U današnje vrijeme postoje zaista odlična sredstva za čišćenje masnih zapečenih kuhinjskih aparata, kao što su štednjaci i pećnice. No, isto tako, ta su sredstva najčešće vrlo toksična, te mogu ugroziti zdravlje, posebno kod osoba koje imaju probleme s respiratornim sustavom, kožne i druge imunološke probleme. Osim što su toksična prilikom same primjene, teško ih je u potpunosti ukloniti s kućanskih aparata, pa se njihovim isparavanjem (zagrijavanje pećnice) mogu vrlo lako prenijeti na hranu. Iako se nakon čišćenja pećnica tim sredstvima preporučuje uključivanje pećnice na najvišu temperaturu, da mogući ostatci sredstva za čišćenje ispare ili pregore, to ne mora značiti da će se to zaista do kraja i dogoditi. Tragovi sredstva za čišćenje u pećnici mogu se naći i mjesecima nakon čišćenja.
Nasreću, postoje jednostavni načini čišćenja pećnice sodom bikarbonom i alkoholnim octom. I da, odmah da odgovorimo na vaše pitanje, uklonit će 90 posto masnoća iz pećnice. Evo kako…
Prva metoda
Prije nego što počnete s čišćenjem, zapečene ostatke hrane iz pećnice ostružite plastičnom strugalicom i s običnom mokrom krpom uklonite strugotine. U nešto debljem sloju posipajte dno pećnice i unutarnju stranu vrata pećnice sodom bikarbonom. Pomoću bočice sa sprejem, alkoholnim octom poprskajte sodu bikarbonu, u količini da izazovete reakciju (pjenu), ali bez curenja octa. Abrazivnom spužvicom oribajte pećnicu i sve dobro prebrišite mokrom krpom. Nakon toga ponovite postupak nanošenjem sode bikarbone i octa, no ovaj put ostavite da odstoji barem četiri sata, a može i preko noći. Kada je prošlo naznačeno vrijeme, možete poprskati još malo octa i sve ponovno dobro oribati i prebrisati. Postupak možete ponoviti ako je se zaista riječ o vrlo prljavoj pećnici.
Druga metoda
Prije nego što počnete s čišćenjem, zapečene ostatke hrane iz pećnice ostružite plastičnom strugalicom i običnom mokrom krpom uklonite strugotine. U šalicu koju ste napunili sodom bikarbonom dodajte toliko vode da dobijete pastu koju možete razmazati po pećnici. U debljem sloju premažite pećnicu pastom i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro oribajte pećnicu abrazivnom spužvicom, te sve dobro prebrišite čistom mokrom krpom.
Ove dvije metode u potpunosti su bezopasne za ljudski organizam, jeftine su i jednostavne za primjenu.
Uz malo truda i vremena, očistite pećnicu bez toksičnih sredstva za čišćenje