Kako biljka upija vodu?

Ako ste se ikada zapitali kako biljka upija vodu te uz koje procese to uopće postiže, saznajte u nastavku.

Kako biljka upija vodu?

Kada razmišljamo kako biljka upija vodu, moramo znati da je njihov sustav relativno kompleksan. Prema jednoj od brojnih definicija, biljke su organizmi vrlo složene građe, sastavljeni od brojnih stanica. U nastavku saznajte kako biljka upija vodu kao samo jedan od njezinih posebnih procesa. 

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay) 

Kako biljka upija vodu

Biljke uzimaju vodu iz tla korijenovim dlačicama i vrhovima najnježnijih korjenčića. Tada voda prelazi u unutrašnje korijenove stanice pa na kraju u ksilem, što je vrsta provodnog tkiva. 

Ksilem tvori zvjezdasto središte korijena i služi za prijenos vode do stabljike.

Proces kretanja vode kroz biljku te njezina evaporacija sa vršnih dijelova, kao što su iz list, pupoljci, izdanci i cvjetovi zove se transpiracija. Uz transpiraciju, tekućina se kroz biljku kreće zahvaljujući još dvama procesima - kapilarnosti i osmozi. 

Kapilarnost je pojava kretanja tekućine kroz biljku zbog privlačnih sila čestica tekućine i stijenke biljnoga tkiva kroz koje se ona kreće,  a osmoza omogućuje prolaz vode kroz polupropusnu membranu i to s one strane gdje ima manje otopljenih tvari u vodi na onu stranu gdje ih ima više.

Dakle, odgovor na pitanje kako biljka upija vodu zvuči veoma jednostavno, ali u prirodi se sastoji od mnogo povezanih procesa.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.