Jednostavna pravila za uzgoj božura, najljepšeg ljetnog cvijeta

Ove bilje divnog cvijeta i još ugodnijeg mirisa vrlo su otporne i ne zahtijevaju previše brige što ih čini idealnima i za početnice

Jednostavna pravila za uzgoj božura, najljepšeg ljetnog cvijeta

Božuri su jedni od najpopularnijih ljetnih cvjetova koji krase naše vaze, a širok raspon nijansi garantira da će biti savršeni ukras za svaku vrstu doma. Bilo da voliš minimalizam ili si više ljubiteljica ekscentričnih boja, božuri će se odlično uklopiti u tvoj stil uređenja doma. 

Image

Raskošni božuri: Donose sreću i ljubav i omiljeni su ukras naših domova u proljetnim danima


Božur je grmolika trajnica podrijetlom iz Kine koja uspijeva i u našim krajevima. Poznato je preko 40 vrsta božura, dok su u Hrvatskoj najčešći planinski i obični božur. U toplijim mjesecima daje prekrasne raznobojne cvjetove, a ono zbog čega ga posebno obožavamo je opojan miris


Iako sada možemo uživati u ljepoti i mirisu cvjetova, božur se sadi u vrijeme jeseni. Razmnožava se dijeljenjem korijena i presađivanjem mladih biljaka u ilovastu zemlju. Ako nemaš sadnice božura, možeš ga dobiti i iz sjemena, ali tada će biti potrebno oko pet godina da dobiješ prve mirisne cvjetove. 

Budući da je božur otporan na većinu vremenskih uvjeta, možeš ga bez brige posaditi u vrt. Jedino što trebaš pripaziti je da se mlada, tek posađena biljka ne smrzne tijekom zimskim mjeseci. Zaštititi ju možeš plastičnom vrećicom ili sijenom. Ako božur planiraš držati u domu, važno je da ga posadiš u dovoljno veliku posudu i da mu omogućiš veliku količinu svjetlosti. Također, biljci osiguraj dovoljno vode, ali nemoj pretjerivati kako joj ne bi slučajno istrunuo korijen. 


Najljepši cvjetovi narast će ako biljku držiš izloženu direktnom suncu, zato bi bilo najbolje da posudu u kojoj se nalazi držiš na balkonu ili prozoru. Iako nema puno prirodnih 'neprijatelja', mirisni cvjetovi božura posebno privlače mrave koji se hrane slatkim sokom koji biljka proizvodi. Iako ti se može činiti da mravi smetaju božurima, nemoj ih se pokušavati riješiti. Mravi će ubrzati proces cvjetanja božura, a jednom kada su cvjetovi spremni za branje, mravi će ih jednostavno napustiti.  


Jednom kada su cvjetovi skoro potpuno otvoreni i mravi su ih napustili, vrijeme je za branje. Stapku na kojoj se nalazi cvijet pažljivo prereži škarama koje si prethodno očistila alkoholom kako ne bi došlo do infekcije biljke. U vazi mogu stajati oko pet dana tijekom kojih možeš uživati u zanosnom mirisu ove omiljene ljetne biljke. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.