Kako radi sušilica rublja?

Sušilica za rublje može se naći u gotovo svakom kućanstvu. Vrlo su pouzdane te ćete se iznenaditi koliko je ovaj uobičajeni stroj zapravo vrlo jednostavan.

Kako radi sušilica rublja?

Sušilice odjeće imaju:

  • bubanj,
  • električni ili plinski grijač koji zagrijava zrak koji se provlači kroz odjeću, što zauzvrat zagrijava odjeću i vodu u njoj,
  • ispušni otvor koji izlazi iz sušilice - tako voda izlazi iz sušilice u obliku pare.

Sada nam preostaje samo rastaviti sušilicu za rublje i istražiti kako svaki dio nje funkcionira.

Srce stroja je veliki metalni bubanj. Kod velikih strojeva, poput onih u praonicama, bubanj se uvijek rotira u istom smjeru. U manjim sušilicama poput onih koji se nalazi u većini kućanstava bubanj se okreće u jednom smjeru za otprilike 30 sekundi, zatim se zaustavlja, a zatim mijenja smjer te na taj način sprječava gomilanje odjeće.

Hladni zrak se uvlači u sušilicu dio sušilice koji služi za unos zraka. Često se nalazi na prednjoj strani stroja kako bi se spriječilo stvaranje prljavštine i prašine.

Ventilator usisava zrak i povlači ga prema grijaćem elementu. Ventilator napaja električni motor. 

Dok hladan zrak prolazi preko grijaćeg elementa, zagrijava se i pretvara u vrući suhi zrak. Termostat periodično uključuje i isključuje grijaći element da se zaustavi pregrijavanje ili kuhanje odjeće. Kada odaberete postavku niske ili visoke temperature na vašoj sušilici, zapravo mijenjate postavku termostata.

Topli zrak iz grijaćeg elementa ulazi u bubanj, obično kroz velike rupe na stražnjoj strani. U perilicama rublja cijeli je bubanj pun malih rupa i vrući zrak se diže odozdo.

Bubanj se polako okreće remenom povezanim na elektromotor, napravljenim od nečega poput gume.
Dok se bubanj rotira, vesla se podižu i prebacuju vašu mokru odjeću, dok ne dođu do vrha bubnja. Tada ih gravitacija tjera da padnu dolje kroz vrući, suh zrak. Sušilice djeluju najučinkovitije kada u njoj ima dovoljno prostora za strujanje vrućeg zraka. Ako sušlicu preotpteretite odjećom, potrebno je puno duže da se vaša odjeća osuši.

Zrak koji izlazi iz sušilice prolazi kroz filter vlakana koji hvata prašinu. Neke sušilice imaju drugi (ispušni) ventilator koji pomaže u izdvajanju vlažnog zraka. Da biste izbjegli požar, ključno je redovito čistiti filter u sušilici (u idealnom slučaju, svaki put kada ga upotrebljavate).