Prava umjetnost

Kako kombinirati sukulente i napraviti prekrasni biljni 'mozaik'?

Vrtlarenje je psihoterapija. Čak postoji i termin terapijska hortikultura, a znači njegu psihe kroz njegu biljaka. Oslobodi svoju kreativnost i psihički se odmori, igrajući se sukulentima

pexels-maria-orlova-4917108.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Sigurno si vidjela kod mamine prijateljice ili na Instagramu plitke vaze u kojima rastu različite vrste sukulenata, tvoreći prekrasan prizor. Želiš li i sama napraviti jednu takvu biljnu kreaciju i ukrasiti svoj balkon, stepenice ili vrt, u nastavku pročitaj nekoliko savjeta koje imamo za tebe.

Play logo
Image
Ne brini, iza ponoći čarolija ne nestaje

Fuksija - cvijet čudesne ljepote koji će vrt pretvoriti u bajku

Važno je znati koje sukulente možeš kombinirati, odnosno koji se vole i dobro izgledaju zajedno. Bitno je izabrati i odgovarajuću posudu. Sjajna je stvar što sukulenti rastu u svemu - od tanjura koji je jedini preživio iz starog seta, u lončiću pa čak i u igrački. Neobičan izbor posude u koju ćeš ih zasaditi, dat će tvom živom umjetničkom djelu posebnu draž.

Play logo

I ne zaboravi, vrtlarenje je psihoterapija. Čak postoji termin terapijska hortikultura, a znači njegu psihe kroz njegu biljaka. Stoga, želiš li odmoriti svoj um i psihu i uljepšati mjesto na kojem boraviš, sve što ti treba je nekoliko litara zemlje, teglice, lončići i biljke.

Koje sukulente izabrati za biljni mozaik?

Vodi računa o tome što koji sukulent voli, na koji način raste i koje je boje.
Obvezno u svoj mozaik stavi čuvarkuću (semprevivum). Ona bi mogla biti i centrani dio istoga. Kombiniraj nekoliko vrsta čuvarkuća različitih boja. Njihov oblik rozete odličan je za ovakve stvari. Čuvarkuća cvjeta bijelim, žutim ili ružičastim cvjetovima, a zimi joj listovi potamne.

Play logo

Uz nju možeš posaditi i magarčev rep (sedum morganianum), trajnicu mesnatih plavozelenih listova i cvijeća koje varira od ružičaste do crvene boje, eonij (aeonum), sukulent voštanih listova u obliku rozete, ogrlicu od žada (crassulu marnieranu) i paučinastu čuvarkuću (sempervivum arachnoideum) koja raste vrlo sporo, a njezine rozete kao da su obavijene paučinom, što joj daje na efektnosti. Svi ovi sukulenti vole puno sunca i malo vode te vrlo propusno, siromašno tlo. Mogu rasti i u kamenjaru.

Gdje pozicionirati sukulente?

Skulenti ne traže puno pažnje. Vole puno sunca, no ne izravno sunce pa pronađi mjesto na kojem će im biti lijepo. Mogu podnijeti niske temperature i zimu, no nikako ne vole puno vlage i kišu jer im od vode trune korijenje. Ne vole ni vjetar pa im pronađi zavjetrinu.

Play logo

U kakvu ih zemlju posaditi?

Sadi ih u vrlo propusno tlo (napravi drenažu od kamenčića koje ćeš staviti na dno tegle). Izaberi plitku posudu jer imaju plitko korijenje, a i ako je posuda dublja, veća je vjerojatnost zadržavanja vode u njoj. Površinu obloži kamenčićima.

Play logo

Kako ih njegovati

Kako što smo već spomenuli, sukulenti ne traže puno. Sunce i malo vode sasvim su im dovoljni. Zimi ih čak ni ne moraš zalijevati ili to čini vro, vrlo rijetko. Poprskaj ih ponekad vodom po mesnatim listovima. Nakon cvatnje, ukloni trule cvjetove kako bi se biljke bolje razvijale. Ukoliko su u tvome kraju zime jake, teglu sa sukulentima unesi u zatvoreno do proljeća.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.