liječiti. 

I Hrvatski zavod za javno zdravstvo je jučer objavio nove, strože upute o tome kako se ponašati kad se vratimo iz trgovine ili šetnje sa psom dok traje pandemija koronavirusa.

shimmer fallback


(Foto: HZJZ)


Neke od preporuka su da kad izlazimo, odjenemo jaknu ili nešto s dugim rukavima, a žene trebaju skupiti kosu i skinuti sav nakit. Kad se vratimo u kuću ili stan, ne bismo smjeli dirati ništa oko sebe i odmah skinuti obuću. Isto vrijedi i za sve gornje slojeve odjeće, koje bismo trebali odložiti u plastičnu vrećicu. Važno je i dezinficirati mobitel i naočale alkoholom, te površinu torbica koje ste donijeli u stan izbjeljivačem (varikinom).  

Koliko često trebate prati odjeću?

Ako nitko u vašem domaćinstvu nije pozitivan na koronavirus i ne pokazuje bilo kakve simptome, odjeću možete prati kao i obično.

Ali ako ste bili vani (na primjer, u trgovini) i ljudi oko vas nisu se pridržavali smjernica za socijalno distanciranje (drugim riječima, bili udaljeni najmanje dva metra od drugih ljudi), vjerojatno je dobra ideja oprati odjeću koju ste nosili vani kad se vratite kući.

Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAD) otkrilo je da neki virusi mogu ostati aktivni i nakon dva ili tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku, te 24 sata na kartonu te četiri sata na bakru. Neki patentni zatvarači i gumbi na odjeći mogu biti napravljeni od tih materijala, pa bi virus mogao doći u vaš dom. 

Što je s odjećom zaražene osobe?

Ako je netko u vašem domaćinstvu pozitivan na koronavirus ili je pod sumnjom zaraze, prilikom pranja odjeće morate poduzeti dodatne mjere opreza. Isto vrijedi i za ručnike i posteljinu.

CDC preporučuje nošenje rukavica za jednokratnu upotrebu kada rukujete s prljavim rubljem zaražene osobe, a rukavice odmah bacite nakon uporabe. Dobro operite ruke čim skinete rukavice. 

Predmete treba prati u skladu s uputama proizvođača i na najtoplijoj mogućoj temperaturi. CDC kaže da je u redu oprati prljavo rublje bolesne osobe s odjećom drugih ukućana jer će pranje odjeće u mašini s deterdžentom ubiti virus. No, košaru za rublje treba očistiti i dezinficirati nakon što dođu u kontakt s predmetima oboljele osobe.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.