Friteza na vrući zrak pravi je spas za brzo kuhanje, ali i prava noćna mora kada dođe vrijeme za čišćenje. Ako ju ne održavaš redovito, masne naslage, zagoreni komadići hrane i prljavština mogu se nakupljati, a ribanje postaje prava borba. Pronašli smo dvije provjerene metode kako očistiti fritezu na vrući zrak od masnoće - bez agresivnih kemikalija i puno truda.
Evo kako očistiti fritezu od masnoće u dva koraka
Postoje dvije najpopularnije metode za čišćenje friteze i super je što obje očiste fritezu jako brzo i ne uključuju štetne sastojke. Tvoja friteza se neće oštetiti nijednom od ove dvije metode i samo je na tebi da odabereš koja ti je lakša i izvedivija.
Kapsula za perilicu suđa
Kapsule za perilice suđa osmišljene su da razbijaju masnoću, pa će jednako učinkovito djelovati i u tvojoj fritezi. Evo što trebaš napraviti:
- Izvuci ladicu friteze i u nju ubaci jednu kapsulu za perilicu suđa.
- Ulij vruću vodu – dovoljno da prekrije dno i donju rešetku.
- Pusti da odstoji 20 minuta.
- Nakon toga jednostavno isprazni ladicu i isperi ju toplom vodom. Ako su ostali zagoreni dijelovi, sada će biti dovoljno mekani da ih samo lagano prebrišeš spužvicom.
Soda bikarbona
Ako je friteza posebno masna, ova metoda je još učinkovitija:
- Izvuci ladicu i pospi dno s dovoljno sode bikarbone da ga prekrije.
- Dodaj malo tekućeg sapuna – ne moraš pretjerivati, ali budi velikodušna.
- Prelij sve vrućom vodom, tako da prekrije dno i donju rešetku.
- Vrati ladicu u fritezu, postavi temperaturu na 200°C i uključi na 2 minute.
- Nakon što završi, izvadi ladicu, isprazni tekućinu i temeljito isperi.