Kako ukloniti plijesan s odjeće?

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih se možete riješiti plijesni na odjeći.

Kako ukloniti plijesan s odjeće?

Plijesan i gljivice se razvijaju u vlažnim prostorijama. Osim što vam upadaju u oči, jako su opasni za zdravlje. Zato, nije ni čudo što ih se želite riješiti što prije. Ima više recepata, a za jedan od njih vam je potrebno samo ocat i soda bikarbona i riješit ćete ovaj pakleni problem.
U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih se možete riješiti plijesni na odjeći.

IZBJELJIVAČ
Mnogi su odustali od ovog načina uklanjanja plijesni, jer nije dalo rezultate.
Trebate znati da izbjeljivač trebate ostaviti da djeluje bar nekoliko sati da bi se uništile gljivice i plijesan, a još bolje će djelovati u kombinaciji s vatom.

Kuglice vate obavezno natopite izbjeljivačem i stavite ih na mrlje od plijesni. Najbolje je da ostavite da stoji preko noći. Ujutro je potrebno to područje dobro isprati.

ETERIČNA ULJA
Ako ne želite koristiti izbjeljivač, već neke prirodne preparate, kao što su eterična ulja, evo recepata.

Eterično ulje eukaliptusa:
Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode. Poprskajte mjesta na kojima se nalazi plijesan i ostavite da se osuši.

Eterično ulje čajevca:
Žličicu eteričnog ulja čajevca promiješajte s čašom vode i poprskajte na površinu koju želite očistiti. S obzirom na to da čajevac ima dokazana antivirusna, antibakterijska i antifungicidna svojstva, ovo eterično ulje je odličan izbor i u borbi protiv ovog problema.

SOKA BIKARBONA I OCAT
Jedna od najefikasnijih metoda za čišćenje je kombinacija sode bikarbone, octa i vode, a efikasna je i kod ovih problema.
Pomiješajte istu količinu octa i vode, dodajte postepeno sodu bikarbonu, dok ne dobijete pastu. Ovu smjesu nanesite na zahvaćena područja.