Feng shui savjeti za bolji i kvalitetniji san

Neka ti spavaća soba postane utočište i oaza mira

Feng shui savjeti za bolji i kvalitetniji san

Vjerojatno si već čula za Feng shui - drevnu kinesku vještinu o uređenju prostora i življenja. Feng shui govori o tome kako bismo trebali urediti svoj dom i način života te ostvariti ravnotežu u prostoru i potaknuti rast pozitivne energije. Svrha ove discipline je ostvarenje ravnoteže između različitih enerija radi postizanja sklada i hramonije.

Prema vjerovanjima Feng shuija, svaka bi prostorija u domu trebala biti uređena prema određenim pravilima.

Imaš li problema s lošim snom i nesanicom, isprobaj neke od Feng shui savjeta vezanih uz uređenje spavaće sobe. Kako tvrde Feng shui stručnjaci, predmeti kojima smo okruženi u spavaćoj sobi mogu utjecati na nas i na našu svijest, baš kao i sam raspored namještaja i svih ostalih dodataka u prostoriji. Iz tog razloga, vrlo je važno posvetiti malo više pozornosti uređenju sobe kako bi se ostvarili harmonija i sklad.

Uredi prostor svoje spavaće sobe prema ovim principima i možda upravo ova prostorija postane tvoje glavno utočište i oaza mira. Pitaš se kako? Neke od najboljih Feng shui savjeta za uređenje spavaće sobe otkrivamo ti u nastavku.  


U spavaćoj sobi moraju vladati mir i usredotočenost

Spavaća soba je mjesto za odmor i romantiku pa bi i stvari u toj prostoriji trebal na neki način to odražavati. Energija u domu ima izravan utjecaj na nas, a svaka soba predstavlja neki drugačiji aspekt. Tako bi spavaća soba trebala sadržavati samo one stvari i detalje koji se odnose na spavanjem, opuštanje i odnos s partnerom. Feng shui stručnjaci tvrde kako bi se vjerske relikvije poput križa ili pak ukrasa Bude trebale držati izvan spavaće sobe.


Image

Poslu nije mjesto u spavaćem dijelu

Želiš li ostvariti mir u svojoj spavaćoj sobi, to bi trebalo biti područje bez ikakvih stvari vezanih uz rad i posao općenito. Prijenosno računalo, mobitel, rokovnici i sve slične stvari ne bi se smjele držati u ovoj prostoriji. Njima je mjesto u radnoj sobi. Ako baš morate raditi u spavaćem dijelu, pobrinite se da se radni prostor nalazi što dalje od kreveta.


Image

Neutralne boje

Poznato je kako boje mogu jako utjecati na naše raspoloženje i emocije pa nije iznenađenje da bi u spavaćoj sobi trebala prevladavati što laganije i neutralnije nijanse.


Image

Izbaci ogledala

Prema Feng shui vjerovanjima, ogledala su vrlo loši predmeti i ne bismo ih trebali držati u domu. Feng shui stručnjaci otkrivaju kako bismo trebali ukloniti ogledala bar iz spavaće sobe jer reflektivna energija uzrokuje višak energije u prostoriji što može ometati spavanje. Ako želiš imati ogledalo u spavaćoj sobi, postavi ga tako da ne bude okrenuto prema krevetu.


Image

Teksture

Važno je uravnotežiti yin i yang energiju u spavaćoj sobi, a jedan od načina je miješanje tekstura. Yin (ženska energija) je vidljv u mekanim teksturama kao što su plišani i čupasti tepisi ili mekane dekice i to unosi majčinstvo, brižnu energiju i emocije, objašnjavaju stručnjaci za Feng shui. Yang (muška energija) pak se pronalazi u teškim drvenim podovima, primjerice. S obzirom na to da svi mi u sebi posjedujemo obje od tih dviju energija, važno je dobro izbalansirati tvrde i mekane teksture u spavaćoj sobi.Image

Pogled na vrata s krevet

Pozicija kreveta vrlo je bitna za uspostavljanje dobrog sna. Prema Feng shuiju, savjetuje se da krevet uvijek bude okrenuti prema vratima kako bi se vidjelo tko ulazi u sobu.  


Image

Budi oprezna kod odabira umjetnina

Kad biraš dekoracije poput zidnih slika, budi vrlo oprezna jer te stvari mogu utjecati na tvoj prostor u kojem spavaš. Stručnjaci savjetuju dekoracije s romantičnom tematikom i uvijek bi se na neki način trebao prikazivati par. Fotografije roditelja, djece, prijatelja i ljubimaca ne bi se trebale držati u blizini kreveta.    


Image

Jednakost

Pri odabiru noćnih ormarića valja također biti vrlo oprezan. Noćni ormarići bi trebali biti isti ili barem jednake veličine i visine jer se to odnosi na ravnotežu i jednakost unutar odnosa između partnera. Isto tako, bolje je odabrati ormariće sa zaobljenim ili zakrivljenim rubovima, umjesto onih koji imaju oštre rubove.

Nitko ne smije biti u kutu

Krevet u spavaćoj sobi trebao bi biti postavljen tako da s obje strane bude prostora. Dakle, nitko ne bi trebao spavati uz zid.


Image

Osvježenje

Da bi energija u spavaćoj sobi bila svježa, vrlo je važno što češće mijenjati jastuke, plahte, prekrivače. Također, mijenjaj svoju posteljinu jednom tjedno i redovno provjetravaj prostoriju. To će ti osigurati bolji i mirniji san.


Image


Foto: Unsplash